Το IGC αναφέρει ότι η προβλεπόμενη αύξηση συνδέεται κυρίως με ασυνήθιστα μεγάλες αποστολές από την Τουρκία, που είναι διαχρονικά ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αλεύρου στον κόσμο. Οι τουρκικές εξαγωγές έχουν αυξηθεί σημαντικά στην Υποσαχάρια Αφρική. Επιπλέον, οι εξαγωγές από την Τουρκία προς την Υποσαχάρια Αφρική αντιστάθμισαν πλήρως τις υπολειπόμενες αποστολές προς προορισμούς όπως η Συρία, το Υεμένη και η Σρι Λάνκα.
Η πρόβλεψη του Συμβουλίου για ολόκληρο το έτος ως προς τις εξαγωγές από την Τουρκία για αλεύρι σιταριού θα φτάσει για πρώτη φορά τους 5,8 εκατ. τόνους, από 4,9 εκατ. το 2022-2023. Η σημαντική αύξηση των αποστολών από την Τουρκία θα αντισταθμίσει εντελώς τη μικρότερη εξαγωγή από παραδοσιακούς εξαγωγείς αλεύρου, όπως το Καζακστάν, η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Καζακστάν αναμένεται να καταταχθεί στην δεύτερη θέση για τις εξαγωγές το 2023-24 με 2,5 εκατ. τόνους, δηλαδή περίπου 250.000 τόνους χαμηλότερα από το σύνολο του περασμένου έτους, ανέφερε η IGC. Αναμένεται ότι η Ρωσία θα εξάγει 700.000 τόνους φέτος, περίπου 400.000 τόνους λιγότερους από το προηγούμενο έτος.
Όσον αναφορά τις εισαγωγές, οι αναθεωρήσεις από τον Οκτώβριο περιλαμβάνουν μείωση 205.000 τόνων για τις εκτιμώμενες αγορές από τη Συρία, λόγω μειωμένων αποστολών από την γειτονική Τουρκία.
Η κατανάλωση από τους δύο μεγαλύτερους εισαγωγείς αλεύρου στον κόσμο, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, παρέμεινε αναλλοίωτη σε σχέση με την πρόβλεψη του IGC από τον Οκτώβριο, αλλά θα σημειώσει σημαντική μείωση σε ετήσια βάση. Οι εισαγωγές του Αφγανιστάν προβλέπεται να μειωθούν κατά 50.000 τόνους, στα 2,35 εκατ., ενώ το Ιράκ θα δει μια πιο απότομη πτώση, με περίπου 300.000 τόνους λιγότερους, φτάνοντας τα 1,7 εκατ..
Παρόλο που προβλέπεται ότι το παγκόσμιο εμπόριο αλεύρου για την περίοδο 2023-24 θα είναι υψηλότερο κατά 1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αναμένεται να είναι ελαφρώς χαμηλότερο από το μέσο όρο των προηγούμενων πέντε ετών, εν μέρει λόγω της μείωσης των εισαγωγών από το Ιράκ, σύμφωνα με το IGC.
Πηγή: UkrAgroConsult