BACK TO
TOP
Διεθνή

Ο FAO εγκαινιάζει νέα πλατφόρμα για στατιστικά αγροδιατροφής

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), με στόχο να γεφυρώσει τα κενά στα δεδομένα και να ενισχύσει τις πολιτικές διατροφής στον γεωργικό τομέα, δημιούργησε μια καινοτόμο πύλη στατιστικών στοιχείων. Η νέα πλατφόρμα FAOSTAT επικεντρώνεται σε στατιστικά στοιχεία από διατροφικά δεδομένα, παρέχοντας συλλογική εικόνα της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων.

FoodTank_agriculturesubsidiesworldbankreport

2
0

Ειδικότερα, η νέα πλατφόρμα που παρουσιάζει ο FAO προσφέρει εναρμονισμένα στατιστικά δεδομένα για τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά από διάφορους τύπους και πηγές διατροφικών δεδομένων. Αναφέρει στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη διαθεσιμότητα, την φαινομενική κατανάλωση και τη διατροφική πρόσληψη τροφίμων, ενσωματώνοντας διάφορες διαστάσεις σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, από την προσφορά έως την κατανάλωση σε ατομικό επίπεδο.

Στατιστικά στοιχεία είναι διαθέσιμα από το 2010 για 186 χώρες στην ενότητα σχετικά με τη διαθεσιμότητα τροφίμων και θρεπτικών ουσιών, καθώς βασίζονται στη μακροχρόνια εργασία που έχει κάνει ο FAO στους ισολογισμούς τροφίμων. Η φαινομενική πρόσληψη τροφής και θρεπτικών συστατικών προέρχεται από δεδομένα που συλλέχθηκαν σε έρευνες κατανάλωσης και δαπανών των νοικοκυριών που, μέχρι στιγμής, είναι διαθέσιμες μόνο σε ορισμένες από τις χώρες. Πληροφορίες για την πρόσληψη τροφής και θρεπτικών συστατικών παρουσιάζονται επίσης προερχόμενες από εθνικές αντιπροσωπευτικές έρευνες πρόσληψης.

Η νέα πλατφόρμα παρέχει κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τα θρεπτικά συστατικά, υπερβαίνοντας την απλή ανάλυση θερμίδων. Ο FAO ελπίζει ότι αυτό θα βοηθήσει στον καθορισμό των προτεραιοτήτων του συστήματος αγροδιατροφής και ότι θα παρακινήσει τις χώρες να επενδύσουν προκειμένου τα δεδομένα από έρευνες να είναι πιο άμεσα διαθέσιμα.

«Οι δίαιτες είναι ο σύνδεσμος μεταξύ των συστημάτων διατροφής και πολλών αποτελεσμάτων στον τομέα της υγείας. Απαιτούνται ισχυρά στατιστικά στοιχεία για τη διαθεσιμότητα τροφίμων και θρεπτικών ουσιών και την κατανάλωση τροφίμων και θρεπτικών συστατικών σε επίπεδο νοικοκυριού και σε ατομικό επίπεδο για να βοηθήσουμε στην κατανόηση της τοπικής κατάστασης ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε πολιτικές και προγράμματα που επιτρέπουν την υγιεινή διατροφή για όλους», δήλωσε η Διευθύντρια Τροφίμων και Διατροφής του FAO, Lynnette Neufeld.

«Η νέα πύλη ανταποκρίνεται σε μια κρίσιμη ανάγκη για βελτίωση της διαθεσιμότητας δεδομένων για την ενημέρωση του μετασχηματισμού των συστημάτων αγροδιατροφής προς ένα σύστημα που παράγει τα θρεπτικά και υγιεινά τρόφιμα που απαιτούνται για την επίτευξη υγιεινής διατροφής για όλους. Για να το επιτύχουμε αυτό, χρειαζόταν να εναρμονίσουμε τις στατιστικές για τα τρόφιμα και τις θρεπτικές ουσίες που είναι δημόσια διαθέσιμες, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων Υψηλού Επιπέδου της Επιτροπής για την Παγκόσμια Επισιτιστική Ασφάλεια το 2023», δήλωσε ο Jose Rosero Moncayo, επικεφαλής στατιστικολόγος του FAO και Διευθυντής του Τμήματος Στατιστικής.

Στοιχεία σε προσφορά

Το νέο δομημένο Δίκτυο Τροφίμων και Διατροφής προσφέρει τέσσερις υποτομείς, αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ των τμημάτων Τροφίμων και Διατροφής, Στατιστικής και Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας του FAO.

