Το Βερολίνο ετοιµάζεται για το δεύτερο εξάµηνο του 2020 να τρέξει ένα πολιτικό «κατοστάρι» µε την Γερµανίδα καγκελάριο να θέλει να αξιοποιήσει το πολιτικό της εκτόπισµα προκειµένου να ξεµπερδεύει το δυνατόν νωρίτερα µε την συµφωνία πάνω στο νέο Πολυετές ∆ηµοσιονοµικό Πλαίσιο της ΕΕ. Το µοµέντουµ αυτό θέλει να εκµεταλλευτεί και η Γιούλια Κλόκνερ, η υπουργός Γεωργίας της χώρας, που από την θέση της προέδρου του Συµβουλίου Γεωργίας, θα βάλει τις τελευταίες πινελιές στους µεταβατικούς κανονισµούς της ΚΑΠ για την επόµενη διετία, κλείνοντας την εκκρεµότητα αυτή µε τη βοήθεια και της Ευρωβουλής.
Άλλωστε, ένα πράγµα διαβεβαιώνουν τα στελέχη της Γερµανικής κυβέρνησης που θα αναλάβουν τον συντονισµό των συναντήσεων σε υπουργικό επίπεδο σε Βρυξέλλες και Λουξεµβούργο: Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουµε µια σαφή εικόνα για την οικονοµική πολιτική, που θα επιτρέψει έναν ασφαλή προγραµµατισµό των κρατών µελών και των Ευρωπαίων πολιτών.
Το ότι θα ανοίξει ο ορίζοντας για το πού πηγαίνει η ευρωπαϊκή Γεωργία, ξεκαθάρισε και η Γερµανίδα υπουργός. Σε ό,τι αφορά στην ΚΑΠ, πριν από λίγες ηµέρες η Γούλια Κλόκνερ ξεκαθάρισε µέσα από συνέντευξή της ότι η ολοκλήρωση των συνοµιλιών µέχρι το τέλος του έτους, είναι κάτι µη ρεαλιστικό. Αυτό που µπορεί να γίνει όµως, σύµφωνα µε την ίδια, είναι να «βρεθεί µια µέση λύση που θα επιτρέψει στους αγρότες να κάνουν µια έγκαιρη προετοιµασία για τα όσα ακολουθήσουν στη συνέχεια».
Διαβάστε επίσης: Αίτημα για μεγάλες αγροτικές επενδύσεις στον αναπτυξιακό νόμο
Παίρνοντας πολιτική δέσµευση για διετή παράταση της ΚΑΠ, η ίδια συνέχισε λέγοντας: «Ο στόχος µας για την προεδρία είναι να πετύχουµε µια γενική οµοφωνία γύρω από τις νοµοθετικές προτάσεις της ΚΑΠ, ώστε να ξεκινήσουµε οι πρώτες τριµερείς συζητήσεις µε την Κοµισιόν και την Ευρωβουλή, υπό την δική µας ηγεσία».
Τα δευτερεύοντα ζητήµατα που θα απασχολήσουν το Συµβούλιο Γεωργίας, είναι οι ποσοστώσεις αλιείας αλλά και η προώθηση ενός γερµανικού µοντέλου που θα δηµιουργεί πανευρωπαϊκά πρότυπα για την ευζωία των ζώων.
Παράλληλα η Γερµανία θα επιχειρήσει να στρογγυλέψει κάπως τις αξιώσεις της πολιτικής από το Χωράφι στο Πιάτο. «∆εν θα γίνουµε σε καµία περίπτωση συναυλία για την προστασία του περιβάλλοντος, τουλάχιστον µε εµένα στο προεδρείο του Συµβουλίου» σχολίασε καυστικά η ίδια, αναφερόµενη στις πιέσεις για περιβαλλοντική «συµµόρφωση» των Ευρωπαίων παραγωγών. «Πολύ συχνά, οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες από τους αγρότες διατυπώνονται χωρίς να συνεκτιµηθούν οι δυνατότητες και οι περιορισµοί του τοµέα και επίσης χωρίς να ξεκαθαρίζεται ο τρόπος χρηµατοδότησης των µέτρων και των κινήτρων που προτείνονται. Άλλωστε δεν µπορείς να φτάσεις στο πιάτο, αν δεν περάσεις πρώτα από το χωράφι» σχολίασε.
Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 4 Ιουλίου μαζί με το Profi.