Η εταιρεία του Χέλμουτ Στολ, την οποία διευθύνει ο ίδιος με τον αδερφό του Φριτς και η οποία ανήκει στις μεγαλύτερες της Γερμανίας, πρέπει επίσης να αλλάξει τον προγραμματισμό της. Η οικογένεια Στολ καλλιεργεί έλατα σε μία έκταση μεγαλύτερη των 200 εκταρίων, τα οποία πουλάει στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία, τοΒέλγιο και την Ολλανδία.
Μάλιστα, επειδή οι καλλιέργειές τους δεν φτάνουν για να καλύψουν τη ζήτηση, συχνά αγοράζουν επιπλέον δέντρα «από το Ζάουερλαντ, τη βόρεια Γερμανία και τη Δανία», όπως λέει ο Χέλμουτ Στολ. Οι υπάρχουσες καιρικές συνθήκες προκαλούν όμως προβλήματα: «Στο Ζάουερλαντ υπάρχει έλλειψη» στην περιοχή δηλαδή με τις μεγαλύτερες καλλιέργειες ελάτων στη Γερμανία.
25 εκατομμύρια δέντρα ετησίως
Κάθε χρόνο οι Γερμανοί αγοράζουν 23 με 25 εκατομμύρια έλατα, σύμφωνα με τον Έμπερχαρντ Χένεκε, επικεφαλής της Ένωσης Παραγωγών Ελάτων και Διακοσμητικού Πρασίνου. Τα 19 εκατομμύρια εξ αυτών καλλιεργούνται στη Γερμανία, σε εκτάσεις που ξεπερνούν τα 30.000 εκτάρια ενώ τα υπόλοιπα εισάγονται.
Στο Ζάουερλαντ οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις, το χιόνι και ο πάγος δυσχέραναν τη συγκομιδή φέτος. Η τήρηση όμως των προθεσμιών και η συνεπαγόμενη αξιοπιστία είναι άκρως σημαντικές, όπως λέει ο Χενέκε, ο οποίος καλλιεργεί επίσης έλατα στην περιοχή, σε μία έκταση 200 εκταρίων με 35 υπαλλήλους.
Ο Στολ βασίζεται στις εμπρόθεσμες παραδόσεις και από το Ζάουερλαντ. «Φυσικά υπάρχει μία καθυστέρηση μερικών ημερών λόγω και των συνθηκών στους δρόμους, έχουμε όμως κάνει από νωρίς τις παραγγελίες και είμαστε καλοί πελάτες».
Η εταιρεία του Στολ έχει ολοκληρώσει ήδη τη συγκομιδή των ελάτων. Το γεγονός ότι θα υπάρξουν τόσες χιονοπτώσεις στις αρχές Δεκέμβρη είναι ασυνήθιστο. «Αλλά στη βόρεια Βαυαρία έχουν υπάρξει και στο παρελθόν φορές που λόγω του χιονιού δεν μπορούσαμε να κάνουμε πωλήσεις για κάποιες μέρες ή που λόγω βροχοπτώσεων με παγετό, η πελατεία περιοριζόταν και τα δέντρα πάγωναν». Βάσει της εμπειρίας του, ο Στολ εκτιμά πως αν χρειαστεί θα μπορέσουν να καλύψουν τις χαμένες πωλήσεις.
Κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων
Το γεγονός ότι καλλιεργούνται τόσα έλατα στο Ζάουερλαντ έχει εξήγηση. Όπως λέει ο Χένεκε, στο Ντόρτμουντ, την Έσση και το Μπόχουμ υπάρχει παραδοσιακά μεγάλη ζήτηση. Με την αλλαγή της γεωργικής δομής προέκυψαν περισσότερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, σε περιοχές όπου παλαιότερα υπήρχαν άλογα και αγελάδες. Ταυτοχρόνως, το έδαφος και οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για τα έλατα, ευνοώντας την επέκταση των καλλιεργειών.
Μέχρι τη δεκαετία του 1970 στα γερμανικά σαλόνια υπήρχαν κυρίως τα αρωματικά μπλε έλατα. Έκτοτε προτιμώνται τα πράσινα έλατα που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, μακριά κλαδιά και πιο θαμνώδη ανάπτυξη. Οι σπόροι αυτών των ελάτων προέρχονται από τη Γεωργία, αναπτύσσονται αρχικά σε φυτώρια και εν συνεχεία κυριαρχούν στις καλλιέργειες ελάτων.
Περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ ετησίως αποφέρουν οι πωλήσεις ελάτων, σύμφωνα με την VNBW. Στη Γερμανία υπάρχουν 2.000 καλλιεργητές ελάτων, μεταξύ αυτών και πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις.
Η καλλιέργεια ελάτων είναι σχετικά εύκολη
Η Σοφία Αντλμπέργκερ έχει μία τέτοια επιχείρηση στα νότια του Μονάχου. Ο παππούς της πωλούσε χριστουγεννιάτικα έλατα από τη δεκαετία του 1950 ενώ ο πατέρας της Χανς, αν και πυροσβέστης, διατήρησε την επιχείρηση με την οποία ασχολείται πλήρως απ' όταν συνταξιοδοτήθηκε. Κάθε χρόνο πωλούν μερικές χιλιάδες έλατα, τα οποία καλλιεργούν σε μία έκταση 25 εκταρίων.
Σύμφωνα με τις ενώσεις, εκτιμάται πως κάθε εκτάριο απαιτεί περίπου 80 ώρες εργασίας τον χρόνο. Τα δέντρα αυτά δεν είναι απαιτητικά – λίγη λίπανση και ορισμένα φυτοφάρμακα αρκούν. Όταν το έλατο φτάσει στο έκτο έτος ζωής, ξεκινάει και το κλάδεμα που τονίζει τη χαρακτηριστική του μορφή.
Κατά τη διάρκεια του χρόνου, ο Αντλμπέργκερ απασχολεί δύο υπαλλήλους ενώ στην περίοδο αιχμής έξι. Τα 2/3 των πελατών τους είναι τακτικοί και όπως λέει ο ίδιος, «υπάρχουν πελάτες που αγοράζουν από εμάς εδώ και 45 χρόνια». Η επιχείρηση κοστολογεί ένα έλατο ύψους ενός μέτρου γύρω στα 25 ευρώ. Αυτή είναι και η μέση τιμή για ένα έλατο στη Γερμανία. Παρά τον πληθωρισμό, οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί πάντως ιδιαίτερα.
πηγή: dw.com