Η υποκατηγορία ¨Διαθεσιμότητα¨, βασισμένη στους λογαριασμούς χρήσης προμηθειών, προσφέρει στατιστικά στοιχεία για τη διαθεσιμότητα τροφίμων, ενέργειας και θρεπτικών ουσιών για 186 χώρες από το 2010. Επιπλέον, υπάρχουν πλέον διαθέσιμα στοιχεία όχι μόνο για την ενέργεια, τις πρωτεΐνες και το λίπος, αλλά και για τους υδατάνθρακες, τις φυτικές ίνες, το ασβέστιο και τον σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, φώσφορο, κάλιο, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Α και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που προέρχονται από τα υδρόβια τρόφιμα.

Οι στατιστικές σχετικά με την αντιπροσωπευτική πρόσληψη προσφέρουν επί του παρόντος πληροφορίες για τα τρόφιμα και τα θρεπτικά συστατικά για 30 χώρες, με βάση τις έρευνες για την κατανάλωση και τις δαπάνες των νοικοκυριών.

Στατιστικά στοιχεία από πέντε εθνικά αντιπροσωπευτικές μεμονωμένες έρευνες ποσοτικής διατροφικής πρόσληψης από τέσσερις χώρες παρέχουν πληροφορίες για την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών για ορισμένες υποομάδες πληθυσμού, ενώ στατιστικά στοιχεία που βασίζονται στον δείκτη ελάχιστης διατροφικής ποικιλομορφίας για τις γυναίκες (MDD-W) προέρχονται από δέκα μεμονωμένες ποιοτικές διατροφικές έρευνες σε εννέα χώρες.

Οι διαθέσιμες πληροφορίες σε επίπεδο νοικοκυριού και ατόμων χωρίζονται σε εισοδηματικές ομάδες, ανά φύλο και ηλικία, και ανά αγροτικό και αστικό πληθυσμό όπου είναι δυνατόν, καθιστώντας τα δεδομένα αξιόπιστα για τον προσδιορισμό των ομάδων που μπορεί να χρειάζονται περισσότερο παρεμβάσεις.

Χρήση και παραλαβή

Οι διατροφικές συνήθειες είναι ο σύνδεσμος μεταξύ των συστημάτων διατροφής και πολλών αποτελεσμάτων διατροφής και υγείας και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να διασφαλίσουν ότι όλα τα μέρη του συστήματος τροφίμων συνεργάζονται για να επιτρέψουν την υγιεινή διατροφή και να αποτρέψουν την επισιτιστική ανασφάλεια και κάθε μορφή υποσιτισμού. Απαιτούνται ισχυρά δεδομένα σχετικά με τη διαθεσιμότητα και την κατανάλωση τροφίμων και θρεπτικών συστατικών για να βοηθήσουν στην κατανόηση των διαφορετικών μορφών υποσιτισμού, καθώς και για να καθοδηγήσουν τις πολιτικές των συστημάτων τροφίμων.

Παραδείγματα συμμετοχών από τον νέο Τομέα Τροφίμων και Διατροφών περιλαμβάνουν ότι η παγκόσμια προσφορά ενέργειας και παρουσιαζόμενων θρεπτικών συστατικών αυξήθηκε μεταξύ 2010 και 2021, αν και ο ρυθμός αύξησης διέφερε από θρεπτική ουσία σε θρεπτική ουσία. Η παγκόσμια διαθεσιμότητα λίπους και ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2) παρουσίασε τις μεγαλύτερες αυξήσεις, ακολουθούμενη από τις διαιτητικές ίνες και το ασβέστιο, ενώ οι υδατάνθρακες και η θειαμίνη (βιταμίνη Β1) αυξήθηκαν λιγότερο. Σε επίπεδο νοικοκυριών, υπολογίστηκαν στατιστικά στοιχεία ανά εισοδηματική ομάδα για 26 από 30 χώρες. Σε αυτές τις χώρες, τα άτομα από το πεμπτημόριο με το χαμηλότερο εισόδημα είχαν χαμηλότερη πρόσληψη πρωτεϊνών στο σπίτι από ζωικές πηγές σε σχέση με τα άτομα από το πεμπτημόριο με το υψηλότερο εισόδημα.

Αυτός ο νέος τομέας είναι η πρώτη κεντρική τοποθεσία για την κοινή χρήση στατιστικών στοιχείων για όλες τις μορφές δεδομένων που σχετίζονται με τη διατροφή. Θα συμπληρωθεί περαιτέρω με πρόσθετα στατιστικά στοιχεία καθώς θα είναι διαθέσιμα περισσότερα δεδομένα.

Οι χρήστες ενθαρρύνονται να επισκεφτούν τον νέο τομέα Τροφίμων και Διατροφών στο FAOSTAT για να εξερευνήσουν τα διαθέσιμα δεδομένα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία