BACK TO
TOP
Διεθνή

Πρόκληση για νέο Farm Bill τα λουκέτα σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις στις ΗΠΑ

Τα στατιστικά της τελευταίας απογραφής για τη γεωργία στις ΗΠΑ και οι πρόσφατες προβλέψεις για το αγροτικό εισόδημα του USDA επηρεάζουν τις συζητήσεις για το νέο αγροτικό νομοσχέδιο – το γνωστό Farm Bill.

farm-bill-hero

6
0

H μεγάλη εικόνα της απογραφής του Φεβρουαρίου δείχνει μείωση των μικρομεσαίων αγροτικών εκμεταλλεύσεων και συγχωνεύσεις, ενώ οι πρώτες προβλέψεις για το αγροτικό εισόδημα το 2024, δείχνουν πτώσης συνέχεια σχεδόν 25% σε ετήσια βάση. Αυτή η ισορροπία μεταξύ του τι θα περικοπεί ή αν θα αυξηθεί κάτι είναι η δύσκολη πρόκληση οποιουδήποτε γεωργικού λογαριασμού. Οι τρέχουσες προκλήσεις ακόμη και της έναρξης επίσημης συζήτησης για το Farm Bill, υποδηλώνουν μόνο πόσο δύσκολες θα είναι αυτές οι προκλήσεις.

Σύμφωνα με ανάλυση του FarmProgress, οι αριθμοί της απογραφής της γεωργίας, οι εκτιμήσεις του αγροτικού εισοδήματος και οι εκτιμήσεις του προϋπολογισμού των γεωργικών λογαριασμών βοηθούν στη δημιουργία μιας εικόνας του αγροτικού τομέα σε εθνικό επίπεδο, καθώς και των τρεχουσών οικονομικών συνθηκών και των πολιτικών προκλήσεων στην μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Το USDA δημοσίευσε τα αποτελέσματα της Απογραφής Γεωργίας του 2022. Η απογραφή κάθε πέντε χρόνια παρέχει ένα στιγμιότυπο του αριθμού των εκμεταλλεύσεων, της δομής, της παραγωγής, της οικονομίας και των δημογραφικών στοιχείων.

Ο μεγάλος τίτλος σε εθνικό επίπεδο αυτή τη φορά ήταν η πτώση του αριθμού των αγροκτημάτων κάτω από τα 2 εκατομμύρια σε εθνικό επίπεδο, από 2,04 εκατομμύρια στην Απογραφή Γεωργίας του 2017 σε 1,9 εκατομμύρια στην τελευταία απογραφή. Η Νεμπράσκα τα πήγε παρόμοια, με μείωση του αριθμού των αγροκτημάτων από 46.000 το 2017 σε 44.000 το 2022.

Απώλεια μεσαίου μεγέθους αγροκτημάτων

Η μείωση του αριθμού των εκμεταλλεύσεων συνεχίζει τη μακροχρόνια τάση ενοποίησης στη γεωργία, ιδίως όσον αφορά τη συρρίκνωση του αριθμού των μεσαίων επιχειρήσεων. Η μείωση του αριθμού των αγροκτημάτων παρείχε ένα υπόβαθρο για εκκλήσεις για αύξηση της στήριξης για μικρές και μεσαίες φάρμες και αγροκτήματα.

Και η γεωργία μετριέται με περισσότερους από τους αριθμούς των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, καθώς υπάρχουν πολλοί παραγωγοί σε πολλές εκμεταλλεύσεις — με συνολικά 3,3 εκατομμύρια παραγωγούς να αναφέρονται σε εθνικό επίπεδο το 2022, καθώς και σημαντική αύξηση στην αξία της γεωργικής παραγωγής, από λιγότερο από 400 δισεκατομμύρια δολάρια στο προηγούμενο χρόνια απογραφής σε περισσότερα από 540 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Οι στατιστικές λένε την ιστορία ενός αγροτικού τομέα που σε εθνικό επίπεδο συνεχίζει να παράγει περισσότερη συνολική παραγωγή, παρόλο που το κάνει με λιγότερες αλλά μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις με την πάροδο του χρόνου.

Εκτιμήσεις εισοδήματος

Την εβδομάδα πριν από τη δημοσίευση των στοιχείων της απογραφής, το USDA δημοσίευσε ενημερωμένες εκτιμήσεις γεωργικού εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων προβλέψεων για το 2024. Οι αριθμοί δείχνουν μια συνεχιζόμενη και απότομη πτώση από το ρεκόρ του αγροτικού εισοδήματος που αναφέρθηκε το 2022.

