Οι εξαγωγές χαλούμι έχουν μειωθεί ως αποτέλεσμα της μείωσης της ζήτησης σε ολόκληρη την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο που προκλήθηκε από το κλείσιμο εστιατορίων, το οποίο δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στους Κύπριους τυροκόμους.
Οι ελπίδες της βιομηχανίας χαλούμι εναπόκειται τώρα σε έναν συνδυασμό καλύτερων προοπτικών από τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι στην Κύπρο, στην ανάκαμψη των αγορών της ΕΕ και του ΗΒ και ιδιαιτέρως από το άνοιγμα των εστιατορίων στην Ευρώπη, δήλωσε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος, ο επικεφαλής του συλλόγου τυροκόμων, Γιώργος Πέτρου.
Διαφορετικά, τόσο οι τυροκόμοι όσο και οι γαλακτοπαραγωγοί θα πρέπει να λάβουν κάποιες αποφάσεις που θα είναι επώδυνες για αυτούς και για την κυπριακή οικονομία στο σύνολό της, πρόσθεσε. «Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο. Περιμένουμε με ανυπομονησία να αλλάξουν οι συνθήκες και να βελτιωθούν τα πράγματα τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, γιατί δεν είναι πλέον βιώσιμο για εμάς να συνεχίσουμε να αγοράζουμε γάλα για να δημιουργήσουμε αποθέματα χαλούμι », είπε ο Πέτρου. Ο Πέτρου πρόσθεσε ότι 6.000 τόνοι χαλούμι, που συνήθως εξάγονται στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν αδιάθετοι στους καταψύκτες. «Πότε θα πουλήσουμε όλα αυτά; Έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα εδώ », είπε.
Εάν η αγορά δεν ανακάμψει, τότε 250 ιδιοκτήτες γαλακτοκομικών μονάδων θα πρέπει να μειώσουν την παραγωγή αγελαδινού γάλακτος, κάτι που συνεπάγεται μείωση των αποθεμάτων βοοειδών τους.
Ωστόσο, το κόστος να γίνει αυτό - καθώς και ενδεχομένως η ανανέωση των αποθεμάτων αργότερα - θα προκαλέσει τεράστια απώλεια στη βιομηχανία, σύμφωνα με τον επικεφαλής του συλλόγου αγελαδοτρόφων, Γιάννη Κάιλα.
Περίπου 700 τόνοι αγελαδινού γάλακτος παράγονται στην Κύπρο κάθε χρόνο, αλλά με μείωση της ζήτησης, οι τυροκόμοι πιέζουν τους γαλακτοπαραγωγούς να παραδώσουν λιγότερο γάλα. «Μερικοί από εμάς θέλουμε να σφαγιάσουμε μερικά από τα βοοειδή μας, αλλά οι τιμές του βοείου κρέατος είναι πολύ χαμηλές και επομένως δεν είναι κερδοφόρες για εμάς», εξήγησε.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 30.000 αγελάδες στην Κύπρο, και εάν οι γαλακτοπαραγωγοί πρόκειται να μειώσουν τα αποθέματά τους, θα έπρεπε να απαλλαγούν από το 10% των αγελάδων τους.