Ο δείκτης για τις παγκόσμιες τιμές εμπορευμάτων τροφίμων παρέμεινε κατά βάση σταθερός το Νοέμβριο, με τις χαμηλότερες διεθνείς τιμές στα σιτηρά να αντισταθμίζονται από τις υψηλότερες τιμές στα φυτικά έλαια.
Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO καταγράφει τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές ενός συνόλου τροφίμων που εμπορεύονται παγκοσμίως. Κατά μέσο όρο ο δείκτης είχε 120,4 μονάδες τον Νοέμβριο, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και χαμηλότερος κατά 10,7% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2022.
Ο Δείκτης Τιμών Σιτηρών του FAO μειώθηκε κατά 3,0% από τον Οκτώβριο. Οι διεθνείς τιμές σίτου μειώθηκαν κατά 2,4% τον Νοέμβριο, οδηγούμενες από έντονη πτώση των τιμών του καλαμποκιού. Ο Δείκτης Τιμών Όλων των Ειδών Ρυζιού του FAO παρέμεινε σταθερός, μηνιαία, παρά τις αντίθετες κινήσεις των τιμών ανάμεσα σε διάφορες προελεύσεις και αγορές.
Ο Δείκτης Τιμών Φυτικών Ελαίων του FAO, από την άλλη πλευρά, αυξήθηκε κατά 3,4% από τον Οκτώβριο. Οι διεθνείς τιμές του φοινικέλαιου ανακάμφθηκαν κατά περισσότερο από 6,0% το Νοέμβριο, κυρίως λόγω των πιο ενεργών αγορών από τις κορυφαίες χώρες εισαγωγής και των εποχικά χαμηλότερων παραγωγών στις κύριες χώρες παραγωγής. Οι τιμές του ηλίανθου αυξήθηκαν μέτρια, ενώ οι τιμές για το λάδι σόγιας και ελαιοκράμβης μειώθηκαν ελαφρώς το Νοέμβριο.
Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών του FAO αυξήθηκε κατά 2,2% από τον Οκτώβριο, με την Ασία να αυξάνει τις εισαγωγές βουτύρου και γάλακτος, μαζί με την αυξημένη εσωτερική ζήτηση, πριν από τις χειμερινές διακοπές στη Δυτική Ευρώπη.
Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO αυξήθηκε κατά 1,4% από τον έναν μήνα στον άλλο, καταλήγοντας το Νοέμβριο σε επίπεδο 41,1% υψηλότερο από το ίδιο μήνα το προηγούμενο έτος. Οι ανησυχίες για την παγκόσμια διαθεσιμότητα εξαγωγών επηρέασαν τον δείκτη, λόγω των απαισιόδοξων προοπτικών παραγωγής σε δύο κορυφαίες χώρες, εξαγωγείς, την Ταϊλάνδη και την Ινδία, λόγω σοβαρών καιρικών συνθηκών που συνδέονται με το φαινόμενο El Niño.
Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO μειώθηκε κατά 0,4% από τον Οκτώβριο, αντανακλώντας μικρές μειώσεις στις παγκόσμιες τιμές κρεάτων πουλερικών, χοιρινού και βοοειδών, κυρίως λόγω επαρκών προσφερόμενων ποσοτήτων για εξαγωγή.
Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα η παραγωγή σιτηρών
Ο FAO αύξησε την πρόβλεψή του για τις φετινές σοδειές σε μια νέα « Έκθεση Προσφοράς και Ζήτησης Σιτηρών», που εκδόθηκε την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου. Η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών για το 2023 εκτιμάται τώρα στα 2.823 εκ. τόνους, αυξημένη κατά 0,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και 10,3 εκ. τόνους πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε επιτευχθεί το 2021.