BACK TO
TOP
Διεθνή

Στο κύμα αγροτικής δυσαρέσκειας που σαρώνει την Ευρώπη και οι Ινδοί αγρότες

Ένα κύμα δυσαρέσκειας σαρώνει την αγροτική καρδιά της Ευρώπης καθώς χιλιάδες αγρότες βγαίνουν στους δρόμους, απαιτώντας δίκαιη μεταχείριση και υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Agrotika-mploka-indoi-agrotes

5
0

Οι διαμαρτυρίες, που χαρακτηρίζονται από διαδηλώσεις και κομβόι τρακτέρ που κλείνουν τους δρόμους, υπενθυμίζουν την αυξανόμενη απογοήτευση στον τομέα, καθώς οι αγρότες αντιμετωπίζουν το αυξανόμενο κόστος παραγωγής, τα μειωμένα κέρδη και τον αθέμιτο ανταγωνισμό από χώρες εκτός ΕΕ.

Το τρέχον κύμα διαμαρτυριών, που εκτείνεται σε χώρες όπως η Eλλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πολωνία, έχει τις ρίζες της στην πεποίθηση των αγροτών ότι οι πολιτικές της ΕΕ επιδεινώνουν τα οικονομικά τους δεινά. Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι αυτές οι πολιτικές, που στοχεύουν στην προώθηση της βιώσιμης γεωργίας και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οδηγούν σε αυξημένο κόστος παραγωγής και μειωμένα κέρδη.

«Η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ μας σκοτώνει», λέει ο Μάρκο Ρόσι, Ιταλός αγρότης. «Κατανοούμε την ανάγκη για βιώσιμες πρακτικές, αλλά οι τρέχουσες πολιτικές δεν λαμβάνουν υπόψη την οικονομική επιβάρυνση των μικρών, παραδοσιακών αγροκτημάτων».

Στην οργή των αγροτών προστίθεται η πολιτική εισαγωγών της ΕΕ, η οποία, όπως υποστηρίζουν, τους θέτει σε μειονεκτική θέση. Για παράδειγμα, οι Πολωνοί αγρότες έχουν εκφράσει ανησυχίες για την εισροή φθηνότερων εισαγωγών από την Ουκρανία, κάτι που, όπως υποστηρίζουν, επηρεάζει τα προς το ζην.

Η μάχη για την αντιπροσώπευση και την υποστήριξη

Οι διαμαρτυρίες έφεραν επίσης στο προσκήνιο ζητήματα εκπροσώπησης και υποστήριξης στον αγροτικό τομέα. Στην Ιταλία, οι αγρότες απαιτούν μεγαλύτερο λόγο στη χάραξη πολιτικής, υποστηρίζοντας ότι οι ανησυχίες τους παραμερίζονται συνεχώς.

«Δεν είμαστε απλώς παραγωγοί· είμαστε διαχειριστές της γης», ισχυρίζεται η Maria Bianchi, εκπρόσωπος του σωματείου των Ιταλών αγροτών. «Οι φωνές μας πρέπει να ακουστούν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων».

Οι αγρότες στην Ισπανία απηχούν παρόμοια συναισθήματα. Απαιτούν εγγυήσεις δίκαιων τιμών και τέλος στα γραφειοκρατικά εμπόδια που καθυστερούν τις πληρωμές και σταματούν τις δραστηριότητές τους. Η κατάσταση είναι τόσο τρομερή που οι νέοι διστάζουν να ενταχθούν στον κλάδο, θεωρώντας τον ως ένα επάγγελμα που αμαυρώνεται από χαμηλές αμοιβές και σκληρή δουλειά.

Ινδοί αγρότες συμμετέχουν στο χορό της παγκόσμιας διαμαρτυρίας

Καθώς οι Ευρωπαίοι αγρότες συνεχίζουν τον αγώνα τους για δίκαιη μεταχείριση, χιλιάδες Ινδοί αγρότες ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν πορεία προς την πρωτεύουσα, Νέο Δελχί, την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου. Το πρωταρχικό τους αίτημα είναι μια νομική εγγύηση για τις ελάχιστες τιμές στήριξης για την παραγωγή τους. Mάλιστα, χάος επικράτησε στα σύνορα Punjab-Haryana (Shambhu) καθώς αγρότες διαμαρτυρόμενοι άρχισαν να απομακρύνουν τα οδοφράγματα, μετά το οποίο η αστυνομία της Haryana εκτόξευσε δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος. Νωρίτερα, αρκετοί αγρότες συνελήφθησαν και τα οχήματά τους κατασχέθηκαν στα σύνορα από την αστυνομία της Haryana αμέσως μετά την έναρξη της πορείας των αγροτών «Dilli Chalo» εν μέσω ισχυρών μέτρων ασφαλείας.

«Δεν ζητάμε ελεημοσύνη, ζητάμε τα δικαιώματά μας», λέει ο Rakesh Singh, ηγέτης των διαμαρτυρόμενων αγροτών. «Τα προς το ζην μας εξαρτώνται από δίκαιες τιμές και η κυβέρνηση πρέπει να το διασφαλίσει αυτό». Αν και οι συγκεκριμένες πολιτικές και τα πλαίσια διαφέρουν, υπάρχει ένα κοινό νήμα στην οργή των αγροτών – το αίσθημα ότι περιθωριοποιούνται και αγνοούνται από τους φορείς που προορίζονται να τους υποστηρίξουν. Καθώς οι διαμαρτυρίες συνεχίζουν να αποκτούν δυναμική, μένει να δούμε πώς θα ανταποκριθούν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε αυτά τα αυξανόμενα αιτήματα για αλλαγή.

Τελικά, δεν πρόκειται απλώς για μια ιστορία για τις γεωργικές πολιτικές ή την οικονομική δυναμική. Είναι μια ιστορία ανθρώπινης αντοχής και ελπίδας, καθώς οι αγρότες σε όλο τον κόσμο υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους και αγωνίζονται για ένα μέλλον βιώσιμο, δίκαιο και δίκαιο.

Πηγή: bnnbreaking.com

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία