BACK TO
TOP
Διεθνή

Η ανάγκη για επάρκεια μεγαλώνει τη ζήτηση για τρόφιμα διεθνώς

Όσο σε Ευρώπη και Αμερική τα αποθέματα απούλητων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων πιέζουν επίμονα τις τιμές, στην Κίνα και σε άλλες περιοχές της Ασίας, προετοιμάζονται για ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας, προχωρώντας σε μεγάλες αγορές με στόχο να γεμίσουν κρατικές και ιδιωτικές αποθήκες.

thumbnail_31231132

Πέτρος Γκόγκος

0
0

Οι αλλαγές που επέφερε η πανδημία στα κανάλια διάθεσης των προϊόντων με αποτέλεσμα να μειωθεί η κατανάλωση δημιούργησε συνθήκες συμφόρησης σε αγορές όπως είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή το κρέας σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Αμερική. Από την άλλη, τα σιτηρά είδαν τις τιμές τους στα χρηματιστήρια να ανεβαίνουν σταθερά επί ένα δίμηνο. Πλέον αρκετοί αναλυτές θεωρούν πως η αγορά έχει προεξοφλήσει τις όποιες θετικές επιδράσεις στις τιμές των προϊόντων που ευνοήθηκαν, όσο το πρόβλημα με την αδιάθετη παραγωγή τυριών ή ακριβών κοπών κρέατος παραμένει.

Σε αυτήν την συγκυρία ωστόσο έρχεται μια σειρά χωρών από την ανατολική Ασία, με άλλες να ακολουθούν, που έχουν βάλει σε προτεραιότητα την δημιουργία κρατικών αποθεμάτων, βλέποντας ως ευκαιρία όσα προϊόντα έχουν περισσεύσει.

Η Κίνα ζήτησε πρόσφατα από τις κρατικές εταιρείες και τους μεταποιητές τροφίμων να ενισχύσουν τα αποθέματα σιτηρών και ελαιούχων σπόρων για να βρεθούν στο μέλλον ένα βήμα μπροστά από τις όποιες δυσκολίες προκύψουν στην αλυσίδα εφοδιασμού, σε παγκόσμια κλίμακα.

Τόσο οι κρατικοί όσο και οι ιδιώτες έμποροι σιτηρών, καθώς και οι παραγωγοί τροφίμων, κλήθηκαν από το Πεκίνο να προμηθεύσουν υψηλότερες ποσότητες σόγιας και καλαμποκιού σύμφωνα με πηγές του Reuters.

«Μας έχουν συμβουλεύσει να αυξήσουμε τα αποθέματα, να διατηρήσουμε τον εφοδιασμό υψηλότερο από ό, τι συνήθως. Τα πράγματα δεν φαίνονται καλά στη Βραζιλία», ανέφερε ένας επικεφαλής εφοδιασμού μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών τροφίμων της Κίνας.

Προ ολίγων ημερών, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας συναντήθηκε με ορισμένες κρατικές εταιρείες για να εκπονήσουν οδηγίες αναφορικά με το πώς θα μπορέσουν να εγγυηθούν τον εφοδιασμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Μία από τις κύριες ανησυχίες είναι πώς η επιδημία στη Νότια Αμερική μπορεί να επηρεάσει τον εφοδιασμό «, ανέφερε η πηγή.

Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δεν απάντησε σε φαξ ζητώντας σχόλια σχετικά με σχέδια αύξησης των αποθεμάτων τροφίμων.

Την ίδια στιγμή, ο κρατικός γεωργικός όμιλος COFCO της Κίνας και ο προμηθευτής σιτηρών Sinograin εντείνουν τις αγορές σόγιας και καλαμποκιού στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι Κινέζοι εισαγωγείς αγόρασαν τουλάχιστον τέσσερα φορτία, ή περίπου 240.000 τόνους, σόγιας από τις ΗΠΑ για αποστολή που ξεκινά τον Ιούλιο.

Το Πεκίνο αύξησε επίσης την κατανομή ποσοστώσεων εισαγωγής καλλιεργειών σε μεγάλους αγοραστές σιτηρών, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω πιθανές αγορές.

Εμπορική συμφωνία

Η Κίνα πιέζεται να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα στο πλαίσιο εμπορικής συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου τον Ιανουάριο, και οι εμπορικές πηγές αναμένουν ότι περισσότερες από τις προμήθειες της Κίνας θα προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες μόλις τελειώσει η περίοδος εξαγωγών της Νότιας Αμερικής και πλησιάζει η συγκομιδή της Βόρειας Αμερικής το φθινόπωρο.

«Η προσπάθεια είναι η κατασκευή προμηθειών, όχι μόνο από τη Βραζιλία, αλλά από όλον τον κόσμο», δήλωσε ο ανώτερος έμπορος της εταιρείας επεξεργασίας τροφίμων. "Τα φασόλια των ΗΠΑ φαίνονται ελκυστικά από τον Σεπτέμβριο και μετά», πρόσθεσε.

Η Κίνα είναι επίσης ο κορυφαίος εισαγωγέας κρέατος και αντιμετωπίζει ένα μεγάλο έλλειμμα εγχώριου εφοδιασμού μετά από ένα ξέσπασμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων που έχει αποδεκατίσει το κοπάδι των χοίρων, το μεγαλύτερο στον κόσμο.

Ως αποτέλεσμα, οι εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες - ο κορυφαίος εξαγωγέας χοιρινού κρέατος - αναμενόταν να αυξηθούν, αλλά τα εκτεταμένα κρούσματα COVID-19 στα σφαγεία των ΗΠΑ και στα εργοστάσια επεξεργασίας έχουν μειώσει την παραγωγή κρέατος σε εθνικό επίπεδο.

Η Κίνα έχει κλείσει ρεκόρ όγκου αποστολών χοιρινού κρέατος στις ΗΠΑ ήδη φέτος, προκαλώντας ανησυχίες για νέες εντάσεις μεταξύ των χωρών, εάν τα προβλήματα παραγωγής κρέατος των ΗΠΑ περιορίσουν τις εγχώριες προμήθειες σε μια εποχή που οι αποστολές στην Κίνα παραμένουν ισχυρές.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία