BACK TO
TOP
Διεθνή

Αιφνιδίασαν σεισμολόγους τα 7,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία

Η έλευση του 2024 βρήκε την Ιαπωνία να ταρακουνιέται από τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ και να μετρά τώρα τις πληγές της.

160415090320-01-japan-earthquake-0415

13
0

. Οι ειδικοί όπως συνηθίζεται σε εκδήλωση μεγάλων σεισμών προειδοποίησαν για ισχυρούς μετασεισμούς τις επόμενες ημέρες.

Αυτό που έχει όμως ενδιαφέρον είναι η αποκάλυψη των ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης ότι το μέγεθος και η ένταση του σεισμού αιφνιδίασε τους σεισμολόγους που αναφέρουν ότι o σεισμός της πρωτοχρονιάς ήταν πολύ πιο ισχυρός από τον σεισμό των 7,2 Ρίχτερ που συνέβη στη περιοχή του Κόμπε στην Ιαπωνία το 1995 που είχε περίπου έξι χιλιάδες νεκρούς και περίπου 30 χιλιάδες τραυματίες.

Ο χθεσινός σεισμός ήταν ένας σεισμός που έγινε με επίκεντρο στη ξηρά και αποτελούσε μέρος μια σεισμικής ακολουθίας, ενός σμήνους σεισμών που είναι σεισμοί οι οποίοι εκδηλώνονται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα σε μία συγκεκριμένη περιοχή. Οι σεισμοί ξηράς που επιπλέον αποτελούν μέρος σμήνους σεισμών είναι κατά βάση πολύ μικρότερου μεγέθους από τον σεισμό που εκδηλώθηκε την πρωτοχρονιά για αυτό τον λόγο οι ειδικοί προσπαθούν να βρουν απαντήσεις σε αυτόν το γεωλογικό παράδοξο.

«Γενικά μιλώντας ένα σμήνος σεισμών δεν παράγει σεισμό με μέγεθος άνω των 6 βαθμών. Για να είμαι ειλικρινής, εκπλήσσομαι γιατί αυτό σημαίνει ότι ένα ρήγμα μετακινήθηκε σε μια ευρεία περιοχή» λέει ο Τζουνίτσι Νακατζίμα, καθηγητής σεισμολογίας στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Τόκιο. Ο Ναόσι Χιράτα καθηγητής σεισμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο ο οποίος προεδρεύει επίσης της κυβερνητικής επιτροπής για την έρευνα σεισμών αναφέρει ότι το μέγεθος του σεισμού της 1ης Ιανουαρίου ήταν μεγαλύτερο από τον σεισμό Kumamoto του 2016 και τον μεγάλο σεισμό Hanshin του 1995.

Να σημειωθεί πάντως ότι η περιοχή που εκδηλώθηκε ο σεισμός βιώνει εξαιρετικά έντονη σεισμική δραστηριότητα από τον Δεκέμβριο του 2020. Μια αιτία πιστεύεται ότι είναι το νερό και ο ατμός που ανεβαίνουν υπό έντονη πίεση από μεγάλα βάθη κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και αυτή η διεργασία πιστεύεται ότι έδωσε ένα σεισμό μεγέθους 6,5 Ρίχτερ τον περασμένο Μάιο.

«Ενώ ο μηχανισμός του σεισμού είναι παρόμοιος με τους προηγούμενους σεισμούς στη περιοχή ποτέ δεν πίστευα ότι θα συνέβαινε σεισμός τόσο μεγάλου μεγέθους εκεί», λέει ο Τακούγια Νισιμούρα καθηγητής γεωδαισίας στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Πρόληψης Καταστροφών του Πανεπιστημίου του Κιότο.

Οι ειδικοί συνεχίζουν την μελέτη των δεδομένων όλης της σεισμικής ακολουθίας πριν και μετά τον μεγάλο σεισμό για να διαπιστωθεί εάν η τελευταία σεισμική δραστηριότητα συνέβη κατά μήκος ενός γνωστού ρήγματος ή προκλήθηκε από ένα εντελώς νέο ρήγμα. Αν πρόκειται για νέο ρήγμα θα πρέπει να μελετηθεί η αλληλεπίδραση του με τα άλλα ρήγματα της περιοχής και να επανεκτιμηθεί η σεισμική δραστηριότητα εκεί τόσο για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα όσο και για το κοντινό μέλλον.

 

Πηγή: Naftemporiki.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία