Η χοιροτροφία στην Κίνα τα τελευταία χρόνια ανάπτυξε μερίδια αγοράς έναντι των κερδών, δημιουργώντας ένα πλεόνασμα που οδήγησε τις τιμές των χοίρων χαμηλότερα και τώρα παραγκωνίζει τις εισαγωγές. Καθώς η ζήτηση βρίσκεται σε ύφεση, ο κλάδος δέχεται πιέσεις να περιορίσει τα κοπάδια αναπαραγωγής και να πουλήσει μονάδες.
Το υπουργείο Γεωργίας της Κίνας δήλωσε ότι οι μεγάλες διακυμάνσεις στην παραγωγική ικανότητα χοίρων της χώρας πρέπει να αποτραπούν. «Το κανονικό εύρος διατήρησης και διακύμανσης των γόνιμων χοιρομητέρων και η μείωση της παραγωγικής ικανότητας και άλλα μέτρα που ορίζονται στο (προηγούμενο) ρυθμιστικό σχέδιο δεν είναι πλέον καλά προσαρμοσμένα για να εξασφαλίσουν σταθερή παραγωγή χοίρων υπό τη νέα κατάσταση», ανέφερε σε ανακοίνωση.
Η διατήρηση των χοιρομητέρων αναπαραγωγής θα προσαρμοστεί δυναμικά σύμφωνα με τις αλλαγές στην κατανάλωση χοιρινού κρέατος και την αποδοτικότητα της παραγωγής χοίρων, ανέφερε.
Η Κίνα μείωσε την περασμένη εβδομάδα τον εθνικό στόχο για κανονική διατήρηση χοιρομητέρων αναπαραγωγής σε 39 εκατομμύρια από 41 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ρυθμιστικά μέτρα θα ενεργοποιηθούν όταν ο αριθμός των χοιρομητέρων αναπαραγωγής αυξηθεί ή μειωθεί υπερβολικά για να διασφαλιστεί η σταθερή παροχή χοίρων.
«Αυτός ο νέος κανονισμός είναι ένα σαφές μήνυμα ότι το υπουργείο Γεωργίας πιστεύει ότι υπάρχει σημαντική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στον τρέχοντα πληθυσμό χοίρων», δήλωσε ο Even Pay, αναλυτής γεωργίας στην Trivium China.
«Εάν ο αριθμός των χοιρομητέρων αναπαραγωγής μειωθεί κατά δύο εκατομμύρια σύμφωνα με τον χαμηλότερο εθνικό στόχο, αυτό θα μειώσει το μέγεθος του κοπαδιού χοίρων της Κίνας κατά τουλάχιστον 22 εκατομμύρια, γεγονός που θα αναδιαμορφώσει τη ζήτηση για σιτηρά ζωοτροφών όπως η σόγια, το καλαμπόκι και το σιτάρι», πρόσθεσε ο Pay.
Η Κίνα, η οποία εκτρέφει τους μισούς χοίρους στον κόσμο, έδωσε επίσης λεπτομερή μέτρα για τη σταθεροποίηση του αριθμού των μεγάλων χοιροτροφείων σε περισσότερες από 130.000.