BACK TO
TOP
Διεθνή

Περιορίζονται κόστη ενέργειας, εισροών χάρη στο φθηνό πετρέλαιο

Χαμηλό ενεργειακό κόστος για την αγροτική παραγωγή εξασφαλίζει η άνευ προηγουμένου κρίση στην οποία έχει εισέλθει η παγκόσμια αγορά πετρελαίου, κάτι που στη συνέχεια αναμένεται να μεταφραστεί και σε περιορισμό του κόστους των εισροών και ειδικότερα των λιπασμάτων.

granular_fertilizer

2
0

Άμεσα και έμμεσα κόστη στην παραγωγική διαδικασία επηρεάζει προς όφελος των αγροτών η δραματική πτώση της τιμής του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να πωλείται σε αρνητικές τιμές στην περίπτωση των συμβολαίων του Μαΐου, ενώ η τιμή των πιο ενεργών συμβολαίων Ιουνίου αυτήν την στιγμή δεν δείχνει να ξεκολλάει εύκολα από τα 20 δολάρια το βαρέλι. Στην σύνδεση της τιμής πετρελαίου και λιπασμάτων αναφέρεται και πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, η οποία σχολιάζει το ενδεχόμενο μείωσης της τιμής των λιπασμάτων το προσεχές διάστημα, αφού αποτελεί την πρώτη ύλη για πολλά χημικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των διαλυτών, των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων. Επιπλέον, χαμηλότερες τιμές για ενέργεια σημαίνει ότι αφαιρείται πίεση από τις ταμειακές ροές των εκμεταλλεύσεων για τη λειτουργία των μηχανημάτων, τις γεωτρήσεις και οποιεσδήποτε άλλες ενεργοβόρες εργασίες στην πρωτογενή παραγωγή. Φυσικά, μειωμένα θα είναι και τα έξοδα των μεταφορών.

Φαίνεται δηλαδή πως στις ανελαστικές κατά κανόνα τιμές των αγροτικών προϊόντων, μειώνονται ουσιαστικά ορισμένα πάγια έξοδα, με την τιμή του πετρελαίου σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα. Στην δε κτηνοτροφία, σύμφωνα με έρευνες, τα οφέλη είναι περισσότερα, αφού εδώ οι παραγωγοί ευνοούνται τόσο στο επίπεδο που περιγράφεται παραπάνω, όσο και στο επίπεδο των ζωοτροφών. Ελαιούχοι σπόροι και καλαμπόκι που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοντίζελ, επηρεάζονται σε πιο σύνθετο βαθμό από τα υπόλοιπα προϊόντα, αφού παρά τα οφέλη ως προς τα έξοδα παραγωγής, χάνεται ή μειώνεται σημαντικά ένα δομική δεξαμενή κατανάλωσης. Έτσι, στο κομμάτι της κτηνοτροφίας αυξάνεται ο αριθμός των επιλογών για ζωοτροφές.

Από την άλλη, το φθηνό πετρέλαιο μπορεί να σημαίνει, σε επίπεδο διεθνών μεταφορών, πως ο κόσμος γίνεται μικρότερος. Το πετρέλαιο συνιστά το μεγαλύτερο έξοδο στην παγκόσμια βιομηχανία μεταφορών, κάτι που μάλλον οδηγεί σε μείωση του κόστους αποστολών. Ωστόσο, όσο αυξάνεται η απόσταση την οποία μπορεί να διανύσει ένα προϊόν χωρίς να επηρεαστεί σημαντικά η τιμή του, τόσο οι αγρότες από κάθε γωνιά του πλανήτη εμπλέκονται σε έναν έντονο μεταξύ τους ανταγωνισμό. Έτσι, ανάλογα με το κόστος παrαγωγής σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη, κάτι τέτοιο μεταφράζεται είτε σε ευκαιρία, είτε σε πρόκληση.

Το κλείσιμο των τιμών του πετρελαίου τη Δευτέρα

Η τιμή του συμβολαίου του αργού, παραδόσεως Ιουνίου, υποχώρησε κατά 8,86 δολάρια ή κατά 43,6% στα 11,57 δολάρια στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Στα χαμηλά ημέρας άγγιξε τα 6,50 δολάρια. Σε επίπεδο πιο ενεργών συμβολαίων, η τιμή έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 1999.

Αντίθετα, το συμβόλαιο του Μαΐου που έληξε στο τέλος των συναλλαγών της Δευτέρας, έκλεισε στα 10,01 δολάρια το βαρέλι, κάνοντας άλμα 47,64 δολαρίων ή 126,6% την Τρίτη -η μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος που έχει καταγραφεί. Το rebound ήρθε μετά την κατάρρευση της τιμής τη Δευτέρα κατά 306% που την οδήγησε στα -37,63 δολάρια το βαρέλι στη λήξη των συναλλαγών.

Στην αντιπέρα όχθη του Ατλαντικού, το brent παραδόσεως Ιουνίου έχασε 6,24 δολάρια ή 24,4% στα 19,33 δολάρια το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου. Η τιμή γνώρισε τη μεγαλύτερη πτώση της από τον Ιανουάριο του 1991.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία