Την εξαγωγική θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε δηµητριακά και βοοειδή θα αντιστρέψει τυχόν επίτευξη των στρατηγικών στόχων του νέου Green Deal, όπως ανακοινώθηκε τον Μάιο του 2020, µε ταυτόχρονες µεγάλες αυξήσεις σε τιµές αγαθών και µείωση της παραγωγικότητας. ∆ιψήφιες ποσοστιαίες αυξήσεις σε τιµές και αντίστοιχες µειώσεις σε παραγωγικότητα προβλέπει µελέτη προσοµοίωσης της πολιτικής Farm to Fork, στα πλαίσια της νέας «πράσινης συµφωνίας» που δηµοσιεύτηκε πρόσφατα µε συγγραφείς ερευνητές και καθηγητές του Πανεπιστηµίου του Κίελου. Η µελέτη επίσης προβλέπει πως οι αυξήσεις σε τιµές και οι µειώσεις σε παραγόµενες ποσότητες για δηµητριακά και βοδινό, θα αλλάξει τον εξαγωγικό χαρακτήρα της ΕΕ για αυτές τις κατηγορίες προϊόντων σε εισαγωγικό.
Πιο συγκεκριµένα, οι µειώσεις στην παραγωγικότητα θα ξεπεράσουν το 20% για τα δηµητριακά (-21,4%) ενώ η παραγωγή θα µειωθεί κατά 20% για ελαιόκαρπους και βοδινό. Την ίδια χρονική στιγµή, οι αυξήσεις στις τιµές διάθεσης των ίδιων προϊόντων θα αγγίξουν για το βοδινό το 58%, για το χοιρινό το 48% και για το απαστερίωτο γάλα το 36%. Πιο ήπιες αναµένεται να είναι οι αυξήσεις για δηµητριακά (+12,5%), ελαιόκαρπους (+18%) και φρούτα - λαχανικά (+15%).
Σύµφωνα µε τη µελέτη, οι αυξήσεις των τιµών εντός της ΕΕ θα είναι πολλαπλάσια υψηλότερες από τις προβλεπόµενες αυξήσεις των τιµών σε χώρες εκτός ΕΕ, µε τη διαφορά να αγγίζει και το 800% στην περίπτωση του βοδινού και 330% στην περίπτωση των δηµητριακών. Υπογραµµίζεται επίσης και η σηµασία της αντίδρασης των καταναλωτών όταν θα βρεθούν αντιµέτωποι µε τις αυξήσεις στην λιανική αγορά. Η µελέτη προβλέπει πως οι καταναλωτές δεν θα µπορούν να υποκαταστήσουν την επιθυµία τους για χοιρινό κρέας, γάλα και βοοειδή ενώ θα είναι πιο ελαστικοί και ανοιχτοί σε διατροφικές εναλλακτικές για δηµητριακά, φρούτα και λαχανικά. Αυτές οι αυξήσεις στις τιµές, σε συνδυασµό µε την µείωση της παραγωγικότητας και τις νέες καταναλωτικές συνήθειες, αναµένεται να οδηγήσουν στην µείωση των εξαγωγών της ΕΕ για βοδινό κρέας και δηµητριακά µε ταυτόχρονη αύξηση των εισαγωγών αντιστρέφοντας τον τωρινό εξαγωγικό προσανατολισµό της ΕΕ για τα προϊόντα αυτά.
Η στρατηγική Farm to Fork δεν είναι αποτελεσµατική έναντι της κλιµατικής αλλαγής
Ένα άλλο καίριο συµπέρασµα που βγαίνει από την µελέτη προσοµοίωσης είναι πως τα κέρδη που θα έχει η ΕΕ σε όγκο εκροών CO2 δεν έχουν απολύτως καµία σηµασία για το παγκόσµιο κλίµα. Η λογική πίσω από τον ισχυρισµό είναι απλή και απορρέει από την αναµενόµενη στροφή της ΕΕ από εξαγωγέα βοδινού σε εισαγωγέα και την ταυτόχρονη ανελαστικότητα ζήτησης του βοδινού και χοιρινού κρέατος για τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Από τη στιγµή που ο Ευρωπαίος καταναλωτής δεν είναι σε θέση να αλλάξει ραγδαία τις καταναλωτικές του συνήθειες, το βοδινό (και το χοιρινό) που θα θέλει να καταναλώσει αν δεν επαρκεί η ευρωπαϊκή παραγωγή, θα του το προσφέρουν χώρες εκτός ΕΕ και πιο φθηνά και σε µεγαλύτερη ποσότητα. Η Αφρική, η Νότια Αµερική και η Νότια Ασία, ορίζονται από τη γερµανική µελέτη, ως οι γεωγραφικές περιοχές που θα αντισταθµίσουν σχεδόν εξολοκλήρου τα ευρωπαϊκά «κέρδη» σε εκροές CO2.