Ο Δείκτης Τιμών έγραψε 133,2 μονάδες τον μήνα Οκτώβριο, ανεβασμένος κατά 3,9 μονάδες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο(+3,9%). Σε ετήσια βάση, ο φετινός Δείκτης ήταν αυξημένος κατά 31,8 μονάδες (+31,3%) σε σχέση με τον αντίστοιχο Οκτώβρη του 2020. Οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στις τιμές των δημητριακών και των φυτικών ελαίων αποτελούν και αυτό το μήνα την αιτία της τιμής του Δείκτη, ο οποίος είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2011.
Ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών σημείωσε 137,1 μονάδες τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας άνοδο 4,3 μονάδων (+3,2%), τιμή που αποκλίνει κατά 25,1 μονάδες (+22,4%) σε σχέση με την τιμή του Δείκτη Δημητριακών τον Οκτώβρη του 2020. Οι διεθνείς τιμές όλων των κύριων δημητριακών αυξήθηκαν σε σχέση με τον Σεπτέμβριο ενώ ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί το σιτάρι, όπου σημείωσε άνοδο 5% μέσα στον μήνα, με την τιμή του προϊόντος να αυξάνεται για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Σύμφωνα με τον FAO, η μικρότερη διαθεσιμότητα στις παγκόσμιες αγορές λόγω της μειωμένης συγκομιδής σε μεγάλες εξαγωγικές χώρες, όπως ο Καναδάς, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, εξακολούθησαν και αυτό το μήνα να ασκούν ανοδική πίεση στις τιμές.
Ο Δείκτης Τιμών Φυτικών Ελαίων άγγιξε τις 184,8 μονάδες τον Οκτώβρη, σημειώνοντας και αυτός άνοδο, κατά 16,3 μονάδες (+9,6%) σε σχέση με τον περασμένο μήνα και σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ τιμής. Τα αίτια της νέας αύξησης, εντοπίζονται στην μειωμένη προσφορά σε φοινικέλαια, σογιέλαια, ηλιέλαια και κραμβέλαια.
Μικρότερη άνοδο σημείωσε ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών τον περασμένο μήνα, με την αύξηση να υπολογίζεται στις 2,6 μονάδες (+2,2%) σε μηνιαία βάση και με τον Δείκτη να είναι υψηλότερος κατά 16,2 μονάδες (+15,5%) σε σύγκριση με αυτόν του περσινού Οκτώβρη.
Στον αντίποδα, πτώση σημείωσαν οι Δείκτες Κρέατος, που βρέθηκε στις 112,1 μονάδες (-0,7% από Σεπτέμβρη) και ο Δείκτης Ζάχαρης, που έμεινε στις 119,1 μονάδες (-1,8% από Σεπτέμβρη).