BACK TO
TOP
Διεθνή

Πρώτη συνάντηση του Νέου Παγκόσμιου Οργανισμού Διαχείρισης Αλιείας με στόχο ένα βιώσιμο μέλλον

Την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνεδρίαση του νέου Παγκόσμιου Οργανισμού Διαχείρισης Αλιείας, με την ατζέντα της να επικεντρώνεται στις βιώσιμες πρακτικές και την προώθηση της βιοποικιλότητας. Ο οργανισμός αναλαμβάνει την απαιτητική αποστολή της αποτελεσματικής διαχείρισης των αλιευτικών πόρων, ενώ παράλληλα αναζητά τρόπους για την αντιμετώπιση της παράνομης αλιείας (IUU).

environment-3-e1584108998504

Βασιλική Μαντά

7
0

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, οι εκπρόσωποι των κρατών μελών συζήτησαν βέλτιστες πρακτικές και προσεγγίσεις για την αποδοτική διαχείριση των αλιευτικών πόρων. Μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης έγινε ειδική αναφορά στις βελτιώσεις της μεθοδολογίας του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) για την εκτίμηση της κατάστασης και της υγείας των αποθεμάτων θαλάσσιων ψαριών στον κόσμο.

Η καταπολέμηση της παράνομης, λαθραία και άναρχης αλιείας (IUU), η προώθηση προσαρμοστικών αντιδράσεων στην κλιματική κρίση και η ενσωμάτωση της βιοποικιλότητας θα είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της Υποεπιτροπής COFI για τη Διαχείριση Αλιείας στις 15-18 Ιανουαρίου 2024, με ειδική εστίαση στην αλιεία μικρής κλίμακας.

Πάνω από 500 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εξαρτώνται, τουλάχιστον εν μέρει, από την αλιεία για τα προς το ζην. Παρά το γεγονός ότι το 65% των ιχθυαποθεμάτων βρίσκεται σε βιολογικά βιώσιμα επίπεδα, το 35% εκτιμάται ότι είναι σε μη βιώσιμα επίπεδα, ένα ποσοστό που αυξάνεται από τη δεκαετία του 1970.

Οι κύριες λειτουργίες της Υποεπιτροπής Διαχείρισης Αλιείας COFI είναι η παροχή τεχνικής και πολιτικής καθοδήγησης για τη διαχείριση της αλιείας, ο εντοπισμός παγκόσμιων προκλήσεων και ευκαιριών και η προώθηση συλλογικών λύσεων για τη διασφάλιση της περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας ενός τομέα που είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και διατροφή.

«Η βελτίωση της παγκόσμιας διαχείρισης της αλιείας παραμένει ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων σε υγιή και παραγωγική κατάσταση και για την προστασία της μακροπρόθεσμης παροχής υδρόβιων τροφίμων», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του FAO QU Dongyu στην ομιλία του στην έναρξη της εικονικής ολομέλειας της συνάντησης. «Αυτή η βελτίωση περιλαμβάνει επίσης την εξάλειψη της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και της υποβάθμισης της βιοποικιλότητας που επηρεάζουν επίσης σε μεγάλο βαθμό τα υδάτινα και παράκτια οικοσυστήματα και τις εξαρτημένες κοινότητες».

Ο  Γενικός Διευθυντής του FAO υπογράμμισε ότι η Υποεπιτροπή Διαχείρισης Αλιείας θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτών των παγκόσμιων και πολύπλοκων ζητημάτων. Αναμένεται να εντοπίζει και να συζητά μείζονες τάσεις και ζητήματα στη διαχείριση της αλιείας που απαιτούν μέτρα, κάνοντας τις αντίστοιχες συστάσεις στην Επιτροπή Αλιείας. Σκοπός είναι να υποστηρίξει την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας του FAO για την Υπεύθυνη Αλιεία, ενώ παράλληλα εργάζεται για την υλοποίηση του οράματος που ορίζεται στο Στρατηγικό Πλαίσιο 2022-31 του FAO για καλύτερη παραγωγή, καλύτερη διατροφή, καλύτερο περιβάλλον και καλύτερη ζωή, δίχως να αφήνει κανέναν πίσω.

