BACK TO
TOP
Διεθνή

Πτώτικά η παραγωγή, ανοδικά η ζήτηση στην παγκόσμια αγορά φοινικέλαιου το 2024

Αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης φυτικών ελαίων κατά 5,6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους παρατηρείται για τη σεζόν 2023/24, με την παραγωγή τους ωστόσο να εμφανίζει πτωτική τάση, ελέω χαμηλών αποδόσεων σε βασικές χώρες παραγωγούς, όπως η Ινδονησία και η Μαλαισία.

20220413-001-02

9
0

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του κορυφαίου αναλυτή της αγοράς ελαίων, Thomas Mielke, σε συνέδριο στο Μπαλί, η παραγωγή φοινικέλαιου από την Ινδονησία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα φοινικέλαιου στον κόσμο, θα μείνει στάσιμη το 2024, ενώ η παραγωγή από τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής, τη Μαλαισία θα είναι κοντά στους 18,4 εκατομμύρια τόνους. Ο Mielke είπε επίσης, ότι η πτωτική τάση της Ινδονησίας όσον αφορά τις αποδόσεις φοινικέλαιου ήταν «ανησυχητική» και μέχρι στιγμής δεν είχε αντιστραφεί. Αναμένει περαιτέρω μείωση από έτος σε έτος στις εξαγωγές φοινικέλαιου από τους τρεις μεγαλύτερους παραγωγούς για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου. Η Ινδονησία είναι πιθανό να στείλει 30,5 εκατομμύρια τόνους ελαίων και λιπών φέτος ενώ η Μαλαισία θα εξάγει 17 εκατομμύρια τόνους.

Ο ζεστός και ξηρός καιρός ως αποτέλεσμα του φαινομένου El Niño συνήθως μειώνει τις αποδόσεις φοινικέλαιου στους κύριους παραγωγούς, την Ινδονησία και τη Μαλαισία. Ειδικότερα, η παραγωγή φοινικέλαιου από την Ινδονησία φαίνεται να μειώνεται τουλάχιστον κατά ένα εκατομμύριο μετρικούς τόνους το 2024, ενώ η παραγωγή από την ανταγωνιστική Μαλαισία παραμένει αμετάβλητη, δήλωσε ο  αναλυτής Dorab Mistry. Σύμφωνα με τον Mistry, η παγκόσμια ζήτηση φυτικών ελαίων, τόσο για τρόφιμα όσο και για ενέργεια, θα αυξηθεί κατά 7,5 εκατομμύρια τόνους το 2023/2024, ενώ η προσφορά θα αυξηθεί μόνο κατά 2,6 εκατομμύρια τόνους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία