BACK TO
TOP
Διεθνή

Με ρυθμό ανάπτυξης 5,4% για αγροτική επάρκεια το εμιράτο του Κατάρ

Η αγροτική βιομηχανία του Κατάρ αναμένεται να αυξήσει τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) στο 5,47%, με το ανεξάρτητο εμιράτο της Μέσης Ανατολής να προσβλέπει σε αυτάρκεια στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων μέσα από ένα ευρύ πρόγραμμα ενίσχυσης των παραγωγών.

95C16623-58A8-45A0-AF02-CDB747EED4E9

7
0

Σύμφωνα με έκθεση της Mordor Intelligence, το μέγεθος της αγοράς του αγροτικού τομέα στο Κατάρ εκτιμάται στα 162,08 εκατ. δολάρια (590,09 εκατομμύρια QR) φέτος και αναμένεται να ανέλθει σε 211,53 εκατομμύρια δολάρια (770,13 εκατομμύρια QR) έως το 2028, αυξάνοντας τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 5,47% κατά την περίοδο πρόβλεψης. Πρόσφατα, το  αρμόδιο Υπουργείο ανέφερε ότι η χώρα πέτυχε αρκετούς από τους στόχους της πολιτικής της για την ασφάλεια των τροφίμων του 2021 (food security policy) , καθώς η εγχώρια παραγωγή λαχανικών αυξήθηκε 41% και από περίπου 66.000 μετρικούς τόνους κατάφερε να ξεπεράσει τους 103.000 μετρικούς τόνους.

Ωστόσο, το υπουργείο δήλωσε ότι η εγχώρια παραγωγή των λαχανικών αναμένεται να καλύψει το 70% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

«Το Κατάρ καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας ζήτησης δημητριακών μέσω εισαγωγών. Η Βραζιλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία και η Αυστραλία είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς δημητριακών στο Κατάρ», ανέφερε.

Το Κατάρ, ωστόσο, στοχεύει στην «αυτάρκεια» στα γεωργικά προϊόντα, ενθαρρύνοντας τους αγρότες του να υιοθετήσουν προηγμένες γεωργικές τεχνικές, σημειώνεται στην έκθεση.

Το κομμάτι των λαχανικών στο Κατάρ είναι συγκριτικά από τα πιο δυνατά. Μερικά από τα λαχανικά που καλλιεργούνται σε μεγαλύτερο βαθμό στη χώρα είναι η ντομάτα, η κολοκύθα, η μελιτζάνα, το λάχανο, το αγγούρι, το κρεμμύδι και το κουνουπίδι.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις στη χώρα διένειμαν και εγκατέστησαν δεκάδες μονάδες άρδευσης με ηλιακή ενέργεια στο πλαίσιο του πρότζεκτ  «Ενίσχυση της Αλυσίδας Αξίας Λαχανικών» το οποίο στοχεύει να βοηθήσει 200 αγρότες κηπευτικών της καλοκαιρινής περιόδου με τις απαραίτητες γεωργικές εισροές, όπως λιπάσματα, φυτοφάρμακα και δίκτυα άρδευσης.

Το έργο στοχεύει επίσης να παρέχει γεωργική καθοδήγηση σχετικά με τα καλύτερα μέσα για την επίτευξη του υψηλότερου επιπέδου παραγωγής λαχανικών με το χαμηλότερο κόστος, να δώσει ανταποδοτικά κέρδη στους αγρότες και να παρέχει τα λαχανικά στις χαμηλότερες τιμές στην αγορά.

Ως εκ τούτου, η έκθεση υπογραμμίζει ότι ορισμένοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της υιοθέτησης προηγμένων γεωργικών τεχνολογιών και των ευνοϊκών κυβερνητικών πολιτικών που υποστηρίζουν την εγχώρια φυτική παραγωγή μαζί με ένα εξαιρετικά ενεργό τοπικό σύστημα εφοδιασμού, είναι μερικοί από τους παράγοντες που οδηγούν την ανάπτυξη της αγοράς στη χώρα.

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι το υπουργείο εργάζεται για να ενθαρρύνει τις εκμεταλλεύσεις δρομολογώντας διάφορες αγροτικές πρωτοβουλίες σχετικά με την παροχή τεχνικής υποστήριξης και υπηρεσιών στους αγρότες.

Ωστόσο, έχουν διανεμηθεί 5.777 θερμοκήπια (συμβατικά και υδροπονικά) σε ιδιοκτήτες αγροκτημάτων από το 2016 έως το 2021 προκειμένου να σχηματίσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα για το θερμοκήπιο, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή και μειωμένη σπατάλη του νερού.

«Το 2021, η χώρα παρήγαγε την υψηλότερη παραγωγή ντομάτας με 32.555,1 μετρικούς τόνους μαζί με την κάλυψη μιας περιοχής 191,5 εκτάριων σε θερμοκήπια στη χώρα και στην συνέχεια το αγγούρι και η γλυκιά  πιπεριά, θα υποχρεώσουν το Κατάρ να εφαρμόσει πιο προηγμένες τεχνολογίες και να υιοθετήσει γεωργικές πρακτικές που θα κάνουν τη χώρα αυτάρκης στη γεωργική παραγωγή», καταλήγει η έκθεση.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία