BACK TO
TOP
Διεθνή

Αγορά δεκάδων δις ευρώ οι απευθείας πωλήσεις μικρών παραγωγών σε καταναλωτές

Ένας από τους πιο ταχέως αναπτυσσόµενους κλάδους της αγροτικής οικονοµίας αποτελεί την τελευταία δεκαετία η δραστηριότητα µικρών παραγωγών, που διαθέτουν την προσεγµένη παραγωγή τους σε λαϊκές αγορές ή εστιατόρια, µε τους Αµερικανούς αγρότες και κτηνοτρόφους να διαµορφώνουν μόνο στις ΗΠΑ µια αγορά προστιθέµενης αξίας 11 δισ. δολαρίων ετησίως, µε θετικούς ρυθµούς µεγέθυνσης 10%.

42-stocks-Farm

2
0

Ωστόσο η ουσιαστική εσωστρέφεια που επιβάλει η πανδηµία και άφησε πίσω του το παγκόσµιο lockdown της άνοιξης, φαίνεται ότι έχει συρρικνώσει απότοµα τη δυναµική αυτή αγορά, απειλώντας να βάλει ένα τέλος στις αγορές µικρών παραγωγών, µε τους καταναλωτές να κρατούν αποστάσεις από αυτές, ενώ παράλληλα τα εστιατόρια να κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο.

Με ρεπορτάζ του το Bloomberg αναδεικνύει τον κίνδυνο αφανισµού που αντιµετωπίζει το «κίνηµα» των «από το αγρόκτηµα στο τραπέζι» εστιατορίων, των λαϊκών αγορών, των συνεργατικών εγχειρηµάτων της αγροδιατροφής και των απευθείας από τους παραγωγούς στους καταναλωτές αλυσίδων προµήθειας. Σε αυτό το πλαίσιο συζήτησης, γίνεται λόγος για την ανάγκη άµεσης στήριξης των µικρών παραγωγών τόσο µε τη µορφή επιδοτήσεων και παροχής ρευστότητας, όσο και µε τη διευκόλυνση της µετάβασης του µοντέλου διάθεσης των αγροτικών προϊόντων τους από τις φυσικές στις ηλεκτρονικές αγορές, µε τις προαπαιτούµενες επενδύσεις στο κοµµάτι της τυποποίησης και της υποστήριξης ηλεκτρονικών καταστηµάτων.

Τον Μάιο, έρευνα σε 500 αγρότες που διαθέτουν απευθείας την παραγωγή τους σε εστιατόρια και αγορές παραγωγών, έδειξε ότι έχασαν πάνω από τον µισό τους τζίρο, µέσα σε µόλις οχτώ εβδοµάδες. Σε περίπτωση που οι πωλήσεις έχουν παραµείνει και για την περίοδο του Αυγούστου σε αυτά τα χαµηλά επίπεδα, τότε το ένα τρίτο από αυτές τις εκµεταλλεύσεις θα βρεθεί ως το τέλος του έτους αντιµέτωπο µε το λουκέτο.

Εκτός µέτρων ανακούφισης οι µικροκαλλιεργητές των ΗΠΑ

Ωστόσο, σύµφωνα µε το Bloomberg, ελάχιστα έχουν γίνει για την παροχή ενίσχυσης και τη στροφή στο ηλεκτρονικό εµπόριο. Μπορεί το υπουργείο γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) να έχει στη διάθεσή του 16 δισ. δολάρια από τον έκτακτο κρατικό προϋπολογισµό, για την παροχή άµεσης βοήθειας, ωστόσο η επιδότηση δεν γίνεται µε βάση την απώλεια του τζίρου. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιλέγει να πληρώσει µε βάση τον όγκο παραγωγής, δίνοντας το 95% του ποσού σε µεγάλες βιοµηχανικού τύπου εκµεταλλεύσεις.

Σηµειώνεται ότι ιστορικά η κυβέρνηση των ΗΠΑ ευνοούσε τους µεγαλογαιοκτήµονες σε βάρος των µεσαίων και των µικρών παραγωγών. Ωστόσο όπως υποστηρίζει το Bloomberg, η αποτυχία στήριξης αυτής της µορφής παραγωγής αγροτικών προϊόντων, στο άµεσο µέλλον θα κοστίσει πολύ περισσότερο από τα κονδύλια που απαιτούνται σε αυτή την φάση, για την επανεκκίνηση των εκµεταλλεύσεων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία