BACK TO
TOP
Διεθνή

Χομπίστες και επενδυτικά funds χτίζουν μια φούσκα τιμών στα αγροτεμάχια

Απαραίτητη παρέμβαση της ΕΕ για να σκάσει η φούσκα των τιμών στα αγροτεμάχια.

2-Graf-sel-42

Πέτρος Γκόγκος

2
0

Funds και χοµπίστες φαίνεται ότι διαµορφώνουν µια φούσκα µε τα αγροτεµάχια της Ευρώπης. Στη Γαλλία οι περίφηµοι αµπελώνες της Βουργουνδίας, στην Ελλάδα οι παραδοσιακοί ελαιώνες της Πελοποννήσου, πολιορκούνται από ξένα κεφάλαια, καθιστώντας χρόνο µε το χρόνο όλο και πιο απαγορευτική την ανάπτυξη των εγχώριων αγροτικών εκµεταλλεύσεων. Την ίδια στιγµή σε Ολλανδία και Γερµανία, οι αγρότες δυσκολεύονται να πληρώσουν τα µισθώµατα αφού και εκεί οι επιδοτήσεις αλλά και η γενικότερη κατάσταση της αγοράς, καθιστούν τα επενδύσεις για αγορά γης ελκυστικές σε περιόδους κρίσης.

Την αρνητική συγκυρία διευκόλυνε περαιτέρω η πανδηµία που στράγγιξε από ρευστότητα τους αγρότες, οδηγώντας σε ακυρώσεις συµβολαίων ενοικίασης από τους γαιοκτήµονες ιδιοκτήτες που ακούν µε προσοχή αυτά που έχουν να προσφέρουν τα επιθετικά funds. Μια πρώτη κίνηση αντιµετώπισης της κατάστασης έρχεται από την Κροατία, η κυβέρνηση  της οποίας εξασφάλισε από την Κοµισιόν έναν περιορισµό που εµποδίζει τους µη υπηκόους να αγοράζουν γεωργικές εκτάσεις στο νεότερο µέλος της ΕΕ µέχρι το 2023.

Αυτήν τη στιγµή η Κροατία αντιµετωπίζει σοβαρές και επιθετικές προσπάθειες «αρπαγής γης» από ξένες εταιρείες, που έχουν βάλει στο µάτι εύφορες γεωργικές εκτάσεις στα ανατολικά της χώρας. Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Eurostat, οι τιµές γης για αρόσιµη γη στην Κροατία καθορίστηκαν σε 3.285 ευρώ ανά εκτάριο, γεγονός που καθιστά τη χώρα µία από τις φθηνότερες περιοχές για αγορά γεωργικής γης, µετά την περιοχή Yugozapaden στη Βουλγαρία.

Χοµπίστες πολυεκατοµµυριούχοι στα κτήµατα της Βουργουνδίας

Ασφαλή στατιστικά δεδοµένα δείχνουν πως η αξία για τα βουργουνδικά αµπελοτόπια βαίνει αυξανόµενη, έχοντας σχεδόν διπλασιαστεί συγκριτικά µε τα προ εικοσαετίας επίπεδα. Στην Κοτ’ντ’Ορ οι οινοποιοί θα συµφωνούσαν πως η κατάσταση έχει ξεφύγει. Το αυξηµένο κόστος της αγροτικής γης αλλά και οι δυσκολίες που συνεπάγεται η υψηλή αξία της γης όπως προκύπτουν από τις διαδικασίες που προβλέπει το αυστηρό κληρονοµικό δίκαιο της Γαλλίας, µακροπρόθεσµα θα µπορούσε να αντικαταστήσει τους έµπειρους Βουργουνδούς αµπελουργούς µε χοµπίστες πολυεκατοµµυριούχους.

Ένα εκτάριο (10 στρέµµατα) γης στην εύφορη γη της Βουργουνδίας κοστίζει κατά µέσο όρο 6,5 εκατ. ευρώ, τιµή αυξηµένη κατά 4% απ’ όσο κόστιζε το 2018, σύµφωνα µε στοιχεία που αντλούνται από το γαλλικό κτηµατολόγιο.

Παρά το απαγορευτικό των τιµών, δεινοί µετρ του real estate και «µέτοικοι» δεν διστάζουν να χρυσοπληρώσουν αγροτεµάχια µικρότερα του εκταρίου, ανεβάζοντας στα ύψη τα κόστη για τους ντόπιους αµπελουργούς.

Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και αλλού στην χώρα του εκλεπτυσµένου κρασιού. Στη ζώνη κρασιού του Μπορντώ η αξία ενός εκταρίου µε αµπέλια µπορεί να υπερβεί τα 2,3 εκατ. ευρώ, ενώ στη δεξιά «όχθη» της ζώνης, εκεί που καλλιεργείται κυρίως Merlot και Cabernet Franc, οι τιµές την τελευταία διετία έχουν απογειωθεί κατά 6%, στα 1,9 εκατ. ευρώ ανά εκτάριο. Στη γειτονιά της σαµπάνιας, στο Côte des Blancs, 10 στρέµµατα µε αµπέλια κοστίζουν κάτι περισσότερο από 1,6 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 20 Ιουνίου μαζί με το περιοδικό Wine Trails.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία