Η μείωση των υποψηφίων από πέντε σε δύο σημαίνει ότι ο Οργανισμός, που βρίσκεται σε κρίση λόγω των επαναλαμβανόμενων επιθέσεων από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, θα έχει γυναίκα επικεφαλής για πρώτη φορά από τη σύστασή του το 1995.
Η 66χρονη Οκόντζο-Ιουεάλα ήταν η πρώτη γυναίκα στη χώρα της που τέθηκε επικεφαλής των υπουργείων Οικονομικών και Εξωτερικών. Οικονομολόγος η ίδια, ήταν επίσης υψηλόβαθμο στέλεχος στην Παγκόσμια Τράπεζα. Έως πρόσφατα διεύθυνε την Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση (Gavi) και ένα από τα προγράμματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη μάχη κατά της Covid-19.
Στα 53 της, η Γιου Μιουνγκ-χι είναι η πρώτη γυναίκα στη χώρα της που ανέλαβε επικεφαλής στο υπουργείο Εμπορίου. Το 1995 τέθηκε επικεφαλής του χαρτοφυλακίου του ΠΟΕ στο υπουργείο Εμπορίου και στη συνέχεια ήταν υπεύθυνη για τις διαπραγματεύσεις για τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, ειδικά για αυτή μεταξύ της Νότιας Κορέας και της Κίνας. Έχει επίσης εργαστεί στην πρεσβεία της Νότιας Κορέας στην Κίνα.
Η μία από τις δύο γυναίκες αναμένεται να διοριστεί στο τέλος του τελευταίου γύρου των διαπραγματεύσεων, που κανονικά αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 6 Νοεμβρίου, αντικαθιστώντας τον Βραζιλιάνο Ρομπέρτο Αζεβέντο. Ο Αζεβέντο αποχώρησε στα τέλη Αυγούστου από τον ΠΟΕ, ένα χρόνο νωρίτερα από το αναμενόμενο, για οικογενειακούς λόγους, αφήνοντας τον θεσμό σε κρίση.
Το πρόσωπο που θα γίνει επόμενος επικεφαλής του ΠΟΕ θα πρέπει να καταβάλει ιδιαίτερες προσπάθειες σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία της Covid-19 αλλά και την κρίση εμπιστοσύνης στην πολυμέρεια και τα οφέλη του φιλελευθερισμού του παγκόσμιου εμπορίου, πάντα με φόντο τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, της Κίνας και των ΗΠΑ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