BACK TO
TOP
Διεθνή

Όταν η αγροτική γη πωλείται 6,5 εκατ. το εκτάριο γίνεται γεωργία;

Funds και χομπίστες φαίνεται ότι διαμορφώνουν μια φούσκα με τα αγροτεμάχια της Ευρώπης. Στη Γαλλία οι περίφημοι αμπελώνες της Βουργουνδίας, στην Ελλάδα οι παραδοσιακοί ελαιώνες της Πελοποννήσου, πολιορκούνται από ξένα κεφάλαια, καθιστώντας χρόνο με το χρόνο όλο και πιο απαγορευτική την ανάπτυξη των εγχώριων αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

savigny-les-beaune-michel-Joly

7
0

Ασφαλή στατιστικά δεδομένα δείχνουν πως η αξία για τα βουργουνδικά αμπελοτόπια βαίνει αυξανόμενη, έχοντας σχεδόν διπλασιαστεί συγκριτικά με τα προ εικοσαετίας επίπεδα. Στην Κοτ’ντ’Ορ οι οινοποιοί θα συμφωνούσαν πως η κατάσταση έχει ξεφύγει. Το αυξημένο κόστος της αγροτικής γης αλλά και οι δυσκολίες που συνεπάγεται η υψηλή αξία της γης όπως προκύπτουν από τις διαδικασίες που προβλέπει το αυστηρό κληρονομικό δίκαιο της Γαλλίας, μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να αντικαταστήσει τους έμπειρους Βουργουνδούς αμπελουργούς με χομπίστες πολυεκατομμυριούχους.

Ένα εκτάριο (10 στρέμματα) γης στην εύφορη γη της Βουργουνδίας κοστίζει κατά μέσο όρο 6,5 εκατ. ευρώ, τιμή αυξημένη κατά 4% απ’ όσο κόστιζε το 2018, σύμφωνα με στοιχεία που αντλούνται από το γαλλικό κτηματολόγιο.

Παρά το απαγορευτικό των τιμών, δεινοί μετρ του real estate και «μέτοικοι» δεν διστάζουν να χρυσοπληρώσουν αγροτεμάχια μικρότερα του εκταρίου, ανεβάζοντας στα ύψη τα κόστη για τους ντόπιους αμπελουργούς.

Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και αλλού στην χώρα του εκλεπτυσμένου κρασιού. Στη ζώνη κρασιού του Μπορντώ η αξία ενός εκταρίου με αμπέλια μπορεί να υπερβεί τα 2,3 εκατ. ευρώ, ενώ στη δεξιά «όχθη» της ζώνης, εκεί που καλλιεργείται κυρίως Merlot και Cabernet Franc, οι τιμές την τελευταία διετία έχουν απογειωθεί κατά 6%, στα 1,9 εκατ. ευρώ ανά εκτάριο. Στη γειτονιά της σαμπάνιας, στο Côte des Blancs, 10 στρέμματα με αμπέλια κοστίζουν κάτι περισσότερο από 1,6 εκατ. ευρώ. Από την άλλη, έξω από τις προστατευόμενες ζώνες οι μέσες τιμές διαφέρουν θεαματικά αφού αν και εκεί σημειώθηκε αύξηση 1,5%, η αξία ενός εκταρίου δεν υπερβαίνει τα 14,500 ευρώ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία