Υποκεινούμενη από ΜΚΟ και χωρίς κάποια ουσιαστική αντίληψη επί του ζητήματος, η ευαισθητοποιημένη αυτή κοινότητα, ορμώμενη από τον ενθουσιασμό του τρέχοντος «πράσινου» ρεύματος, επιδιώκει να απαγορεύσει πλήρως τα κλουβιά για περισσότερα από 300 εκατομμύρια ζώα εκτροφής στην ΕΕ. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται περίπου 180 εκατ. κότες αυγοπαραγωγής, 112 εκατ. κουνέλια, 40 εκατ. πάπιες και χήνες, 12 εκατ. μοσχάρια και 10 εκατ. χοιρομητέρες.
Σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο κανονισμός της Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών, η Κομισιόν πρέπει να απαντήσει σε κάθε αναφορά που αποκτά πάνω από 1 εκατ. υπογραφές δίνοντας αναφορά και ως προς τις ενέργειες που θα λάβει για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
Το αίτημα περιγράφει ωστόσο ένα βουκολικό ειδυλλιακό σκηνικό με ευτυχισμένα ζώα εκτροφής που παίζουν σε ανοιχτά χωράφια. Η νομική διάσταση αυτού, θα υποχρέωνε τους κτηνοτρόφους σε εναλλακτικά συστήματα παραγωγής, όπως η ελεύθερη βοσκή και η βιολογική γεωργία.
Ωστόσο, το πόσο μακριά θα προχωρήσουν οι Βρυξέλλες για να κάνουν αυτό το ρομαντικό όραμα πραγματικότητα θα καθοριστεί από τις συνομιλίες μεταξύ των υπηρεσιών της Επιτροπής τις επόμενες εβδομάδες, με χρονικό ορίζοντα την 2α Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία υποχρεούται να ανταποκριθεί στο εν λόγω αίτημα.
Πάντως, αν και μια απόφαση απαγόρευσης όλων των κλουβιών θα ευχαριστούσε τις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και θα καθιστούσε την ΕΕ παγκόσμιο ηγέτη στα πρότυπα καλής διαβίωσης των ζώων, θα μπορούσε ταυτόχρονα να προκαλέσει σημαντικές επιπλοκές στο πολιτικά σημαίνον αγροτικό λόμπι του μπλοκ. Παράλληλα δεν θα μπορούσε παρά να διαταράξει την φιλελεύθερη εμπορικά ατζέντα των Βρυξελλών.
Το μισό ζωικό κεφάλαιο στα πτηνοτροφία της ΕΕ βρίσκονται σε κλουβιά, οπότε εάν οι πτηνοτρόφοι της ΕΕ είναι υποχρεωμένοι να τα απορρίψουν και να βελτιώσουν σε μεγάλο βαθμό τα πρότυπα καλής διαβίωσης των ζώων τους, τότε σίγουρα θα ήταν άδικο να επιτρέπονται - για παράδειγμα - αυγά από την Ουκρανία ή την Βρετανία που δεν θα ακολουθήσουν την οδηγία αυτή και θα μπορούσαν να πλημυρίσουν με φθηνό προϊόν την ευρωπαϊκή αγορά.
Οι ανησυχίες περί ηθικής δεν περνούν στη Γενεύη
«Θα υπάρξουν τεράστιες στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό με χώρες όπου το κόστος παραγωγής είναι πολύ χαμηλό, εάν δεν θεσμοθετούταν απαγόρευση των εισαγωγών», ανέφερε σχετικά στο Politico ο Ζαν Κριστόφ Μπυρό, καθηγητής οικονομικών στο ινστιτούτο AgroParisTech. Ωστόσο, εάν οι Βρυξέλλες απαγόρευαν τις εισαγωγές χρησιμοποιώντας πρότυπα καλής διαβίωσης των ζώων ως βασική πρόσφαση, όπως υποστηρίζει το αίτημα με τις 1,4 εκατ. υπογραφές, τότε οι χώρες εκτός ΕΕ θα μπορούσαν να «χτυπήσουν» την ΕΕ σε επίπεδο Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Η κάρτα της ηθικής άλλωστε σπάνια «παίζεται» στη Γενεύη αφού πάντα αποτυχνάνει, δεδομένου ότι το καταστατικό του ΠΟΕ αποκλείει τη δυνατότητα διάκρισης κατά των εισαγόμενων προϊόντων με βάση τον τρόπο παραγωγής τους, εάν το τελικό προϊόν είναι εγγενώς το ίδιο.