Ο ρόλος των σπόρων στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η απώλεια της βιοποικιλότητας και η κλιματική αλλαγή, αλλά και η ανάγκη για μεγαλύτερη ποικιλία στο "καλάθι τροφίμων" στον κόσμο, με τα κυριότερα καλλιεργούμενα είδη, έχουν έλθει στο επίκεντρο της προσοχής σε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων.
"Η ποικιλομορφία της γενετικής των φυτών καθιστά δυνατή την υλοποίηση σημαντικών ερευνών και καινοτομιών στον τομέα της γεωργίας, προκειμένου να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα, η τροφική ασφάλεια και να υποστηριχθούν οι οικονομίες των αγροτικών κοινοτήτων" δήλωσε ο Qu Dongyu, Διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), στις εναρκτήριες παρατηρήσεις της 10ης Συνεδρίασης του Κυβερνητικού Σώματος της Διεθνούς Συνθήκης για τους Φυτικούς Γενετικούς Πόρους για την Τροφή και τη Γεωργία.
Συνεισφορές ζωτικής σημασίας
"Το θέμα φέτος, 'Από τα σπόρους στις καινοτόμες λύσεις: Προστασία του μέλλοντός μας', αναγνωρίζει τους αγρότες, τους γενετιστές, τους ερευνητές και τους επιμελητές της τράπεζας σπόρων που εργάζονται για τη διατήρηση και τη βελτίωση των φυτικών γενετικών πόρων σε όλο τον κόσμο, είπε ο Qu.
"Οι φυτικοί γενετικοί πόροι είναι κρίσιμοι για τη διατροφή μας, και ο ρόλος της Συνθήκης είναι να εξασφαλίζει ότι αυτοί προστατεύονται και είναι προσβάσιμοι ως μέρος των καινοτόμων, βιώσιμων και ανθεκτικών λύσεων στα αγροτικά συστήματα τροφίμων. Η συνάντηση, που διαρκεί από τις 20 έως 24 Νοεμβρίου και συμμετέχουν περισσότεροι από 600 αντιπρόσωποι από όλο τον κόσμο, θα συζητήσει πώς η Διεθνής Συνθήκη μπορεί να προσαρμοστεί στις αλλαγές που φέρνουν παράγοντες όπως οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, που δημιουργούν προβλήματα στις παραδοσιακές καλλιέργειες των αγροτών σε ολόκληρο τον κόσμο και απειλούν την ικανότητα του πλανήτη να τρέφει ένα διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό."
Την πρώτη ημέρα ένα ειδικό γεγονός θα συγκεντρώσει ενδιαφερόμενους για τη διαχείριση της γεωργικής βιοποικιλότητας προκειμένου να συζητήσουν τις συνεργίες μεταξύ του Παγκόσμιου Πλαισίου Βιοποικιλότητας Kunming-Montreal και της Διεθνούς Συνθήκης. Οι ομιλητές θα συζητήσουν καινοτόμες ιδέες για την ενίσχυση της διατήρησης της φυτικής βιοποικιλότητας, την προώθηση της βιώσιμης γεωργίας και τις προσπάθειες για την επίτευξη ενός μέλλοντος που είναι πιο ασφαλές ως προς τον εφοδιασμό τροφίμων.
Ενημέρωση του καλαθιού τροφίμων
Η Συνθήκη, που εγκρίθηκε το 2001, αναφέρει 64 από τα βασικά καλλιεργούμενα φυτά που αποτελούν το παγκόσμιο "καλάθι τροφίμων" μας. Με βάση την έκθεση με τίτλο "Τα Φυτά που ταΐζουν τον κόσμο", η οποία θα παρουσιαστεί σε ένα παράλληλο γεγονός, ανάμεσα στα ζητήματα που θα εξεταστούν στη συνάντηση είναι εάν αυτή η λίστα χρειάζεται ενημέρωση για να περιλαμβάνει έναν μεγαλύτερο αριθμό καλλιεργούμενων φυτών.
Κοινή χρήση και διατήρηση
Ανάμεσα στις τάσεις που τονίζονται στην έκθεση περιλαμβάνονται η αυξημένη συμβολή των φυτικών πρωτεϊνών, οι χώρες που γίνονται πιο αλληλεξαρτημένες μεταξύ τους για ποικιλίες καλλιεργειών και οι αλλαγές στις τάσεις που επηρεάζουν τη ζήτηση.
"Πρέπει να εξασφαλίσουμε μια πιο πλούσια ποικιλία στο παγκόσμιο 'καλάθι τροφίμων' αν θέλουμε να καλύψουμε βιώσιμα τις ανάγκες σε σίτιση, διατηρώντας παράλληλα τη βιοποικιλότητα," δήλωσε ο Διευθυντής της FAO. Αυτό θα περιλαμβάνει την ενδυνάμωση των μικροκαλλιεργητών με εργαλεία, γνώσεις και πόρους, καθώς και την προώθηση συνεργασιών ανάμεσα σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, στην ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών, δήλωσε ο Qu.
Η Συνεδρίαση θα καλύψει ένα εύρος θεμάτων που περιλαμβάνουν την παγκόσμια διατήρηση και τη βιώσιμη χρήση φυτών και σπόρων, την διάδοση των οφελών που προκύπτουν από τη χρήση τους, την ενίσχυση του παγκόσμιου γονιδιακού κεφαλαίου, το αποκεντρωμένο Παγκόσμιο Σύστημα Πληροφοριών και τα δικαιώματα των αγροτών.
Επίκεντρο θα αποτελέσει ο τρόπος με τον οποίο οι σπόροι μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, με τα χαρακτηριστικά τους να επιτρέπουν στις καλλιέργειες να αντέχουν ή να προσαρμόζονται σε δυσμενείς συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της ξηρασίας. Μεγαλύτερη ποικιλία σπόρων σημαίνει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στα συστήματα τροφίμων, καθώς οι τοπικά προσαρμοσμένες ποικιλίες σπόρων μπορούν να προσφέρουν βελτιωμένα διατροφικά προφίλ, πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν σχετικά με τις στρατηγικές διατήρησης αυτών των σπόρων σε τράπεζες γονιδιακού υλικού, καθώς και για τον τρόπο διάθεσής τους σε έρευνα από γενετιστές και σε χρήση από αγρότες.
Η έκθεση με τίτλο "Το Ταξίδι των Σπόρων" θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία της FAO, όπου προκαλούνται επισκέπτες να ξεκινήσουν ένα ταξίδι με σπόρους από τα χωράφια των αγροτών μέχρι τις κουζίνες στα διάφορα μέρη του κόσμου.