BACK TO
TOP
Διεθνή

Μείωση της αγροτικής παραγωγής στις χώρες της Ε.Ε. μέχρι και 15% προβλέπουν οι μελέτες αν δεν πέσει νέο χρήμα

Σταγόνα στον ωκεανό τα 20 δις πρόσθετη χρηματοδότηση που αποφάσισαν οι Βρυξέλλες. Απότοµη πτώση και µείωση της ευρωπαϊκής αγροτικής παραγωγής έως και 15% αναµένει η δεξαµενή σκέψεων Farm Europe σε περίπτωση που οι στρατηγικές βιοποικιλότητας και το Farm to Fork, υλοποιηθούν µε την τρέχουσα µορφή τους.

12_14

Πέτρος Γκόγκος

4
0

Την ίδια στιγµή, Ευρωβουλή και Farm Εurope θεωρούν ότι τα 20 δισ. ευρώ που προορίζει η Κοµισιόν ως επιπλέον κονδύλια για την ΚΑΠ είναι σταγόνα στον ωκεανό και δεν αναιρούν το γεγονός ότι ο συνολικός προϋπολογισµός είναι µειωµένος. Ο επίτροπος προϋπολογισµού της ΕΕ Γιοχάνες Χαν βρέθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο την Τρίτη 2 Ιουνίου για να τονίσει στους ευρωβουλευτές ότι απαιτείται αλλαγή της προσέγγισης της αγροτικής πολιτικής εάν τα κράτη µέλη θέλουν να γίνουν πιο ανθεκτικά στις µελλοντικές κρίσεις.

«Πρέπει να χρησιµοποιήσουµε τη δύναµη πυρός του επόµενου προϋπολογισµού της ΕΕ και του Ταµείου Ανάκαµψης για να βεβαιωθούµε ότι το «πράσινο» θα γίνει ένα βιώσιµο επιχειρηµατικό µοντέλο για όλους τους αγρότες µας», δήλωσε. Βέβαια ο ίδιος παραδέχτηκε πως «είναι πολύ δύσκολο να γίνει πράσινο όταν όλοι οι αγροτικοί δείκτες είναι κόκκινοι».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κυνηγά τον στόχο της κλιµατικής ουδετερότητας, στα όρια ενός δραστήριου µπλοκ κρατών που «παίζει» σε κάθε έκφανση της οικονοµίας, όµως µέχρι τώρα αιχµή του εγχειρήµατος φαίνεται πως είναι η πράσινη µετατροπή του φτωχότερου – και πιο αδύναµου διαπραγµατευτικά- συγγενή, της αγροτικής παραγωγής. Την ίδια στιγµή ο τρόπος χρηµατοδότησης της στροφής αυτής, ειδικά στο κοµµάτι της υπαίθρου παραµένει άγνωστος, αν και φηµολογείται ότι το 40% περίπου της ΚΑΠ θα συνδεθεί µε τον έναν ή άλλο τρόπο µε δράσεις που φωτογραφίζονται στους στόχους της Πράσινης Συµφωνίας.

Μια απλή αναζήτηση σε νοµικά κείµενα και υπό διαµόρφωση οδηγίες δείχνει πως οι τεχνοκράτες της Κοµισιόν έχουν βάλει τα δυνατά τους για τη διαµόρφωση του σκέλους της πράσινης µεταµόρφωσης της ΕΕ, κυρίως στο κοµµάτι που άπτεται της αγροτικής παραγωγής και των τροφίµων, παραβλέποντας άλλους τοµείς της οικονοµίας.

Από αυτήν την άποψη, οι διαµαρτυρίες των αγροτικών λόµπι, ότι δηλαδή η Πράσινη Συµφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφήνει στο απυρόβλητο, έστω και προσωρινά, τους υπόλοιπους τοµείς της οικονοµίας, ενώ βάζει σηµαντικά εµπόδια στην δραστηριότητά τους στέκει.

Τι φέρνει

Στους στόχους που θέτει το πλαίσιο Από το Αγρόκτηµα στο Χωράφι περιλαµβάνεται µεταξύ άλλων:

  • Μείωση της χρήσης λιπασµάτων κατά 20%, µείωση της χρήσης προϊόντων φυτοπροστασίας και αντιβιοτικών κατά 50% και µετατροπή του 25% των συνολικών καλλιεργούµενων εκτάσεων της ΕΕ σε βιολογικές καλλιέργειες, από 8% σήµερα.
  • Περιπλέκεται η διαδικασία έγκρισης των συνδεδεµένων ενισχύσεων και των τοµεακών προγραµµάτων που προτείνουν τα κράτη µέλη από τη νέα προγραµµατική περίοδο της ΚΑΠ.
  • Εισάγεται για πρώτη φορά ένα µέτρο που θα βασίζεται στη πώληση εκ µέρους των αγροτών, µονάδων ρύπου.
  • Προτεραιότητα στα µελλοντικά στρατηγικά της ΚΑΠ σε λύσεις παραγωγής ενέργειας από αγρότες.
  • Επενδύσεις σε αναερόβια χωνευτήρια για παραγωγή βιοαερίου από γεωργικά απόβλητα.
  • Χαµηλότερη φορολογία για προϊόντα βιολογικής παραγωγής, προϋποθέσεις βιωσιµότητας για την πιστοποίηση γεωγραφικής ένδειξης, προώθηση premium προϊόντων ως µέρος σχολικών γευµάτων.
  • Υποστήριξη χρήσης καινοτόµων και βιώσιµων λύσεων συσκευασίας τροφίµων.

Το ελληνικό πλεονέκτηµα

Η κατεύθυνση που έχουν πάρει τα πράγµατα πάντως, µετατρέπουν τα εγγενή µειονεκτήµατα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής σε πλεονεκτήµατα, αφού ανέκαθεν η φυσιολογία των εκµεταλλεύσεων δεν άφηνε πολλά περιθώρια ώστε να παρεκκλίνει κανείς από το ποιοτικό. Το νέο πλαίσιο φαίνεται ότι εξυπηρετεί την ελληνική γεωργία, αρκεί οι χαράσσοντες την πολιτική να αντιληφθούν εγκαίρως το πλαίσιο και να προσαρµόσουν από κοινού µε τον αγροτικό κόσµο την προσπάθεια στις συνθήκες που έρχονται.

∆εν έχουν πειστεί οι αγρότες για την προστιθέµενη αξία των «πράσινων»

Τα µηνύµατα που παίρνει ο αγροτικός κόσµος της Ευρώπης από τις αγορές, σε καµία περίπτωση δεν τον καθησυχάζουν για τις προοπτικές που θα έχουν τα προϊόντα του στο µέλλον, σε περίπτωση που ακολουθήσει µε συνέπεια τις οδηγίες που διαµορφώνει το τελευταίο διάστηµα η Κοµισιόν.

Με άλλα λόγια, οι περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι, πιστεύουν πως η προστιθέµενη αξία ενός φιλικού προς το περιβάλλον αγροτικού προϊόντος, δεν θα φτάσει ποτέ στους δικούς τους λογαριασµούς, ενώ δύσκολα θα αποσβέσει τον κόπο και τις επενδύσεις που απαιτεί η παραγωγή του.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία