Κατ’ αρχήν αποζημιώνει τους αγρότες με «δικά τους χρήματα» λένε Ιρλανδοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, σχολιάζοντας το μέτρο στήριξης της Κομισιόν που προβλέπει την διάθεση έως 5.000 ευρώ ανά πληττόμενο αγρότη και έως 50.000 ευρώ ανά μικρομεσαία επιχείρηση.
Προϋπόθεση για την διάθεση των ποσών αυτών όμως, είναι η αναδιανομή των αδιάθετων κονδυλίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΑΠ, με την Ιρλανδική Ένωση Αγροτών Βοοειδών και Προβάτων (ICSA) να εκφράζει ανησυχίες σχετικά με την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να «επιτεθεί στον προϋπολογισμό του δεύτερου πυλώνα» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) προκειμένου να εξασφαλίσει πόρους για μια επείγουσα χρηματοδότηση λόγω Covid-19.
«Σύμφωνα με την πρόταση, τα χρήματα που ούτως ή άλλως θα παίρναμε, θα μετατραπούν σε έκτακτη χρηματοδότηση Covid-19» αναφέρει η αγροτική οργάνωση.
Εκφράζοντας ανησυχίες, ο πρόεδρος της ICSA Έντμοντ Φέλαν υποστήριξε πως παρά το γεγονός ότι η ICSA επιμένει στην ανάγκη μίας επείγουσας χρηματοδότησης για τους αγρότες λόγω του καταστροφικού αντίκτυπου στις αγορές που προκαλεί ο Covid, είναι απαράδεκτο να προσποιούμαστε ότι αυτή η πρόταση βοηθά πραγματικά.
«Αυτή η πρόταση πληρώνει ουσιαστικά τους αγρότες με τα δικά τους χρήματα, για να παραμείνουν σιωπηλοί αυτήν την περίοδο» είπε χαρακτηριστικά. Έχουμε στα χέρια μας ένα τρομακτικό σενάριο στο οποίο εξετάζεται μια μαζική περικοπή των κονδυλίων της ΚΑΠ, η οποία θα ήταν απαράδεκτη ακόμη και χωρίς την πανδημία και το καλύτερο που μπορεί να βρει η ΕΕ είναι να χρησιμοποιήσει αυτό το μειωμένο ταμείο για να αντιμετωπίσει μια απαράμιλλη κρίση» δήλωσε.
Διαβάστε επίσης: Κεφάλαιο κίνησης μέσω ανοιχτού αλληλόχρεου λογαριασμού με εγγύηση του Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης από Ιούνιο
«Επιπλέον, ενώ προβλέπει μέγιστη εφάπαξ πληρωμή έως 5.000 ευρώ για έναν πληττόμενο αγρότη, προβλέπει επίσης έως και 50.000 ευρώ για μια μικρομεσαία επιχείρηση που ασχολείται με την εμπορία γεωργικών προϊόντων, πράγμα που το θεωρούμε δυσανάλογο και άδικο» συνέχισε ο ίδιος.
«Επομένως, για να είμαστε σαφείς, θα υπάρξουν λιγότερα χρήματα σε μελλοντικά προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης όπως είναι τα αγροπεριβαλλοντικά και τα στοχευμένου εκσυγχρονισμού (Green, Low-Carbon, Agri-Environmental Scheme και Targeted Agricultural Modernization Scheme) εάν προχωρήσει αυτή η πρόταση.
«Αυτό δεν βοηθά τους αγρότες, απλώς παίρνει από το μελλοντικό τους εισόδημα για δείξει ότι τους στηρίζει σήμερα».
Ο ίδιος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη συνεργασία με τους ομολόγους του στην ΕΕ για να δημιουργήσει ένα έκτακτο ταμείο για περιόδους κρίσης.
«Η ICSA καλεί όλα τα συμβαλλόμενα μέρη στις κυβερνητικές διαπραγματεύσεις να καθορίσουν τις θέσεις τους σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να βοηθηθούν οι αγρότες για να αντιμετωπίσουν τις καταστροφικές επιπτώσεις του Covid-19», κατέληξε ο πρόεδρος της οργάνωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας, Ιρλανδός δημοσιογράφος στάθηκε στο ζήτημα αυτό και απευθυνόμενος στον Επίτροπο Γεωργίας, Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι, τον ρώτησε εάν μπορεί να εγγυηθεί πως ο προϋπολογισμός της επόμενης ΚΑΠ δεν θα αγγιχτεί καθόλου σε περίπτωση που τελικά αξιοποιηθεί το μέτρο για την ενίσχυση των πληττόμενων αγροτών από τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης. «Δεν υπάρχει ρίσκο», απάντησε ο Βοϊτσεχόφσκι, καθώς θα χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό 2014-2020. Ωστόσο, η υπουργός Γεωργίας της Κροατίας και πρόεδρος του Συμβουλίου, Μαρίγια Βούκοβιτς, σχολίασε πως «η τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης επίσης έγινε δεκτή από τους υπουργούς, αλλά, μερικοί είπαν ότι δεν θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τις ευκαιρίες που δίνονται καθώς δεν υπάρχουν άλλα κονδύλια διαθέσιμα».
14-05-2020 16:04ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΜΠΙΖΟΣ
ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΜΜΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 5000ΡΟ
Απάντηση