BACK TO
TOP
Διεθνή

Οφέλη 10 τρις ετησίως από την επιδιόρθωση του συστήματος αγροδιατροφής

Η επιδιόρθωση κατεστραμμένων συστημάτων αγροδιατροφής θα μπορούσε να αποφέρει οικονομικά οφέλη έως και 10 τρις δολάρια ετησίως παγκοσμίως, σύμφωνα με κορυφαίους επιστήμονες που λένε ότι οι πολιτικοί κάνουν πολύ λίγα για να αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία του ανθρώπου και του πλανήτη.

20220603-152242-2-1920x1280we

4
0

Στην πρώτη παγκόσμια έκθεση για την ποσοτικοποίηση και σύγκριση του κόστους της αδράνειας έναντι του μετασχηματισμού, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι αναποτελεσματικές και κατακερματισμένες πολιτικές προκαλούσαν τεράστιο κόστος για την υγεία και το περιβάλλον που θα μπορούσαν να μετριαστούν με βήματα όπως η παραγωγή και η κατανάλωση λιγότερου κρέατος και η παροχή περισσότερων τροφίμων σε τοπικό επίπεδο.

Τα ευρήματα είναι αποτέλεσμα τετραετούς έρευνας από την Επιτροπή Οικονομικών Συστημάτων Τροφίμων (FSEC), ένα ανεξάρτητο σώμα εμπειρογνωμόνων για το κλίμα και την υγεία — μεταξύ άλλων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Παγκόσμια Τράπεζα και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας.

«Η μεγαλύτερη, αναξιοποίητη δυνατότητα είναι η μετάβαση από την ανθυγιεινή στην υγιεινή διατροφή», δήλωσε στο POLITICO ο Johan Rockström, διευθυντής του Ινστιτούτου Πότσνταμ για την Έρευνα των Κλιματικών Επιπτώσεων που ηγήθηκε της μελέτης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση ζωικής προέλευσης και η σπατάλη τροφίμων πρέπει να μειωθούν «ριζικά» - σύμφωνα με τις τελευταίες συστάσεις του κορυφαίου συμβουλευτικού σώματος επιστήμης του κλίματος της ΕΕ - σε μια στροφή σε πιο φυτικές και τοπικά παραγόμενες δίαιτες.

Τα αποτελεσματικά μέτρα περιλαμβάνουν επίσης τη διατροφική επισήμανση στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, τη φορολόγηση των ανθυγιεινών τροφίμων και τα δίχτυα ασφαλείας για να διατηρούνται τα υγιεινά τρόφιμα προσιτά για τους φτωχότερους ανθρώπους.

Επιπλέον, είναι απαραίτητο να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε τρόφιμα απομακρύνοντας το τρέχον σύστημα προσανατολισμένο στη μονοκαλλιέργεια, το οποίο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε χημικές εισροές και ορυκτά καύσιμα. «Οι βιώσιμες γεωργικές πρακτικές είναι αποδεδειγμένες, υπάρχουν και λειτουργούν», είπε ο Rockström. «Δεν υπάρχει άλλη μετάβαση», πρόσθεσε, «φτάσαμε στο τέλος του δρόμου».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πίεσε να τεθούν η γεωργία και τα τρόφιμα σε πιο βιώσιμες βάσεις. Ωστόσο, η στρατηγική της ΕΕ «Farm to Fork» — μέρος της ευρύτερης ατζέντας της Πράσινης Συμφωνίας — απέτυχε λόγω έλλειψης πολιτικής εστίασης και αυξανόμενης αντίθεσης από τα λόμπι της γεωργίας και των αγροτικών επιχειρήσεων.

Αποκλίνουσες διαδρομές

Σύμφωνα με ένα σενάριο business-as-usual, 640 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα υποσιτίζονται μέχρι το 2050 - σχεδόν 200 εκατομμύρια περισσότεροι από σήμερα - ενώ η παχυσαρκία θα αυξηθεί κατά 70% παγκοσμίως, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης.

Επιπλέον, οι εκπομπές γεωργικών προϊόντων διατροφής θα συμβάλουν σε 2,7 βαθμούς Κελσίου στην υπερθέρμανση του πλανήτη μέχρι το τέλος του αιώνα. Η παραγωγή τροφίμων θα γίνει με τη σειρά της πιο ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, καθώς η πιθανότητα ακραίων καιρικών φαινομένων αυξάνεται δραματικά.

Σε ένα σενάριο «Μετασχηματισμού του Συστήματος Τροφίμων», οι ειδικοί μοντελοποιούν ότι καλύτερες πολιτικές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σωτηρία 174 εκατομμυρίων ζωών από πρόωρους θανάτους που σχετίζονται με τη δίαιτα και την εξάλειψη του υποσιτισμού έως το 2050, διατηρώντας παράλληλα την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από 1,5 βαθμούς και αναστρέφοντας την απώλεια βιοποικιλότητας.

Οι προβλέψεις υπολογίζουν επίσης ότι 400 εκατομμύρια αγρότες σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να απολαμβάνουν επαρκές εισόδημα.

Το τίμημα της αλλαγής

Οι αγρότες στην Ευρώπη κατεβαίνουν στους δρόμους καθώς αγωνίζονται να βγάλουν τα προς το ζην και να εξαρτώνται όλο και περισσότερο από επιβλαβείς επιδοτήσεις.

«Επιδοτούμε σήμερα την παραγωγή τροφίμων όχι μόνο με λάθος τρόπο πληρώνοντας για περιβαλλοντικά καταστροφικά συστήματα παραγωγής και ανθυγιεινές πρακτικές», είπε ο Rockström, αλλά και «επιτρέποντας στην παραγωγή τροφίμων να καταστρέψει δωρεάν το κλίμα, τη βιοποικιλότητα και το πόσιμο  νερό». Αυτές οι επιδοτήσεις πρέπει να φύγουν, προειδοποιούν οι ειδικοί. Αυτό όμως δεν έχει γίνει με τον σωστό τρόπο.

«Εάν αφαιρέσετε μια επιδότηση, πρέπει να προσθέσετε ένα άλλο οικονομικό κίνητρο που επιτρέπει στους αγρότες να στραφούν προς πιο βιώσιμες και υγιείς πρακτικές», εξήγησε ο Rockström, o οποίoς είναι επίσης μέλος μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προσαρμογή στο κλίμα. Για παράδειγμα, προσθέτοντας πιστώσεις δέσμευσης άνθρακα αντί των επιδοτήσεων ντίζελ ως οικονομικά ουδέτερη μεταρρύθμιση. «Αυτό δεν έχει γίνει», πρόσθεσε, προειδοποιώντας να μην αφαιρεθούν οι επιδοτήσεις και να αφεθούν οι αγρότες μόνοι τους.

Οι αλλαγές θα αντικατοπτρίζονται επίσης στις τιμές των τροφίμων, οι οποίες θα πρέπει να αυξηθούν για να συνυπολογιστεί το πραγματικό περιβαλλοντικό και υγειονομικό κόστος των τροφίμων, σύμφωνα με τον ειδικό - για παράδειγμα, με την εισαγωγή φόρου άνθρακα στη γεωργία.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία