Η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Εσθονία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και την Τσεχία, καλώντας τις να θεσπίσουν και να κοινοποιήσουν τα σχετικά μέτρα. Τα εν λόγω κράτη μέλη έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν.
Μέχρι στιγμής, η Βουλγαρία, η Γερμανία, η Δανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Κροατία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Σουηδία και η Φινλανδία κοινοποίησαν στην Επιτροπή ότι έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη μεταφορά της οδηγίας, δηλώνοντας έτσι την πλήρη μεταφορά της στο εθνικό τους δίκαιο.
Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει τα εξής:
«Η οδηγία σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, η οποία εκδόθηκε στις 17 Απριλίου 2019, διασφαλίζει την προστασία όλων των ευρωπαίων γεωργών, καθώς και των μικρών και μεσαίων προμηθευτών, έναντι 16 αθέμιτων εμπορικών πρακτικών από μεγαλύτερους αγοραστές στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Η οδηγία καλύπτει γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα που αποτελούν αντικείμενο εμπορίας στην αλυσίδα εφοδιασμού, απαγορεύοντας για πρώτη φορά σε επίπεδο ΕΕ τέτοιες αθέμιτες πρακτικές που επιβάλλονται μονομερώς από έναν εμπορικό εταίρο σε άλλον.
Η προθεσμία για τη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο έληξε την 1η Μαΐου 2021. Μέχρι στιγμής, η Βουλγαρία, η Γερμανία, η Δανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Κροατία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Σουηδία και η Φινλανδία κοινοποίησαν στην Επιτροπή ότι έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη μεταφορά της οδηγίας, δηλώνοντας έτσι την πλήρη μεταφορά της στο εθνικό τους δίκαιο. Η Γαλλία και η Εσθονία ενημέρωσαν ότι η νομοθεσία τους μεταφέρει μόνο εν μέρει την οδηγία.
Η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Εσθονία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και την Τσεχία, καλώντας τις να θεσπίσουν και να κοινοποιήσουν τα σχετικά μέτρα. Τα εν λόγω κράτη μέλη έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν».
Το ιστορικό
Η εν λόγω οδηγία για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων συμβάλλει στην ενίσχυση της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.
Οι 16 αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που πρέπει να απαγορευθούν περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:
- i) εκπρόθεσμες πληρωμές και ακυρώσεις παραγγελιών αλλοιώσιμων τροφίμων την τελευταία στιγμή·
- ii) μονομερείς ή αναδρομικές αλλαγές σε συμβάσεις·
iii) εξαναγκασμό του προμηθευτή να πληρώσει για προϊόντα που σπαταλήθηκαν·και
- iv) άρνηση σύναψης γραπτών συμβάσεων.
Σύμφωνα με την οδηγία, οι γεωργοί και οι μικρομεσαίοι προμηθευτές, καθώς και οι οργανώσεις που τους εκπροσωπούν, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν καταγγελίες κατά των πρακτικών αυτών που εφαρμόζουν οι αγοραστές τους. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ορίσουν εθνικές αρχές που θα διεκπεραιώνουν τις καταγγελίες. Η εμπιστευτικότητα προστατεύεται βάσει των κανόνων αυτών, ώστε να αποφεύγονται τυχόν αντίποινα από τους αγοραστές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίσης λάβει μέτρα για την αύξηση της διαφάνειας της αγοράς και την προώθηση της συνεργασίας των παραγωγών. Από κοινού, τα μέτρα αυτά θα εξασφαλίσουν μια πιο ισορροπημένη, δίκαιη και αποδοτική αλυσίδα εφοδιασμού στον αγροδιατροφικό τομέα.
28-07-2021 18:18neos agrotis
ΤΑ ΝΩΠΑ ΚΑΙ ΕΥΑΛΟΙΩΤΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ 30 ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ...ΠΟΤΕ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΑΥΤΟ???
Απάντηση