Ο ιδιοκτήτης της εκμετάλλευσης, Mίνκε φαν Βινγκέρντεν, αναφέρει πως έμπνευσή του για το τολμηρό εγχείρημα αποτέλεσε η αδυναμία εύρεσης καλλιεργήσιμης γης στην Ολλανδία, παράλληλα με την πεποίθησή του πως αυτού του είδους οι εντατικές εκμεταλλεύσεις αποτελούν το μέλλον της κτηνοτροφικής παραγωγής.
«Όταν οι γεωργικές εκτάσεις ανά τον κόσμο συνεχώς μειώνονται, απαιτείται να δημιουργήσουμε εντατικές εκμεταλλεύσεις κοντά στα κέντρα κατανάλωσης (πόλεις) που να μπορούν να προσαρμοστούν σε κάθε είδους κλιματικές συνθήκες», τονίζει ο ιδιοκτήτης, ο οποίος έχει εξοπλίσει την μονάδα με κορυφαίο μηχανολογικό εξοπλισμό και έχει συνεργασίες με τοπικές επιχειρήσεις ώστε οι μη παραγωγικές εκροές της εκμετάλλευσης, όπως η κοπριά από τις 32 αγελάδες που διαθέτει, να αξιοποιούνται στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας. Στην περίπτωση που εξετάζουμε, ο ιδιοκτήτης παραδίδει την κοπριά του σε τοπική επιχείρηση που την μετατρέπει σε κηπευτικό λίπασμα, ενώ τις διατροφικές ανάγκες των ζώων του τις καλύπτει με το κομμένο γρασίδι γηπέδων γκολφ και ποδοσφαίρου της ολλανδικής πόλης.
Επιπλέον, η παραγωγή του γάλακτος έχει πλήρως αυτοματοποιηθεί, με ένα ρομπότ να είναι υπεύθυνο για το άρμεγμα των αγελάδων ενώ το παραγόμενο γάλα παστεριώνεται άμεσα από μηχανήματα. Εξαιτίας όλων αυτών των τεχνολογικών καινοτομιών, δεν υπάρχει υψηλή ανάγκη για εργατικό δυναμικό και η κτηνοτροφική μονάδα ολοκληρώνει αυτοτελώς το μεγαλύτερο εύρος των καθημερινών της δραστηριοτήτων.
Παρά τον καινοτόμο χαρακτήρα της επένδυσής του, ο Mίνκε φαν Βινγκέρντεν έχει δεχτεί συστηματικά τα πυρά φιλοζωικών οργανώσεων, ιδιαίτερα μετά από ένα συμβάν όπου δύο αγελάδες έπεσαν στο νερό και χρειάστηκε να στηθεί επιχείρηση διάσωσης ώστε να μην πνιγούν.
Με πληροφορίες από euronews