BACK TO
TOP
Διεθνή

Πράσινο Ταμείο του ΟΗΕ και FAO χρηματοδοτούν βιώσιμα συστήματα αγροδιατροφής αναπτυσσόμενων χωρών

Το Πράσινο Ταμείο του ΟΗΕ για το Κλίμα (GCF) σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων- FAO έχει συγκεντρώσει 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις προσπάθειες των αναπτυσσόμενων χωρών να ανταποκριθούν στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.

5558400857-dc9c453f21-b_jpeg

Βασιλική Μαντά

9
0

Κατά την 37η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του GCF, την περασμένη Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, ανανεώθηκε η πιστοποίηση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) από το Πράσινο Ταμείο, γεγονός που επιβεβαιώνει την ακλόνητη αφοσίωση του FAO στην προώθηση της δράσης για το κλίμα μέσω μετασχηματισμών του συστήματος αγροδιατροφής και υποστήριξης των χωρών στην αντιμετώπιση των επερχόμενων προκλήσεων.

Η αρχική διαπίστευση του FAO από το Διοικητικό Συμβούλιο της GCF, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Οκτώβριο του 2018, σηματοδότησε την αρχή μιας εξαιρετικά επιτυχημένης συνεργασίας, η οποία έκτοτε διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη της πρόσβασης στη χρηματοδότηση για το κλίμα για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Με τα χρόνια, αυτή η συνεργασία έχει αναπτυχθεί σημαντικά, με 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια να επενδύονται τώρα σε έργα για το κλίμα.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να πιστοποιήσει τον FAO με το Green Climate Fund. Με αυτή τη διαβεβαίωση, μπορούμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την υποστήριξη των χωρών για την παροχή κλιματικών λύσεων και δράσεων που μεταμορφώνουν τα συστήματα αγροδιατροφής για ένα πιο βιώσιμο και ασφαλές για τα τρόφιμα μέλλον για όλους», δήλωσε η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του FAO, Maria Helena Semedo.

Η πιστοποίηση GCF είναι μια επίσημη διαδικασία αναγνώρισης που επιτρέπει στους φορείς να έχουν πρόσβαση και να διαχειρίζονται οικονομικούς πόρους από το GCF για έργα και δραστηριότητες χωρών που σχετίζονται με το κλίμα. Οι διαπιστευμένοι φορείς διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη διευκόλυνση της αποστολής του Ταμείου να υποστηρίξει τις αναπτυσσόμενες χώρες στις προσπάθειές τους να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή και τις αρνητικές επιπτώσεις της.

Μια γόνιμη συνεργασία

Η εταιρική σχέση FAO-GCF είναι αφιερωμένη στην επιτάχυνση της πρόσβασης των χωρών στη χρηματοδότηση για προσαρμογή τους στις κλιματικές αλλαγές. Το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα είναι ένας χρηματοδοτικός μηχανισμός εντός της Σύμβασης του Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) και μία εξειδικευμένη υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών. Η πιστοποίηση λοιπόν του FAO από το GCF περιλαμβάνει την στήριξη του οργανισμού στις χώρες-μέλη προκειμένου να κάνουν τα αγροδιατροφικά τους συστήματα πιο αποτελεσματικά, βιώσιμα και ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή.

Το ποικίλο και ευρύ φάσμα έργων στο χαρτοφυλάκιο GCF του FAO βελτιώνει τα μέσα διαβίωσης και επισιτιστικής ασφάλειας με καλλιέργειες ανθεκτικές στο κλίμα, αγροδασοκομία, βιώσιμη αλιεία και καλύτερη διαχείριση της γης και των υδάτων. Παράλληλα, αντιμετωπίζει την απώλεια βιοποικιλότητας, την υποβάθμιση της γης και την αποψίλωση των δασών. Σε γενικό πλαίσιο οι δράσεις αυτές, στοχεύουν στη διασφάλιση μιας καλύτερης ζωής και ενός καλύτερου περιβάλλοντος, ειδικά για παραγωγούς μικρής κλίμακας, γυναίκες, νέους και αυτόχθονες πληθυσμούς. Ο FAO συνεργάζεται στενά με εταίρους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για την αύξηση των επενδύσεων σε έργα που μειώνουν τις εκπομπές θερμοκηπιακών αερίων και αυξάνουν την ανθεκτικότητα με τοπικές δράσεις προσαρμογής.

Με τα χρόνια, ο Οργανισμός έχει κάνει σημαντικά βήματα για να διασφαλίσει την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου του GCF, το οποίο τώρα διαθέτει μια εντυπωσιακή σειρά πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένων 20 μετασχηματιστικών έργων, 83 έργων ετοιμότητας και 8 συνεργατικών έργων όπου περιλαμβάνουν τη συνεργασία του FAO με άλλους διαπιστευμένους φορείς από το GCF.

Βοηθώντας τους πιο ευάλωτους

Σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου αφιερώνεται σε έργα σε αφρικανικές χώρες, λιγότερο ανεπτυγμένες και Μικρά Νησιωτικά Αναπτυσσόμενα Κράτη (SIDS), όπου οι πιο ευάλωτες κοινότητες επηρεάζονται δυσανάλογα από την κλιματική αλλαγή.

Στην Αφρική, οι πρωτοβουλίες ανέρχονται σε ύψος μεγαλύτερο των 128 εκατομμυρίων δολαρίων σε επιχορηγήσεις και συγχρηματοδότηση, οι οποίες επικεντρώνονται στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των αγροτικών κοινοτήτων και στην προστασία των μέσων διαβίωσης στους τομείς της γεωργίας, της δασοκομίας και της αλιείας. Στην Γκάμπια, για παράδειγμα, ο FAO ηγείται της υλοποίησης ενός πρωτοποριακού έργου με επίκεντρο την αλιεία, το οποίο περιλαμβάνει γυναίκες ως ισότιμους δικαιούχους στις προσπάθειες αποκατάστασης των υποβαθμισμένων περιοχών σε βασικά σημεία αλιείας. Το έργο πρόκειται να βοηθήσει 400.000 ανθρώπους και να αποκαταστήσει πάνω από 2.000 εκτάρια υποβαθμισμένων περιοχών και κρίσιμων σημείων αλιείας και να προστατεύσει τα μέσα διαβίωσης σε αυτές τις παράκτιες κοινότητες. Στο Νεπάλ, οι κοινότητες αυτόχθονων πληθυσμών συμμετέχουν ενεργά σε ένα έργο GCF υπό την ηγεσία του FAO που επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων στην περιοχή Churia – μια περιοχή κρίσιμη για την ασφάλεια των τροφίμων και του νερού χάρη στα μεγάλα συστήματα ποταμών που διασχίζουν τους λόφους και κατεβαίνουν στις πυκνοκατοικημένες πεδιάδες Terai.

Στη δέσμευσή του ως διαπιστευμένος φορέας του GCF, ο FAO προωθεί ενεργά συνεργασίες με Οντότητες Άμεσης Πρόσβασης του GCF, όπως η Κεντρική Αμερικανική Τράπεζα για την Οικονομική Ένταξη (CABEI) και το Εθνικό Ταμείο για το Περιβάλλον και το Κλίμα (FNEC).

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία