BACK TO
TOP
Διεθνή

Προκαταβολή το Μάιο, άνω του 70% ενιαίας αιτούνται οι υπουργοί Ε.Ε.

Γενναία προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης μέσα στο Μάιο και μάλιστα σε ποσοστό πάνω από 70% και με τη σφραγίδα Κομισιόν, ζητούν οι όλοι υπουργοί Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κοινή τους επιστολή προς την Επιτροπή.

_15C18BC2-D7D4-B442-BDA6-64CCCE42D395__2

Γιώργος Κοντονής

1
0

Πιο συγκεκριμένα, αυτό το οποίο ζητούν είναι να λυθεί και τυπικά το ζήτημα με την επίσπευση της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, ώστε να μπορέσει να εκταμιευθεί μέσα στο Μάιο χωρίς τη χρήση κρατικών κονδυλίων και μάλιστα με αύξηση πέραν του 70% που ήδη έχει ανακοινωθεί.

Στην επιστολή τους οι υπουργοί, τονίζουν ότι παραμένει η ανάγκη για επείγουσα πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, καλώντας για μία ακόμη φορά την Κομισιόν να ενεργοποιήσει τα μέτρα ιδιωτικής αποθεματοποίησης για γάλα, αιγοπρόβειο κρέας, τυριά κ.α, που πλήττονται ιδιαίτερα από την πανδημία.

Υπενθυμίζεται πάντως, ότι το δρόμο για την προκαταβολή του τσεκ μέσα στο Μάϊο έχει ήδη ανοίξει η Ιταλία, ύστερα από τροπολογία της Επιτροπής Προϋπολογισµού της Γερουσίας, ως ένα µέτρο άµεσης βοήθειας στον γεωργικό τοµέα. Ένας δρόμος στον οποίο δείχνουν να κινούνται και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα που υπογράφει επίσης την Επιστολή, ως μια κίνηση ανακούφισης, έτσι ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα με κόστος για τον προϋπολογισμό.

Αναλυτικά η κοινή επιστολή των υπουργών Γεωργίας προς την Κομισιόν αναφέρει:

Οι Υπουργοί Γεωργίας της Ιρλανδίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Τσεχίας, της Δανίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Μάλτας, των Κάτω Χωρών, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας , Σλοβενία, Ισπανία και Σουηδία, με την υποστήριξη της Κροατίας:

Aναγνωρίζουν τον αντίκτυπο της κρίσης COVID-19 σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες.

Τονίζουν ότι η κοινή μας άμεση προτεραιότητα σε αυτήν την έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και υγείας

Υπογραμμίζουμε τον ζωτικό ρόλο των αγροτών και του ευρύτερου αγροδιατροφικού τομέα στη διατήρηση της επισιτιστικής ασφάλειας και του εφοδιασμού με τρόφιμα στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, καθώς και το ουσιαστικό πλαίσιο που παρέχεται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) ως προς αυτό, και την ανάγκη για ισχυρή ΚΑΠ στο μέλλον.

Καλούμε όλα τα κράτη μέλη να συνεργαστούν με πνεύμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Σημειώνουμε με ανησυχία τις αναδυόμενες επιπτώσεις στην αγορά από την κρίση COVID-19 στον τομέα της αγροδιατροφής, οι οποίες είναι ήδη σημαντικές στην περίπτωση ορισμένων υποτομέων.

Θεωρούμε ότι οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι σοβαρές και μακροχρόνιες για τους Ευρωπαίους αγρότες, για τη βιομηχανία τροφίμων και για την αγροτική οικονομία.

Καλωσορίζουμε την αλληλεγγύη που έχει επιδειχθεί μέχρι σήμερα στην ευρωπαϊκή απάντηση, μεταξύ άλλων μέσω του νέου προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, των κατευθυντήριων γραμμών για τη διαχείριση των συνόρων και για την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων, και τις πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν ορισμένες ευελιξίες γύρω από την ΚΑΠ.

Θεωρούμε ότι, ωστόσο, παραμένει η ανάγκη για επείγουσα πρόσθετα κατάλληλα και υπεύθυνα μέτρα να ενεργοποιηθούν στο πλαίσιο της ΚΑΠ αυτή τη στιγμή.

Ως Υπουργοί Γεωργίας, καλούμε την Επιτροπή να διευκολύνει:

Την εφαρμογή μέτρων βάσει του κανονισμού για την Κοινή Οργάνωση Αγοράς (ΚΟΑ) της ΚΑΠ, συμπεριλαμβανομένων ιδίως των ενισχύσεων για ιδιωτική αποθεματοποίηση, για τη στήριξη των τομέων στους οποίους έχουν εντοπιστεί σημαντικές διαταραχές στην αγορά και επιπτώσεις στις τιμές, καθώς και έκτακτη ενίσχυση για τους γεωργούς στις περισσότερες επηρεασμένους τομείς σύμφωνα με τα άρθρα 219 και 221 του κανονισμού ΚΟΑ.

Συνεχής επανεξέταση και παρακολούθηση όλων των τομέων κατά την προσεχή περίοδο, με την ετοιμότητα να εισαχθούν περαιτέρω μέτρα ΚΟΑ, όπως απαιτείται.

Την άμεση επέκταση της περαιτέρω ευελιξίας στα κράτη μέλη και στους δύο πυλώνες της ΚΑΠ, συμπεριλαμβανομένων τις προγενέστερες ημερομηνίες πληρωμής, υψηλότερα ποσοστά προκαταβολής από αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί, ενεργοποίηση συγκεκριμένων μέτρων στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης και εφαρμογή διοικητικών ελέγχων, χωρίς να μειώνεται η αποτελεσματικότητα του συστήματος ελέγχου.

Μια συνεχής ισχυρή και συντονισμένη ευρωπαϊκή ανταπόκριση που αποδεικνύει σε όλους τους πολίτες μας τον ζωτικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι Ευρωπαίοι αγρότες και ο ευρύτερος τομέας των γεωργικών προϊόντων διατροφής ως απάντηση στον COVID-19, καθώς και τη δύναμη της ΚΑΠ στη στήριξη της επισιτιστικής ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος και για ζωηρές αγροτικές περιοχές σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, και στο μέλλον.

Την ετοιμότητα των ευρωπαϊκών εκμεταλλεύσεων να αντιμετωπίσουν την κρίση COVID-19, καθώς και άλλες σημερινές και μελλοντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του κλίματος και της απώλειας βιοποικιλότητας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία