Σε επιστολή που συνυπογράφουν με συντάκτη τον πρόεδρο της ComAgri, Γερμανό Ευρωβουλευτή Νόρμπερτ Λινς και παραλήπτη τον επίτροπο Γεωργίας, Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι, υπογραμμίζονται οι ασάφειες και οι ανεπάρκειες που έχουν τα έκτακτα μέτρα στήριξης της αγοράς, μεταξύ των οποίων προβλέπονται περίπου 30 εκατ. ευρώ για ιδιωτική αποθεματοποίηση στο γάλα καθώς και μέτρα αποθεματοποίηση βόειου και αιγοπρόβειου κρέατος.
Ενόψει της συνάντησης που θα έχουν τα μέλη της επιτροπής και ο Ευρωπαίος Επίτροπος την Πέμπτη 30 Απριλίου, τίθενται το πλαίσιο της συζήτησης, με τους Ευρωβουλευτές να ασκούν αυστηρή κριτική στα μέτρα ιδιωτικής αποθεματοποίησης τυριού. Όπως υποστηρίζουν θα έπρεπε η διαδικασία αποθεματοποίησης να είναι περισσότερο ευέλικτη ως προς την διάρκεια αποθεματοποίησης για να αποφευχθούν φαινόμενα συμφόρησης της αγοράς, ενώ υπό το ίδιο σκεπτικό θα έπρεπε η γκάμα των τυριών που μπορούν να αποθηκευτούν να επεκταθεί και σε άλλα είδη.
Επιπλέον η Ευρωβουλή εστιάζει και στον κλάδο του οίνου, ζητώντας περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία για την στήριξή του. Οι Ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι η αγροτική παραγωγή χρειάζεται “φρέσκο χρήμα, το συντομότερο δυνατόν”. Ακόμα τονίζεται στην επιστολή ότι τα χρήματα δεν είναι αρκετά για μια ουσιαστική παρέμβαση σε μια αγορά που έχει επηρεαστεί σε τέτοιο βαθμό από την κρίση της πανδημίας. “Το να στηριζόμαστε αποκλειστικά στην ευελιξία δεν αρκεί. Χρειάζεται και λίγη φαντασία και κουράγιο” καταλήγει ο Γερμανός Ευρωβουλευτής.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο εβδομάδες, ο Πολωνός Επίτροπος είχε βρεθεί ξανά μπροστά από τους Ευρωβουλευτές, οι οποίοι συνέχισαν την “παράδοση” να τον φέρνουν σε δύσκολη θέση, η οποία ξεκίνησε ήδη στις πρώτες συνεντεύξεις όταν το σημερινό Κολέγιο Επιτρόπων βρισκόταν υπό σύσταση.
Στις 15 Απριλίου λοιπόν, ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ έδειξε ότι δεν έχει καμία διάθεση για γενναίες πρωτοβουλίες και αποφασιστικές παρεμβάσεις στην αγροτική πολιτική της ΕΕ, σε μια περίοδο αυξημένων προσδοκιών. Τότε απέφυγε να δώσει απαντήσεις στα σαφή και εμπεριστατωμένα ερωτήματα που του έθεσαν οι Ευρωβουλευτές, όπως για παράδειγμα πότε σκοπεύει να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό ιδιωτικής αποθεματοποίησης ή το αν θα εφαρμοστούν μέτρα άμεσης παρέμβασης στην αγορά. Με αόριστες απαντήσεις και ευχολόγια, παραδέχτηκε μόνο ότι η ΚΑΠ δεν διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία για την αντιμετώπιση μιας κρίσης τέτοιων διαστάσεων, ενώ ζήτησε από τους ηγέτες της ΕΕ να λάβουν σοβαρά υπόψιν το ενδεχόμενο η ΚΑΠ να ενισχυθεί περαιτέρω στο επόμενο ΠΔΠ.
Καθυστερήσεις σε πληρωμές, απώλεια αγορών και αγοραστών λόγω δυσκολιών στις εξαγωγές και στην μετατόπιση της εσωτερικής κατανάλωσης έχουν αφήσει χωρίς ρευστότητα σημαντικό αριθμό αγροτών και κτηνοτρόφων, με τα πρώτα στατιστικά δεδομένα να εντοπίζουν ελάχιστα έως μηδενικά κεφάλαια κίνησης στο 60% περίπου των εκμεταλλεύσεων.