Ο Γενικός Διευθυντής σημείωσε ότι η Υποεπιτροπή Διαχείρισης Αλιείας θα καθοδηγήσει την προσπάθεια του FAO για τον Μπλε Μετασχηματισμό και τον βασικό του στόχο να διασφαλίσει την αποτελεσματική διαχείριση των παγκόσμιων αλιευτικών πόρων – συμπεριλαμβανομένων των λιμνών, των ποταμών και των θαλασσών.

Στην ατζέντα

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αυτής της εβδομάδας, τα μέλη θα μοιραστούν γνώσεις, εμπειρίες και αποτελεσματικές στρατηγικές για τη βελτίωση της διαχείρισης της αλιείας, λαμβάνοντας υπόψη ρητά τους οικολογικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς, διατροφικούς στόχους. Η συζήτηση θα προσανατολιστεί ιδιαίτερα στη βελτίωση των πρακτικών στην αλιεία μικρής κλίμακας τόσο στην εσωτερική όσο και στη θαλάσσια αλιεία, προωθώντας μια ολιστική προσέγγιση για τη βιώσιμη διαχείριση.

Επιπλέον, τα μέλη θα συζητήσουν τρόπους αξιολόγησης του μεγέθους και των επιπτώσεων της παράνομης, λαθραίας και άναρχης (IUU) αλιείας. Αυτό περιλαμβάνει την αναθεώρηση των συστημάτων παρακολούθησης, ελέγχου και επιτήρησης, καθώς και απαιτήσεων επιβολής, και βελτίωση της συμμόρφωσης με τα διεθνή μέτρα διατήρησης και διαχείρισης.

Ο FAO έχει αναλάβει διάφορες δραστηριότητες για να υποστηρίξει τα μέλη στη μετάβαση σε αλιεία ανθεκτική στο κλίμα, και αυτό το θέμα θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Η Υποεπιτροπή αναμένεται να μοιραστεί γνώσεις για την ενσωμάτωση της κλιματικής αλλαγής στην εθνική και πολυμερή διαχείριση και διακυβέρνηση της αλιείας και να προτείνει τομείς που χρειάζονται περαιτέρω ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της προσαρμοστικής ικανότητας των αλιευτικών δραστηριοτήτων και πόρων.

Η σημασία της ενσωμάτωσης θεμάτων βιοποικιλότητας στη διαχείριση της αλιείας στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Πλαισίου Βιοποικιλότητας Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα βρίσκεται επίσης στην ημερήσια διάταξη.

Καλύτερα στατιστικά στοιχεία στον ορίζοντα

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τα μέλη θα εξετάσουν τις μεθοδολογικές ενημερώσεις του Δείκτη Κατάστασης Αποθεμάτων (SoSI) του FAO, ο οποίος δημοσιεύεται κάθε δύο χρόνια από το 1971 και παρουσιάζεται στην εμβληματική έκθεση του FAO για την κατάσταση της παγκόσμιας αλιείας και υδατοκαλλιέργειας (SOFIA) από το 1997.

Ο FAO είναι ο μόνος οργανισμός που έχει εξουσιοδοτηθεί να συλλέγει τέτοια στατιστικά στοιχεία παγκοσμίως. Οι προτεινόμενες επικαιροποιήσεις στοχεύουν στη βελτίωση της διαφάνειας, της γεωγραφικής κάλυψης και της ακρίβειας των μετρήσεων ώστε να αντικατοπτρίζουν καλύτερα τις αλλαγές στα κυρίαρχα είδη, τα αποθέματα και τις αλιευτικές πρακτικές και να ευθυγραμμίζονται με τις πρωτοβουλίες και τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων.

Η COFI, ως τεχνική επιτροπή του FAO, είναι το μόνο παγκόσμιο διακυβερνητικό φόρουμ όπου εξετάζονται σημαντικά διεθνή προβλήματα και ζητήματα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας και απευθύνονται συστάσεις σε κυβερνήσεις, περιφερειακούς φορείς αλιείας, ΜΚΟ, ιχθυοεργάτες, μέλη του FAO και τη διεθνή κοινότητα.

Η COFI έχει ήδη δύο άλλες υποεπιτροπές: μία για την υδατοκαλλιέργεια και μία για το εμπόριο ψαριών. Με τη δημιουργία της Υποεπιτροπής για τη Διαχείριση της Αλιείας, υπάρχει τώρα μια τρίτη υποεπιτροπή αποκλειστικά αφιερωμένη στη βιώσιμη διαχείριση της αλιείας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία