Αυτά τα στρατηγικά έργα αναμένεται να κινητοποιήσουν σημαντικά πρόσθετα κονδύλια από άλλες πηγές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών, διαρθρωτικών, περιφερειακών και ερευνητικών ταμείων, καθώς και από τις εθνικές κυβερνήσεις και τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα.
Δώδεκα εμβληματικά έργα που ανατέθηκαν σε δέκα κράτη μέλη της ΕΕ
Η χρηματοδότηση που χορηγείται στα δώδεκα αυτά στρατηγικά έργα θα στηρίξει τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, την Αυστρία, την Πολωνία και τη Φινλανδία για την επίτευξη των εθνικών περιβαλλοντικών και κλιματικών στόχων τους, καθώς αυξάνουν τις συνεισφορές τους στην πράσινη μετάβαση της ΕΕ.
Όσον αφορά το περιβάλλον, τα επιλεγμένα στρατηγικά έργα του LIFE για τη φύση (SNAP) και τα στρατηγικά ολοκληρωμένα έργα (ΣΣΠ) θα ωφελήσουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα με σχέδια για τον χαρακτηρισμό τουλάχιστον του 30 % των θαλάσσιων εδαφών της Ιρλανδίαςως προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών (ΠΘΠ) έως το 2030 (MPA-LIFE-IRELAND). Θα βελτιώσουν επίσης την ποιότητα του αέρα στην περιφέρεια Podkarpackie της Πολωνίας, μειώνοντας παράλληλα την ενεργειακή φτώχεια και αυξάνοντας την ενεργειακή απόδοση (LIFE Podkarpackie)· και βελτίωση της ποιότητας και της διαχείρισης των υδάτων στη Λιθουανία (LIFE SIP Vanduo).
Έχουν επίσης επιλεγεί έξι άλλα έργα για την ενίσχυση της φύσης και της βιοποικιλότητας. Στη Φινλανδία, το πρόγραμμα Priodiversity LIFE αποσκοπεί στην ανάπτυξη περιφερειακών σχεδίων δράσης για τη βιοποικιλότητα, καθώς και στην ανάπτυξη ικανοτήτων. Στη βόρεια Ιταλία, το LIFE NatConnect2030 θα αναλάβει δράση σε περισσότερες από 500 τοποθεσίες για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και την ενίσχυση των οικολογικών διαδρόμων. ΤοLIFE SNAP Ireland θα θέσει στο στόχαστρο τα εμπόδια στην υλοποίηση του ταμείου δράσης προτεραιότητας Natura 2000 της Ιρλανδίας. Η εθνική στρατηγική τηςΓαλλίαςγια τη βιοποικιλότητα θα κινητοποιήσει τις τοπικές αρχές και θα κινητοποιήσει τους πολίτες για την προώθηση της αλλαγής στον τρόπο με τον οποίο ζούμε και παράγουμε μέσω του LIFE BIODIVFr. Στην Τσεχία, η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ LIFE θα εφαρμόσει «εργαλεία διατήρησης ενεργών ειδών» για να συμβάλει στην αντιστροφή της μείωσης τουλάχιστον 25 ειδών. Τέλος, στην Αυστρία, το LIFE Amoore αποσκοπεί στην αποκατάσταση περισσότερων από 1.400 εκταρίων τυρφώνων, συμπεριλαμβανομένων 13 διαφορετικών οικοτόπων και 37 ειδών υψηλής αξίας διατήρησης.
Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, το έργο ACE LIFE θα βοηθήσει τη Φινλανδία να επιτύχει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2035, μειώνοντας τις εκπομπές από τη γεωργία, τις μεταφορές και τα μηχανήματα βαρέων επαγγελματικών οχημάτων και καταργώντας σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούνται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε βιομηχανικές διεργασίες. ΤοLIFE PYRENEES4CLIMA είναι ένα διασυνοριακό έργο μεταξύ της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ανδόρας με στόχο την επιτάχυνση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στα Πυρηναία μέσω της βελτίωσης των γνώσεων και της ικανότητας αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη φύση, τον άνθρωπο και την οικονομία. Τέλος, στη Βουλγαρία, το LIFE-SIP CLIMA-SUMP θα εφαρμόσει σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας (ΣΒΑΚ) σε έξι δήμους για να συμβάλει στην επίτευξη κινητικότητας μηδενικών εκπομπών στην πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα.
Ιστορικό
Το πρόγραμμα LIFE είναι το χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα. Χάρη σ' αυτό γίνονται πράξη από το 1992 ιδέες για την οικολογία και, μέχρι σήμερα, έχει συγχρηματοδοτήσει πάνω από 5,500 έργα σε όλη την Ευρώπη και σε τρίτες χώρες. Για την περίοδο 2021-2027, η Επιτροπή αύξησε τη χρηματοδότηση του προγράμματος LIFE κατά σχεδόν 60 %, έως και 5.4 δισ. EUR, και συμπεριέλαβε το νέο υποπρόγραμμα για τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας. Τη διαχείριση του προγράμματος LIFE έχει αναλάβει ο Ευρωπαϊκός Εκτελεστικός Οργανισμός για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA).
Ταστρατηγικά έργα του LIFE για τη φύση (SNAP) και τα στρατηγικά ολοκληρωμένα έργα (SIP) αποσκοπούν στη στήριξη της εφαρμογής της νομοθεσίας και των πολιτικών της ΕΕ για το περιβάλλον και το κλίμα σε περιφερειακό, πολυπεριφερειακό, εθνικό ή διακρατικό επίπεδο.
Έχουν σχεδιαστεί για να αξιοποιήσουν την επιτυχία των ολοκληρωμένων έργων (IP) του LIFE — τα οποία χρηματοδοτήθηκαν μεταξύ 2014 και 2020 — ώστε να βοηθήσουν την Ευρώπη να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο έως το 2050 και να εφαρμόσουν επιτυχώς την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
Τα έργα LIFE στηρίζουν τη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030, τη στρατηγική της ΕΕ για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα, την οδηγία πλαίσιο για την ποιότητα του αέρα, την οδηγία-πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική, το σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία, το σχέδιο δράσης για μηδενική ρύπανση, το νομοθέτημα για την αποκατάσταση της φύσης και συμβάλλουν στη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, καθώς και σε άλλες εθνικές, περιφερειακές, αστικές ή τομεακές στρατηγικές και σχέδια για το κλίμα.