Έξι στις 10 εκμεταλλεύσεις υπολογίζει το μεγάλο αγροτοσυνδικαλιστικό όργανο της Ιταλίας, η Coldiretti, ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας. Μπορεί τα πρώτα στατιστικά δεδομένα να προέρχονται από την Ιταλία, όμως μια αναγωγή στην ελληνική πραγματικότητα δεν θα ήταν παρακινδυνευμένη, αφού τόσο η φύση των προβληματικών εκμεταλλεύσεων στην γειτονική χώρα (οικογενειακές εκμεταλλεύσεις), όσο και οι κλάδοι στους οποίους δραστηριοποιούνται είναι πανομοιότυποι.
Όπως σημειώνει η οργάνωση, οι δυσκολίες καταγράφονται κυρίως στα φρούτα και τα λαχανικά, στην αγορά γάλακτος και στα τυροκομεία, στην αγορά κρέατος, στις ιχθυοκαλλιέργειες, ειδικά στον χώρο του οίνου καθώς και στις μεγάλες ανθοκαλλιέργειες που διαθέτει η γειτονική χώρα.
Ο αντίκτυπος της πανδημίας Covid-19 στην αγροτική οικονομία διαφέρει από τομέα σε τομέα, με εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται σε περιφέρειες με εξαιρετικά αυστηρά περιοριστικά μέτρα να αγγίζει ακόμα και το 100%, αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η Coldiretti. Δύσκολη είναι η κατάσταση και για τις αγροτικές επιχειρήσεις που σε μεγάλο βαθμό εξάγουν την παραγωγή τους, εκ των οποίων το 70% αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας, εξαιτίας των ακυρώσεων που υφίστανται οι παραγγελίες. Φυσικά οι κλειστοί χώροι μαζικής εστίασης σε ξενοδοχεία και εστιατόρια μεταφέρουν και στην αγροτική παραγωγή την οικονομική δυσπραγία του κλάδου.
«Ολόκληρη η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων γίνεται εξαιρετικά εύθραυστη, η συνολική αξία της οποίας ξεπερνά τα 538 δισ. ευρώ, σε μια συγκυρία που η στρατηγική σημασία παραγωγής τροφίμων παίρνει νέες διαστάσεις παγκοσμίως λόγω του κορωνοϊού» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Coldiretti Ετόρε Πραντίνι, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει στους θεσμικούς συνομιλητές του την ανάγκη εφαρμογής ενός σύγχρονου σχεδίου Μάρσαλ, “που θα δώσει αρκετές ενέσεις ρευστότητας στην υποδειγματική βιομηχανία τροφίμων της Ιταλίας”.
Να σημειωθεί ότι και η ελληνική πρωτογενής παραγωγή έχει ποντάρει πολλά τα τελευταία χρόνια στην υπόθεση της ποιότητας και της αναβάθμισης της εικόνας των εγχώριων προϊόντων στο εξωτερικό, με την σημερινή κατάσταση στην ευρωπαϊκή αγορά να προκαλεί ανησυχίες τόσο εξαιτίας της ενισχυμένης τάσης του διατροφικού πατριωτισμού, όσο και των πρακτικών δυσκολιών στις μεταφορές. Σε αυτό το πλαίσιο διακυβεύονται πολλά από την έγκαιρη διευθέτηση των ζητημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι εκμεταλλεύσεις και μεταξύ αυτών η συνέχεια της παραγωγικής τους δραστηριότητας και η διασφάλιση της παρουσίας τους στις διεθνείς αγορές.
29-04-2020 17:08Θάνος
Βοηθήστε οικονομικά όλους τους αγρότες! Βοηθήστε τους αμπελουργους! Ντροπή σας... Σας ψηφησαμε και μας τελειώσατε! Ειμαστε οι μοναδικοί που δεν στηρίξατε με κανένα μέτρο... Θα πάρετε την απάντηση σας στις εκλογές! Ούτε 800 άρια όπως στους και καλά επιστήμονες... Ούτε μέτρα ενίσχυσης εισοδήματος de minimis....ουτε μειώσει εφκα... Και αυξησατε και τα ασφάλιστρα στον ελγα! Θα πάρετε την απάντηση των αγροτών στις εκλογές αχάριστοι! Είστε ψεύτες και ανάξιοι στην κυβέρνηση και ειδικότερα ο βοριδης... Δεν έχει ψήφο από κανέναν αγρότη ξανά σας σηχαθηκαμε αχάριστοι
Απάντηση