Στον απόηχο των αγροτικών κινητοποιήσεων και εγκαινιάζοντας τον στρατηγικό διάλογο για την γεωργία στην Ευρώπη, ο οποίος ανοίγει στις 25 Ιανουαρίου, το Συμβούλιο έκανε αναφορές στην εξασφάλιση δίκαιου εισοδήματος για τους αγρότες, την παροχή σταθερότητας και προβλεψιμότητας για τον τομέα, καθώς και η ανανέωση των γενεών.
Το Συμβούλιο τόνισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της καταπολέμησης της πόλωσης, της εξασφάλισης ισχυρού και ανοιχτού διαλόγου με τον κλάδο και με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς και τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των αγροτών.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η βελγική προεδρία θα επικεντρωθεί στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και αυτονομίας, καθώς και στην περαιτέρω ενίσχυση της βιωσιμότητας της παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων.
Στο πλαίσιο αυτό, η Προεδρία θα επιδιώξει να εξασφαλίσει αποτελεσματική και αποτελεσματική παρακολούθηση της εφαρμογής της κοινής γεωργικής και αλιευτικής πολιτικής (ΚΓΠ και ΚΑΠ). Όσον αφορά την ΚΓΠ, η Προεδρία θα ξεκινήσει μια διαδικασία προβληματισμού για ένα πλαίσιο μετά το 2027.
Επιπλέον, η Προεδρία ενημέρωσε το Συμβούλιο ότι θα συνεχίσει τις συνεχιζόμενες συζητήσεις για σημαντικές προτάσεις, συμπεριλαμβανομένων των νέων γονιδιωματικών τεχνικών (NGTs), της αειφόρου χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων (SUR) και της παραγωγής και εμπορίας φυτικού και δασικού πολλαπλασιαστικού υλικού (PRM). και FRM).
Επιπλέον, η βελγική Προεδρία θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων και θα αρχίσει τις εργασίες για ένα πλαίσιο παρακολούθησης των δασών. Η Προεδρία θα εργαστεί επίσης για τον φυτοϋγειονομικό νόμο και την οριστικοποίηση των οδηγιών για το πρωινό. Επιπλέον, η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες θα αποτελέσουν επίσης προτεραιότητες.
Στρατηγικός διάλογος για το μέλλον της γεωργίας
Το Συμβούλιο έλαβε πληροφορίες από την Επιτροπή, εκπροσωπούμενη από τον Maroš Šefčovič, Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, και τον Επίτροπο για τη Γεωργία, Janusz Wojciechowski, σχετικά με τη διοργάνωση του «Στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». .
Ο διάλογος ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με στόχο την αποπόλωση των συζητήσεων γύρω από τη γεωργία και την πράσινη μετάβαση. Ο διάλογος θα ξεκινήσει στις 25 Ιανουαρίου 2024.
Κατά τη συνάντησή τους, οι υπουργοί Γεωργίας χαιρέτησαν αυτήν την πρωτοβουλία και τους πρωταρχικούς στόχους της. Το Συμβούλιο τόνισε τη σημασία που έχει να διασφαλιστεί ότι οι γεωργοί της ΕΕ μπορούν να συνεχίσουν να εγγυώνται την επισιτιστική ασφάλεια με βιώσιμο και κερδοφόρο τρόπο, και να προβλεφθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Το Συμβούλιο τόνισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της καταπολέμησης της πόλωσης, της εξασφάλισης ισχυρού και ανοιχτού διαλόγου με τον κλάδο και με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς και τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των αγροτών.
Άλλα θέματα που αναφέρθηκαν ήταν η εξασφάλιση δίκαιου εισοδήματος για τους αγρότες, η παροχή σταθερότητας και προβλεψιμότητας για τον τομέα, καθώς και η ανανέωση των γενεών.
Επιπλέον, οι υπουργοί τόνισαν ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι η γεωργία λαμβάνει επαρκή χρηματοδότηση.
Εμπορικές συναλλαγές
Στο πλαίσιο ενός εμπορικού πλεονάσματος 58 δισ. ευρώ για το έτος 2023, οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις διάφορες ευκαιρίες και προκλήσεις που συνδέονται με το εμπόριο γεωργικών προϊόντων διατροφής, βάσει πληροφοριών της Επιτροπής.
