Φιλοξενούμενη από το Συμβούλιο για Γεωργική Έρευνα και Ανάλυση Γεωργικής Οικονομίας (CREA, Consiglio per la ricerca in agricoltura e l’analisi dell’economia agraria), αυτή η συλλογή αποτελείται από 600 διαφορετικές ποικιλίες ελιάς, εκ των οποίων 200 είναι πιστοποιημένες και κοινές με την ισπανική συλλογή. Πράγματι, το CREA κατέχει τώρα τη δεύτερη μεγαλύτερη εθνική συλλογή γενετικού υλικού ελιάς στον κόσμο, με τη μεγαλύτερη να βρίσκεται στην Ισπανία.
Το δίκτυο συλλογών γενετικού υλικού ελιάς του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας, επεκτείνεται στα παράλια της Μεσογείου, από την Ισπανία και την Ιταλία μέχρι το Μαρόκο, την Τουρκία και το Ισραήλ και φτάνει μέχρι την Αργεντινή. Ξεκίνησε το 1994 και έχει αποκτήσει ανεκτίμητη και καθοριστική σημασία ως επίκεντρο της κοινής μας κληρονομιάς, όσον αφορά την αγροβιοποικιλότητα.
Αυτές οι τράπεζες γενετικού υλικού, οι οποίες φιλοξενούν εκατοντάδες ποικιλίες ελιάς, λειτουργούν ως κέντρα διατήρησης και έρευνας φυτικού υλικού με σκοπό την ωφέλεια της επιστημονικής κοινότητας. Οι επιστήμονες ερευνούν την ύπαρξη γενοτύπων ελιάς με ανοχή́ ή ανθεκτικότητα, ενάντια σε έντομα και μικροοργανισμούς όπως η Xylella fastidiosa και ο Verticillium dahliae. Επίσης, αναγκαία σε αυτήν την εποχή είναι η πληροφορία που παρέχουν σχετικά με την αντοχή της ελιάς και τα αμέτρητα χαρακτηριστικά για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των μεταβαλλόμενων θερμοκρασιών.
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας καλωσορίζει και συγχαίρει την Ιταλία και τη διεθνή συλλογή γενετικού υλικού της CREA.