BACK TO
TOP
Διεθνή

Το αμερικανικό αγροτικό «green deal» ανεβάζει 40% την παραγωγικότητα

«Η Ευρώπη ξέχασε το Αγρόκτημα στην πολιτική της Από το  Αγρόκτημα στο Χωράφι» σχολίασε ο υπουργός Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών Σόνι Περντιού, υποστηρίζοντας πως με την πολυδιαφημισμένη ατζέντα αυτή οι Βρυξέλλες βάζουν σε κίνδυνο τις προοπτικές των αγροτικών εκμεταλλεύσεων της ηπείρου.

usdasonny

Πέτρος Γκόγκος

3
0

Μιλώντας σε διαδικτυακό συνέδριο αναφορικά με τη δυναμική μιας διατλαντικής συνεργασίας, ο Αμερικανός υπουργός γεωργίας, αναφέρθηκε στην αντίστοιχη πολιτική που θα εφαρμόσει η χώρα του, με την οποία, κατά τα λεγόμενά του «η αγροτική παραγωγή θα αυξηθεί κατά 40%, όσο παράλληλα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα μειωθεί κατά 50% μέχρι το 2050».

 Στη συνέχεια χαρακτήρισε για ακόμα μια φορά ως προστατευτισμό την «απαξίωση των Ευρωπαίων για τα αγροτικά προϊόντα των ΗΠΑ» και ξεκαθάρισε πως αν δεν δεχτεί η ΕΕ να ισορροπήσει το εμπορικό ισοζύγιο των αγροτικών εμπορευμάτων με τις ΗΠΑ, διακινδυνεύει το να πυροδοτήσει έναν νέο κύκλο δασμολογικών «επιθέσεων». Μάλιστα συνέδεσε το μεγαλόπνοο σχέδιο της ΕΕ με μια νέα μορφή προστατευτισμού στον τομέα των τροφίμων που μπορεί να επιβληθεί από την ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η στρατηγική Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής υπαίθρου κατά τα επιχειρήματα της Κομισιόν, καθώς και να «μειώσει την απόσταση μεταξύ του αγροκτήματος και του καταναλωτή». Μαζί με το σχέδιο για τη βιοποικιλότητα, οι δύο στρατηγικές βρίσκονται στο επίκεντρο της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ.

Ο Σόνι Περντιού εξέφρασε επίσης ανησυχίες ότι οι αγρότες της ΕΕ θα μείνουν χωρίς τα απαραίτητα εργαλεία, προειδοποιώντας ότι αυτό καθιστά τους αγρότες μη ανταγωνιστικούς.

«Όταν τα καινοτόμα εργαλεία αφαιρούνται από έναν αγρότη, η μόνη επιλογή είναι ο προστατευτισμός, ο οποίος δεν είναι υγιής για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Οι προστατευτικές στρατηγικές που μας περιβάλλουν μας οδηγούν στο παρελθόν, όχι προς τα εμπρός », είπε, προσθέτοντας ότι οι αγρότες χρειάζονται αυτά τα εργαλεία προκειμένου να ανταγωνιστούν με επιτυχία στην παγκόσμια στρατηγική. Ως εργαλεία Αμερικανός υπουργός εννοεί τα προϊόντα φυτοπροστασίας και θρέψης, που αναμένεται να περιοριστεί κατακόρυφα η χρήση τους στην Ευρώπη στο πλαίσιο της εν λόγω στρατηγικής, ως το 2030.

Σύμφωνα με τον Σόνι Περντιού, δεν υπάρχει τρόπος να επιτευχθεί επισιτιστική ασφάλεια για έναν αυξανόμενο πληθυσμό με αυξανόμενες ανάγκες, εάν επιβληθούν πολιτικές που «περιορίζουν την ανάπτυξη και καταστέλλουν την καινοτομία», επισημαίνοντας ότι οι επιτυχίες της αμερικανικής γεωργίας οφείλονται στην έμφαση στις καινοτόμες τεχνικές.

Από την πλευρά του, ο υποτονικός Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Γιάνουζ Βοϊτσεχόφκσι υποστήριξε ότι η έμφαση στην ενίσχυση βραχύτερων αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων δεν συνεπάγεται νέους εμπορικούς φραγμούς. «Δεν είμαστε κατά του διεθνούς εμπορίου, χρειαζόμαστε το διεθνές εμπόριο και ενδιαφερόμαστε να αυξήσουμε το διεθνές εμπόριο», είπε κατά τη διάρκεια του ίδιου διαδικτυακού σεμιναρίου.

«Η μείωση της ανάγκης για εισαγωγές δεν είναι προστατευτική», τόνισε ο Πολωνός αξιωματούχος. Σε απάντηση στην κριτική για την αγροτική πολιτική της ΕΕ, ο κ. Βοϊτσεχόφκσι στάθηκε στο ότι «το σύστημα αγροτικής παραγωγής της ΕΕ «πέρασε το τεστ» επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα απέναντι στην κρίση της πανδημίας».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία