Ήδη από τα ξημερώματα της Δευτέρας 25 Νοεμβρίου, χιλιάδες τρακτέρ σχημάτισαν κονβόι στους αυτοκινητόδρομους της Γερμανίας, με προορισμό το Βερολίνο, διαδηλώνοντας ενάντια στην αγροτική πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση της χώρας, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων τον ασφυκτικό περιορισμό φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων. Εκείνο που ενοχλεί τους Γερμανούς αγρότες παράλληλα είναι η ευρύτερη αντιμετώπισή τους τόσο από το υπουργείο Περιβάλλοντος, όσο και από μια σειρά φιλοπεριβαλλοντικών οργανώσεων οι οποίες καλλιεργούν ένα αίσθημα προκατάληψης ανάμεσα στους πολίτες των πόλεων, ενάντια στους αγρότες, με αποτέλεσμα την διαμόρφωση μεροληπτικών σύμφωνα με τους παραγωγούς πολιτικών.
Έξω από την Πύλη του Βραδεμβούργου όσοι Γερμανοί αγρότες καταφέρουν να δώσουν το παρόν αναμένεται να συναντήσουν την Γιούλια Κλόκνερ, την Ομοσπονδιακή Υπουργό Γεωργίας, η οποία θα βρεθεί στην κεντρική σκηνή της συγκέντρωση προκειμένου να ακούσει τα αιτήματα των παραγωγών.
Μισθώσεις τραίνων
Η Ένωση Αγροτών Βεστφαλίας, έχει μισθώσει ένα τραίνο προκειμένου να μεταφέρει 600 παραγωγούς στο Βερολίνο. Δεκάδες άλλες οργανώσεις, υπό την ομπρέλα του κινήματος «Η γη προωθεί την ένωση ΝRW» έχουν προετοιμάσει και εξασφαλίσει μέσα για την μεταφορά των διαδηλωτών στην γερμανική πρωτεύουσα.
Αιτήματα
«Πριν από 30 χρόνια, 100 κιλά σιταριού πληρώνονταν με 35 μάρκα. Τώρα πληρώνονται 17 ευρώ. Είναι σχεδόν η ίδια τιμή, χωρίς όμως να είναι προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό» εξηγεί ο Μάρτιν Μπουχολτζ, 56 αγρότης στην αγροτική πόλη Σανκ Καταρίνεν (Αγία Αικατερίνη), μια πόλη κοντά στη Βόννη. Χιλιάδες είναι οι παραγωγοί οι οποίοι διαισθάνονται πως με την πολιτική κατεύθυνση που παίρνει η αγροτική πολιτική σε Γερμανία και Ευρώπη, στρώνεται το έδαφος για την πτώχευση του συνόλου των οικογενειακών εκμεταλλεύσεων. «Το αγροτικό πακέτο που παρουσίασε η υπουργός Κλόκνερ, δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο τις εκμεταλλεύσεις μας, αλλά απειλεί εν γένει την αλυσίδα τροφίμων της Ευρώπης και μαζί με αυτό τις αγροτικές κοινότητες της υπαίθρου» αναφέρει η διακήρυξη των Γερμανών αγροτών. Μεταξύ άλλων οι αγρότες απαιτούν μια ενιαία ευρωπαϊκή οδηγία σε ό,τι αφορά στις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες του Βερολίνου και των Βρυξελλών και όχι πειράματα στις πλάτες τους. Διεκδικούν ακόμα τον αποκλεισμό αγροτικών προϊόντων από τις ευρωπαϊκές αγορές, τα οποία είναι ανταγωνιστικά στα ευρωπαϊκά, ενώ δεν πληρούν τα αυστηρά πρότυπα που επιβάλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και οτιδήποτε καλλιεργείται και παράγεται εντός του μπλοκ.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από έναν μήνα, στις 22 Οκτωβρίου, πάνω από 10.000 Γερμανοί αγρότες, παρέλυσαν πόλεις της Γερμανίας, διαδηλώνοντας. Η κινητοποίηση της Τρίτης έρχεται σε συνέχεια εκείνων ενώ αντανακλά τον κοινωνικό αναβρασμό που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στους κόλπους της γερμανικής υπαίθρου, με τα αιτήματα των αγροτών να μην περιορίζονται σε συντεχνιακά ζητήματα αλλά να απλώνονται στην βιωσιμότητα του συνόλου της γερμανικής επαρχίας.