BACK TO
TOP
Διεθνή

Οι Γάλλοι πτηνοτρόφοι έχουν μια μεγάλη λίστα επιθυμιών

Μπορεί να μην ήταν στην πρώτη γραμμή των πρόσφατων αγροτών διαδηλώσεων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι Γάλλοι πτηνοτρόφοι είναι εντελώς ευχαριστημένοι. H διεπαγγελματική ένωση πουλερικών κρεατοπαραγωγής, Anvol, δημοσίευσε την λίστα απαιτήσεων προς την εθνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

shutterstock_297723860-chickens-on-traditional-free-range-poultry-farm

5
0

«Ο κλάδος ενθαρρύνεται από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και του προέδρου της δημοκρατίας, ιδιαίτερα όσον αφορά το εμπορικό μπλοκ Mercosur, την Ουκρανία και τον προσδιορισμό της προέλευσης των προϊόντων», λέει η Anvol.

Μία από τις κύριες ανησυχίες των Γάλλων πτηνοτρόφων είναι οι μαζικές εισαγωγές κρέατος και πουλερικών. Η κυβέρνηση τοποθετήθηκε σχετικά με τις «εισαγωγές φθηνών προϊόντων», αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.

Εισαγωγές και εξαγωγές πουλερικών

Πρόσφατα στοιχεία από την υπηρεσία γεωργικών στατιστικών Agreste δείχνουν ότι το 2023 η Γαλλία εισήγαγε πουλερικά και προϊόντα πουλερικών από όλο τον κόσμο αξίας 1,814 εκατ. ευρώ, αυτό είναι πάνω από 4% περισσότερο από το 2022. Οι εξαγωγές των ίδιων προϊόντων ανήλθαν σε 769 εκατ. ευρώ, που είναι πάνω κάτω το ίδιο με το προηγούμενο έτος.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο για το κρέας και τα πουλερικά, λίγο περισσότερο από 1 δισ. ευρώ, περίπου 70 εκατ. ευρώ περισσότερα από το προηγούμενο έτος, επιβεβαιώνοντας μια τάση που συνεχίζεται εδώ και αρκετά χρόνια.

Μόνο τον Νοέμβριο, η Γαλλία εισήγαγε 74.300 τόνους κρέατος και πουλερικών ενώ οι εξαγωγές ανήλθαν σε 40.100 τόνους, με αποτέλεσμα αρνητικό ισοζύγιο 34.200 τόνων. Αν και τα γαλλικά σούπερ μάρκετ πωλούν κυρίως κοτόπουλο, γαλοπούλα ή πάπιες από Γάλλους παραγωγούς, οι μεταποιητές κρέατος εξακολουθούν να χρησιμοποιούν πολλά προϊόντα ξένης προέλευσης. Μάλιστα, σύμφωνα με την Anzol, το 50% της κατανάλωσης κοτόπουλου στη Γαλλία προέρχεται από το εξωτερικό.

Γαλλική εγχώρια παραγωγή

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η Γαλλία τον τελευταίο μήνα του 2023 έσφαξε περίπου 53,1 εκατ. κοτόπουλα, ποσοστό 4,4% λιγότερο από ό,τι πέρυσι. Η σφαγή γαλοπούλας μειώθηκε κατά 2,1% στα 3,4 εκατομμύρια κεφάλια. Κατά το έτος 2023, ο συνολικός αριθμός πουλερικών –συμπεριλαμβανομένων όλων των ειδών– που σφαγιάστηκαν αυξήθηκε μόλις κατά 0,1% χάρη στα υψηλότερα ποσοστά σφαγής για πάπιες μετά από πολλά χρόνια απότομης πτώσης λόγω των επιδημιών της γρίπης των πτηνών που έπληξαν σκληρά τη Γαλλία.

Δεδομένου ότι η Γαλλία πρέπει να εισάγει τόσο πολύ κρέας κοτόπουλου, η Anvol απαιτεί όλα τα προϊόντα από το εξωτερικό να έχουν τουλάχιστον παραχθεί σύμφωνα με τα ίδια πρότυπα και κανονισμούς όπως στη Γαλλία, ιδίως όσον αφορά τα αντιβιοτικά.

Εισαγωγές από τη Νότια Αμερική

Η οργάνωση εδώ επισημαίνει ιδιαίτερα τη Βραζιλία και άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής, το λεγόμενο μπλοκ Mercosur που διαπραγματεύεται μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ που θα επέτρεπε την ισχυρή αύξηση των εισαγωγών κρέατος από αυτές τις χώρες στην ευρωπαϊκή αγορά.

«Οι 500.000 τόνοι βραζιλιάνικου κρέατος που εισέρχονται στην αγορά της ΕΕ κάθε χρόνο είναι ήδη αρκετά. Η μόνη επιλογή για εμάς είναι η άμεση διακοπή όλων των διαπραγματεύσεων με το Mercosur», υπογραμμίζει η γαλλική οργάνωση.

«Παρόλο που η ΕΕ απαγορεύει την εισαγωγή σόγιας από περιοχές αποψίλωσης, ταυτόχρονα ανοίγει τα σύνορά της στο βραζιλιάνικο κοτόπουλο που έχει τραφεί με σόγια από τις ίδιες περιοχές», σημειώνει η Anvol.

Ουκρανικό κρέας κοτόπουλου

Η γαλλική οργάνωση πουλερικών αμφισβητεί επίσης τις παραχωρήσεις που έκανε πρόσφατα η ΕΕ σχετικά με την εισαγωγή φθηνών γεωργικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών, από την Ουκρανία.

«Είμαστε χαρούμενοι που η κυβέρνηση άκουσε τα προβλήματά μας με την άφιξη τεράστιων ποσοτήτων ουκρανικού κοτόπουλου στη Γαλλία. Ωστόσο, το όριο στην εισαγωγή αυτών των προϊόντων είναι πολύ υψηλό. Η αναφορά βασίζεται στα έτη 2022 και 2023, που είναι όγκος 200.000 τόνων. Για να προστατευθεί η αγορά της ΕΕ από αυτήν την εισροή φθηνών προϊόντων, το όριο θα πρέπει να βασίζεται στο προπολεμικό επίπεδο, που είναι 90.000 τόνοι».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία