Μάλιστα, οι διαµαρτυρίες των αγροτών - που έχουν συνταράξει τη Γηραιά Ήπειρο το τελευταίο διάστηµα - εγείρουν ανησυχίες ενόψει των ευρωεκλογών τον Ιούνιο καθώς δηµοσκοπήσεις δείχνουν µια έκρηξη της ακροδεξιάς και των εθνικιστών.
Έχοντας πλήρη επίγνωση αυτού, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βάζει µπροστά την υλοποίηση της υπόσχεσης - του περασµένου Σεπτεµβρίου - για «στρατηγικό διάλογο» µε τους αγρότες, τονίζοντας ότι «η γεωργία και η προστασία της φύσης µπορούν να πάνε χέρι-χέρι». Μια πρώτη…πρόγευση η συνάντηση της 25ης Ιανουαρίου µε τις ευρωπαϊκές αγροτοσυνεταιριστικές-συνδικαλιστικές οργανώσεις COPA-COGECA να δίνουν το παρών σε συναντήσεις µε αξιωµατούχους των Βρυξελλών προκειµένου να διασφαλίσουν ότι ο διάλογος δεν θα είναι προσχηµατικός και ότι η πράσινη µετάβαση δεν θα προκαλέσει περαιτέρω όλεθρο στους αγρότες. Υπό τη δίνη των αγροτικών κινητοποιήσεων κύλησε και η πρόσφατη σύνοδος των υπουργών Γεωργίας, µε τις Βρυξέλλες να αναζητούν πώς θα επιλύσουν την αυξανόµενη δυσαρέσκεια του αγροτικού κόσµου. Από το αυξανόµενο κόστος των καυσίµων µέχρι την οργή για τους πράσινους κανονισµούς αλλά και τον αθέµιτο ανταγωνισµό από τις ουκρανικές εισαγωγές, ο κατάλογος των παραπόνων είναι µακρύς.
Σε αυτό το τεταµένο κλίµα ολοκληρώνεται την Κυριακή και η 88η «Πράσινη Εβδοµάδα» στο Βερολίνο, µε βασικά θέµατα τη γεωργία και τα τρόφιµα του µέλλοντος, την προστασία του περιβάλλοντος, τις αγροτικές πρακτικές «zero waste», τις οικολογικές καλλιέργειες νέας γενιάς και πολλά άλλα.
«Υπό άλλες συνθήκες η «Πράσινη Εβδοµάδα», η ιστορική αγροτική έκθεση του Βερολίνου, η οποία για πρώτη φορά άνοιξε τις πύλες της το µακρινό 1926, στη χρυσή δεκαετία του 20, δεν θα απασχολούσε τον διεθνή Τύπο περισσότερο από όσο προδίδει το όνοµά της. Νέες τάσεις στη γεωργία, την κτηνοτροφία και τα τρόφιµα, περιηγήσεις σε πολύχρωµα περίπτερα, εν µέσω φωτογραφικών φλας µε πολιτικούς, συνδικαλιστές και επιχειρηµατίες του ευρύτερου πρωτογενούς τοµέα. Φέτος τα πράγµατα είναι διαφορετικά, µε τις κόρνες στα τρακτέρ οργισµένων αγροτών να ηχούν στο βάθος», µεταδίδει η Deutche Welle.
Η έκθεση ξεκίνησε συµβολικά µε µια περιήγηση στους χώρους της έκθεσης του αρµόδιου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Τζεµ Έζντεµιρ από τους Πρασίνους και του Χριστιανοδηµοκράτη δηµάρχου Βερολίνου Κάι Βέγκνερ. Μαζί τους και το πρόσωπο των ηµερών, ο Γιοάχιµ Ρούκβιντ, επικεφαλής της Ένωσης Γερµανών Αγροτών που βρίσκεται στην πρώτη γραµµή των µαζικών αγροτικών κινητοποιήσεων κατά της γερµανικής κυβέρνησης και των σχεδιαζόµενων περικοπών στις επιδοτήσεις για το πετρέλαιο κίνησης. «Ένα δύσκολο τετ-α-τετ παρά τα χαµόγελα στις κάµερες.», σχολιάζει η DW, καθότι ο Πράσινος υπουργός δεν κάνει πίσω στο θέµα των επιδοτήσεων παρά το ό,τι προσπαθεί να κρατήσει εξαρχής µια πιο µετριοπαθή στάση υπέρ των αγροτών. Πολλοί αγρότες θεωρούν ότι έχοντας διανύσει το µισό της θητείας του, έχει αποτύχει να εκπληρώσει πολλές από τις υποσχέσεις του για τον εκσυγχρονισµό και τη βιωσιµότητα της γερµανικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
Η µεγάλη έκρηξη δεν έχει έρθει ακόµα, λένε οι Γερµανοί
Οι αγρότες πάντως έχουν ήδη δώσει ραντεβού έξω από τους χώρους της έκθεσης τις επόµενες µέρες, εκτός της καθιερωµένης πια «αγρυπνίας» τους κοντά στην Πύλη του Βρανδεµβούργου. Οι ανακοινώσεις της γερµανικής κυβέρνησης από την ολοµέλεια της γερµανικής βουλής την Πέµπτη περί µελλοντικών γραφειοκρατικών ελαφρύνσεων για τους αγρότες στο πλαίσιο µιας νέας αλλά οµιχλώδους ακόµη αγροτικής µεταρρύθµισης, δεν πείθουν την πλευρά των αγροτών, η οποία θέτει ως προϋπόθεση διαλόγου τη σαφή δέσµευση για συνέχιση της επιδότησης για το ντίζελ.
Μάλιστα ο Ρούκβιντ ανακοίνωσε ότι από την ερχόµενη ∆ευτέρα οι αγρότες θα επιστρέψουν στους δρόµους µε νέες κινητοποιήσεις. Η µεγάλη «έκρηξη» δεν έχει έρθει ακόµη, ανέφερε χαρακτηριστικά, αποκαλώντας τις µέχρι τώρα κινητοποιήσεις απλώς «προσεισµικές δονήσεις».
Στην δίνη αγροτικών κινητοποιήσεων η Γαλλία, μπλόκα σε 8 σημεία στο Παρίσι
Σε κατάσταση πολιορκίας ξύπνησαν σήμερα το πρωί οι κάτοικοι του Παρισιού και πολλών άλλων γαλλικών πόλεων. Αγροτικά συνδικάτα έχουν δηλώσει πως από τις 14.00 (ώρα Γαλλίας) και μετά έχουν προγραμματίσει, συγκεντρώνοντας τρακτέρ, να μπλοκάρουν οκτώ σημεία εισόδου και εξόδου από την γαλλική πρωτεύουσα, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των αγροτών έχουν ανακοινωθεί και σε άλλες μεγάλες γαλλικές πόλεις. Στο μεταξύ σε κινητοποιήσεις προχωρούν σε κάποιες γαλλικές πόλεις - όπως η Μασσαλία και το Μπορντό -και οι οδηγοί των ταξί, διαμαρτυρόμενοι για τις τιμές των καυσίμων.
Η κυβέρνηση της Γαλλίας ανακοίνωσε πως πέριξ του Παρισιού θα αναπτυχθούν σήμερα Δευτέρα σχεδόν 15.000 αστυνομικοί με στόχο την «τήρηση της τάξης και της ασφαλείας» και ειδικότερα την εξασφάλιση ότι τα τρακτέρ δεν θα εισέλθουν στο Παρίσι και δεν θα εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της αγοράς τροφίμων του Ρανζίς, η οποία είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε χθες ότι σχεδιάζονται επιπλέον μέτρα για την προστασία του αγροτικού τομέα της χώρας.
«Θέλω να αποσαφηνισθούν τα πράγματα και να δούμε τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε, επιπλέον μέτρα, γι' αυτές τις ιστορίες περί αθέμιτου ανταγωνισμού...δεν είναι φυσιολογικό να μην μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ορισμένα προϊόντα, ενώ γειτονικές χώρες, η Ιταλία και άλλες, μπορούν», είπε ο Γκαμπριέλ Ατάλ κατά την διάρκεια επίσκεψής του σε αγροτική εκμετάλλευση νότια του Παρισιού όπου άκουσε τις διαμαρτυρίες για σειρά θεμάτων που προκαλούν την κρίση του αγροτικού τομέα: πτώση εισοδημάτων, χαμηλές συντάξεις, γραφειοκρατία, υπερπληθώρα νόμων και ρυθμίσεων, ανταγωνισμός από το εξωτερικό κ.α.