Η Προεδρία τόνισε τη σημασία αυτής της συζήτησης σημειώνοντας ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η διασφάλιση της επισιτιστικής κυριαρχίας συγκαταλέγονται στις προτεραιότητες της βελγικής Προεδρίας.
Το Συμβούλιο τόνισε ότι, παρά τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετώπισε ο γεωργικός τομέας της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ εξακολουθεί να κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, την ασφάλεια των τροφίμων και τη συμβολή στη διεθνή επισιτιστική ασφάλεια, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην ΚΓΠ .
Κατά τη συζήτησή τους, οι υπουργοί εξέτασαν το μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό πλαίσιο και τις φιλοδοξίες της ΕΕ σχετικά με την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
Το Συμβούλιο αντάλλαξε επίσης απόψεις σχετικά με τη 13η υπουργική σύνοδο του ΠΟΕ και τις διμερείς συζητήσεις για τη σύναψη συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών με την Αυστραλία, τη Mercosur και άλλους εμπορικούς εταίρους. Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί σημείωσαν την ετοιμότητά τους να υποστηρίξουν τέτοιες συμφωνίες το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να επιτευχθούν απτά οφέλη για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του αγροτικού τομέα.
Οι Υπουργοί εστίασαν επίσης τη συζήτησή τους στο εμπόριο της ΕΕ με τους κύριους εμπορικούς εταίρους της, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, του ΗΒ και των ΗΠΑ. Από την άποψη αυτή, οι υπουργοί επανέλαβαν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία και τη δέσμευσή τους να συμβάλουν στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, ενώ εξέτασαν επίσης τον αντίκτυπο στις αγορές της ΕΕ και την ανάγκη να σκεφτούμε μακροπρόθεσμα.
Τέλος, το Συμβούλιο υπογράμμισε τη σημασία ενός παγκόσμιου συστήματος βασισμένου σε κανόνες, της αειφόρου ανάπτυξης και της ανοιχτής στρατηγικής αυτονομίας.
Πλαίσιο παρακολούθησης δασών
Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ συζήτησαν επίσης πρόταση της Επιτροπής για τη θέσπιση πλαισίου παρακολούθησης των δασών σε ολόκληρη την ΕΕ.
Αυτό το πλαίσιο θα επέτρεπε τη συλλογή εναρμονισμένων δεδομένων για την κατάσταση και τη διαχείριση των δασών της ΕΕ και θα κάλυπτε όλα τα δάση και άλλες δασώδεις εκτάσεις σε ολόκληρη την ΕΕ.
Τα δεδομένα που συλλέγονται θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη και τους διαχειριστές δασών να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα των δασών.
Ο προτεινόμενος κανονισμός στοχεύει επίσης να υποστηρίξει τα κράτη μέλη στην κατάρτιση και την ενημέρωση εθελοντικών ολοκληρωμένων μακροπρόθεσμων δασικών σχεδίων.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου, οι Υπουργοί Γεωργίας πραγματοποίησαν μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων επί του θέματος. Επικεντρώθηκαν στα στοιχεία προστιθέμενης αξίας της πρότασης και χαιρέτησαν τον γενικό στόχο της να διασφαλίσει ισχυρά και εναρμονισμένα δεδομένα για τα ευρωπαϊκά δάση προκειμένου να βελτιωθεί η ανθεκτικότητά τους στην κλιματική αλλαγή και να καταπολεμηθεί η απώλεια βιοποικιλότητας.
Επιπλέον, το Συμβούλιο επεσήμανε ότι ένα τέτοιο πλαίσιο δεν πρέπει να οδηγεί σε επικάλυψη των προσπαθειών και ότι πρέπει να είναι οικονομικά αποδοτικό. Οι Υπουργοί τόνισαν επίσης τη σημασία της αξιοποίησης των υφιστάμενων εθνικών δασικών απογραφών και της ενσωμάτωσης αυτής της αναφοράς σε ευρύτερες διεθνείς υποχρεώσεις.