BACK TO
TOP
Διεθνή

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας αγροτών σε επτά χώρες, πυραμίδα από γάλα σκόνη

Οι Ευρωπαίοι παραγωγοί γάλακτος πραγματοποίησαν στις 7 Μαΐου δράσεις σε διάφορα κράτη μέλη κατά των μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποθεματοποίηση γάλακτος, αφού όπως κρίνουν, μόνο να δυσκολέψει πρόκειται την κατάσταση για αυτούς και στο μέλλον.

German-farmers-protest-government-restrictions-on-fertilizers-pesticides

4
0

Πίσω από τις συγκεντρώσεις και τις εκστρατείες διαμαρτυρίας σε επτά κράτη μέλη της ΕΕ βρίσκεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γάλακτος (European Milk Board - EMB), το οποίο επικρίνει την εισαγωγή επιδοτήσεων για την ιδιωτική αποθεματοποίηση γαλακτοκομικών προϊόντων ως λανθασμένη απόφαση. Οι εκστρατείες συνδέονται με την έκκληση προς την Επιτροπή της ΕΕ να ενεργοποιήσει τώρα ένα πρόγραμμα εθελοντικής μείωσης όγκου σε επίπεδο ΕΕ, που θα ενισχύει τους κτηνοτρόφους και όχι τις βιομηχανίες.



Κατά τη γνώμη του προέδρου του EMB, ο Erwin Schöpges, μόνο η μείωση της ποσότητας γάλακτος σε πανευρωπαϊκή κλίμακα μπορεί να αποσιμπιέσει την αγορά, αφού η αποθήκευση προϊόντων που έχουν ήδη υποστεί επεξεργασία, όπως το γάλα σε σκόνη, το βούτυρο και το τυρί, δεν θα μείωνε την πίεση των τιμών για τους παραγωγούς, καθώς αυτά τα προϊόντα εξακολουθούν να αποτελούν μέρος της πλεονάζουσας προσφοράς γαλακτοκομικών προϊόντων.

Πυραμίδα από γάλα σε σκόνη στο Βερολίνο

«Θα εκφράσουμε τώρα την απογοήτευσή μας για την τρέχουσα εσφαλμένη απόφαση στις 7 Μαΐου με εκστρατείες γάλακτος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Schöpges. Για παράδειγμα, οι κτηνοτρόφοι θέλουν να κατασκευάσουν μια πυραμίδα από γάλα σε σκόνη στο Βερολίνο σήμερα, Πέμπτη. Στη Γαλλία, γάλα σε σκόνη θα σκορπιστεί σε διάφορες περιοχές της χώρας. Περαιτέρω εκστρατείες με γάλα σε σκόνη προγραμματίζονται στην Ιταλία, τη Δανία, το Βέλγιο, τη Λιθουανία και το Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Γάλακτος Γερμανίας, παρόμοιες δράσεις θα συνεχιστούν καθ' όλη την διάρκεια του μήνα σε πολλές γερμανικές πόλεις

Να σημειωθεί ότι ούτε για τους Έλληνες παραγωγούς πρόκειται να προκύψει άμεσο όφελος, καθώς η χώρα είναι ελλειμματική στο αγελαδινό και δεν έχει λόγο να κάνει χρήση του μέτρου. Μάλιστα, αυτό που ανησυχεί είναι ότι δεν αποκλείεται μεσοπρόθεσμα η πίεση να μεταφερθεί και να γίνει περισσότερο αντιληπτή στη χώρα μας, όταν, σκόνη γάλακτος, παγοκολόνες και άλλα υποπροϊόντα τα οποία σήμερα συνιστούν μέρος της αποθεματοποίησης, κατακλύσουν με ευκολία την ελληνική αγορά προκειμένου να αξιοποιηθούν ευρέως από την εγχώρια γαλακτοβιομηχανία, λόγω της χαμηλής τους τιμής.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία