Σε µία ιδιαίτερη σφυγµοµέτρηση του αγροτικού κόσµου όσον αφορά τα πιθανά οφέλη από το ειδικό πρόγραµµα εφάπαξ πληρωµής εξόδου, προχώρησε για 3 εβδοµάδες η ιρλανδική εφηµερίδα Irish Farmer. Το γκάλοπ αυτό ήρθε µετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Γενικής ∆ιεύθυνσης Γεωργίας της Κοµισιόν Βόλφγκανγκ Μπούρτσερ που επιβεβαίωσε ότι ένα τέτοιο καθεστώς προβλέπει για τους αγρότες σε ηλικία συνταξιοδότησης να λαµβάνουν «εφάπαξ πληρωµές».
«Θα σκεφτόσασταν να µπείτε σε πρόγραµµα συνταξιοδότησης; Πόσα χρήµατα θα προσελκύσουν κάθε αγρότη να αποσυρθεί; Πρέπει οι πληρωµές βασικής ενίσχυσης των αγροτών να σταµατούν κατά την ηλικία συνταξιοδότησης; Οι ηλικιωµένοι αγρότες εµποδίζουν τους νέους αγρότες να εισέλθουν στον αγροτικό τοµέα;», ήταν µερικές από τις ερωτήσεις που έθεσε η ιρλανδική εφηµερίδα.
Οι απαντήσεις των αναγνωστών
Τα περιθώρια είναι τόσο χαµηλά που είναι σχεδόν αδύνατο να δηµιουργηθεί ένα συνταξιοδοτικό «κοµπόδεµα». Θα εξαρτώµαι από τη σύνταξη γήρατος όταν θα συνταξιοδοτηθώ καθώς προσπαθώ να φτάσω το αγρόκτηµα σε ένα στάδιο όπου ένα από τα παιδιά µου θα χρειάζεται να κάνει τις βαριές δουλειές σε όρους υποδοµής. Είµαι 52, οπότε θα χρειαστώ κάτι σε 15 χρόνια. Αλλά νοµίζω ότι είναι απαραίτητο να µου δοθεί από τώρα, καθώς πρέπει να µειωθεί το ολοένα αυξανόµενο µέσο προφίλ ηλικίας των αγροτών αυτήν τη στιγµή.
∆εν πρέπει να υπάρχει όριο ηλικίας για την εφαρµογή του Μέτρου. Σταµατήστε τις πληρωµές βασικής ενίσχυσης µόλις αρχίσει η σύνταξη.
Η γιαγιά µου στηρίζεται στις πληρωµές και τις επιδοτήσεις ως ένα µέσο επιβίωσης. Συµφωνώ λοιπόν πλήρως µε αυτό το µέτρο, καθώς έτσι θα µπορούσα να αναλάβω την εκµετάλλευση και να χρησιµοποιήσω τις επιδοτήσεις για πραγµατικό εκσυγχρονισµό της αγροτικής µονάδας. Είµαι 23 ετών και θέλω να ξεκινήσω όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Διαβάστε επίσης: Με ότι δίνει η βασική ενίσχυση σε βάθος δεκαετίας χτίζεται στη νέα ΚΑΠ το πριμ εξόδου των αγροτών
Ως κάποιος χωρίς γη και µε πάθος για τη γεωργία είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό να ακούω συνέχεια για αγρότες που καλλιεργούν λίγο κριθάρι, που δεν καλύπτουν καν τα κόστη τους, απλά και µόνο για να διατηρήσουν τα στρέµµατά τους για τις ενισχύσεις. ∆εν είναι βιώσιµο, και πιστεύω ότι σε βάθος χρόνου δεν είναι καλό ούτε για την υγεία του εδάφους, ούτε για το περιβάλλον. Βρίσκοµαι αυτή την περίοδο σε συζητήσεις για ένα πιθανό πλάνο διαδοχής αλλά είναι δύσκολο καθώς δεν έχω δικαιώµατα. Είµαι 26 χρονών έχω πτυχίο γεωπονίας και έχω δουλέψει σε µεγάλες εκµεταλλεύσεις των ΗΠΑ και της Νέας Ζηλανδίας όπως και σε πολλά αγροκτήµατα στην ιρλανδική ύπαιθρο.
∆εν νοµίζω ότι είναι καλή ιδέα καθώς θα καταλήξει να ασκεί περιττή πίεση στους αγρότες να παραδώσουν τη γη τους. ∆εν νοµίζω ότι τα οικονοµικά είναι ο λόγος που οι αγρότες δεν συνταξιοδοτούνται.
Το πρόγραµµα συνταξιοδότησης µε εφάπαξ αφορολόγητη πληρωµή είναι πραγµατικά το µόνο πρόγραµµα που θα ενθαρρύνει ουσιαστική της µετακίνηση της γης προς τους νέους αγρότες.
ΆΡΘΡΟ 71
Η Συνεργασία θα µοχλεύει την ειδική ενίσχυση
Αναλυτικά το Άρθρο 71 «Συνεργασία» της νέας ΚΑΠ αναφέρει σχετικά µε την κληρονοµική διαδοχή:
- Τα κράτη µέλη µπορούν να χορηγούν στήριξη για συνεργασία υπό τους όρους που ορίζονται στο παρόν άρθρο και περαιτέρω στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΑΠ [...]
- Τα κράτη µέλη µπορούν να καλύπτουν, στο πλαίσιο του παρόντος άρθρου, τα έξοδα που συνδέονται µε όλες τις πτυχές της συνεργασίας [...].
- Σε περίπτωση συνεργασίας στο πλαίσιο της κληρονοµικής διαδοχής γεωργικών εκµεταλλεύσεων, τα κράτη µέλη µπορούν να χορηγούν στήριξη µόνο στους γεωργούς που έχουν συµπληρώσει την ηλικία συνταξιοδότησης ή τους γεωργούς που θα φθάσουν την ηλικία αυτή έως το τέλος της πράξης, όπως καθορίζεται από το κράτος µέλος σύµφωνα µε την εθνική του νοµοθεσία.
- Τα κράτη µέλη περιορίζουν τη στήριξη σε επτά έτη, κατ’ ανώτατο όριο, µε εξαίρεση το πρόγραµµα LEADER και τις συλλογικές δράσεις για το περιβάλλον και το κλίµα σε δεόντως αιτιολογηµένες περιπτώσεις, για την επίτευξη των ειδικών περιβαλλοντικών και κλιµατικών στόχων που ορίζονται στο άρθρο 6 στοιχεία δ), ε) και στ).
Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου.