Συγκεκριµένα, στην Ισπανία, ο υπουργός Γεωργίας Λουίς Πλάνας αν και έχει λάβει την απόφαση για κατάργηση των ιστορικών δικαιωµάτων ζητά πλέον και τη στήριξη της πλειοψηφίας των διοικητικών περιφερειών της χώρας, κάτι που φαίνεται πως θα πετύχει. «Φαίνεται ότι θα πρέπει να αναθεωρηθούν καταστάσεις όπως αυτή που περιγράφεται για την Ισπανία, η οποία διατηρεί σε µεγάλο βαθµό την ιστορική αξία των δικαιωµάτων. ∆ιαφορετικά, πρέπει να περιµένουµε στενό έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την αναθεώρηση του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ, µε βάση τους στόχους που επιδιώκονται µετά το 2020», ανέφερε άρθρο του Ισπανού αξιωµατούχου στις Βρυξέλλες, Χαβιέ Ρουίζ (φωτο) που είχε φιλοξενήσει στο µπλογκ του ο αγροοικονοµολόγος Άλαν Μάθιους. Αντίστοιχα, τέτοιο στενό έλεγχο θα πρέπει να περιµένουν και όλες οι χώρες που θα επιλέξουν να ακολουθήσουν για µία ακόµη προγραµµατική περίοδο το ιστορικό µοντέλο, καθώς «σηµαντικές ατοµικές διαφορές που βασίζονται σε παλιές ιστορικές αναφορές γίνονται όλο και πιο δύσκολο να δικαιολογηθούν», όπως λέει η ίδια η Κοµισιόν στο αιτιολογικό της όσον αφορά τον κανονισµό µετάβασης στη νέα ΚΑΠ.
Στην Ιταλία τώρα, το Κέντρο Αγροτικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης που συµβουλεύει το ιταλικό υπουργείο για θέµατα ΚΑΠ, προτείνει την κατάργηση των ιστορικών δικαιωµάτων, θεωρώντας πως η χώρα πρέπει να περάσει σε ένα καθεστώς «ενιαίας στρεµµατικής ενίσχυσης». Λαµβάνοντας υπόψη αυτές τις παραδοχές, σε προσοµοίωση που έτρεξε, το ανώτατο όριο πόρων της βασικής πληρωµής (τσεκ) ανήλθε σε 2,94 δις ευρώ, το οποίο θα διανεµηθεί σε όλες τις επιλέξιµες περιοχές της Ιταλίας. Εφόσον το σύνολο των επιλέξιµων εκταρίων που δηλώθηκαν για το έτος 2017 είναι ίσο µε 95 εκατ. στρέµµατα, διαιρώντας το ανώτατο όριο των 2,94 δις ευρώ, προκύπτει ένα ενιαίο τέλος (κατ ‘αποκοπή) 30,9 ευρώ ανά στρέµµα.
Από την άλλη στην Ιρλανδία, τα σενάρια περί κατάργησης των ιστορικών δικαιωµάτων δείχνουν πως πάνω από 70.000 αγρότες σε βορρά και δύση θα επωφεληθούν από την πλήρη σύγκλιση των πληρωµών της ΚΑΠ στα 26,5 ευρώ / στρέµµα, αύξηση που θα «πληρώσουν» 40.000 αγρότες που έχουν δραστηριότητα στα νότια και τα ανατολικά της χώρας. Η πλήρης σύγκλιση των πληρωµών της ΚΑΠ είναι ένα αµφιλεγόµενο ζήτηµα για τις αγροτικές οργανώσεις, µε τους οργανωµένους αγρότες στις ορεινές περιοχές να επιµένουν ότι οι άµεσες πληρωµές δεν µπορούν πλέον να βασίζονται στη γεωργική παραγωγή από 20 χρόνια πριν.
Σηµειώνεται εδώ πως µέχρι στιγµής οι Βρυξέλλες δεν φαίνονται διατεθειµένες να αναγκάσουν άµεσα τα κράτη-µέλη να εξισώσουν τα δικαιώµατα, προτείνοντας, τουλάχιστον ως υποχρέωση, τη σταδιακή σύγκλιση.