Αφού έφθασε το εκτιμώμενο καθαρό αγροτικό εισόδημα 186 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εθνικό επίπεδο το 2022, οι προβλέψεις μειώθηκαν κατά 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε 156 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, μια μείωση άνω του 15%. Αλλά στην πραγματικότητα, εξακολουθεί να είναι το δεύτερο υψηλότερο αγροτικό εισόδημα που έχει καταγραφεί.

Οι πρώτες προβλέψεις για το 2024, ωστόσο, υποδηλώνουν ότι η απότομη πτώση συνεχίζεται, με πτώση σχεδόν 25% σε ετήσια βάση σε μόλις 116 δισεκατομμύρια δολάρια, αν και ο αριθμός αυτός είναι ευνοϊκός για τα επίπεδα αγροτικού εισοδήματος κατά την προηγούμενη δεκαετία.

Αυτή η δραματική πτώση σε διάστημα δύο ετών μπορεί να είναι άνευ προηγουμένου, αλλά το ίδιο ήταν και η περίοδος από το 2020 έως το 2022, πράγμα που σημαίνει ότι ο αγροτικός τομέας ζει σε σχετικά ισχυρές αλλά εξαιρετικά ασταθείς οικονομικές συνθήκες αυτή τη στιγμή.

 Αυτή η αστάθεια στο εισόδημα, καθώς και στις τιμές, έχει προκαλέσει μεγάλο μέρος της πολιτικής συζήτησης για το επόμενο νομοσχέδιο για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις - με εκκλήσεις από πολλές γεωργικές ομάδες για περισσότερη υποστήριξη και ένα ισχυρότερο, υψηλότερο δίχτυ ασφαλείας. Ωστόσο, αυτές οι εκκλήσεις για περισσότερη υποστήριξη αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις, καθώς οποιεσδήποτε νομοθετημένες αυξήσεις στο δίχτυ ασφαλείας θα συνεπάγονταν αυξημένο κόστος για τα αγροτικά προγράμματα.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου είναι ο διαιτητής των εκτιμήσεων κόστους για την ομοσπονδιακή νομοθεσία και εκτιμά τις σημαντικές προβλέψεις δαπανών για τα διάφορα μέρη ενός λογαριασμού γεωργικών εκμεταλλεύσεων γενικά δύο φορές κάθε χρόνο.

Η πιο πρόσφατη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις ξεκίνησε πέρυσι, όταν υποτίθεται ότι ήταν το Νομοσχέδιο του 2023, βάσει εκτιμήσεων κόστους από το CBO που δημοσιεύθηκαν τον Μάιο του 2023. Αυτοί οι αριθμοί έδειξαν ότι το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών για τους λογαριασμούς των αγροκτημάτων αφορούσε προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας (συγκεκριμένα το Συμπληρωματικό Πρόγραμμα Βοήθειας Διατροφής) και ανήλθε σε σχεδόν το 85% των συνολικών δαπανών των γεωργικών λογαριασμών.

Το υπόλοιπο μοιράστηκε κατά κύριο λόγο μεταξύ προγραμμάτων βασικών προϊόντων, προγραμμάτων ασφάλισης καλλιεργειών και προγραμμάτων διατήρησης, με κάθε άλλο μέρος του λογαριασμού του αγροκτήματος μαζί να ανέρχεται σε λιγότερο από το 1% του συνόλου.

Περισσότερη συζήτηση

Δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός για το Farm Bill δεν ολοκληρώθηκε το 2023, αλλά παρατάθηκε για ένα χρόνο στο 2024, η συζήτηση θα πρέπει να ξεκινήσει ξανά σύντομα  με τις τελευταίες εκτιμήσεις να μιλούν για την άνοιξη.

Οι εκτιμήσεις του Φεβρουαρίου επιφέρουν κάποιες μέτριες αλλαγές στη συνολική δαπάνη των γεωργικών λογαριασμών ήτοι:

-Οι δαπάνες για τη διατροφική βοήθεια μειώνονται καθώς οι υποθέσεις σχετικά με τη συμμετοχή και τα οφέλη την επόμενη δεκαετία υποχωρούν κάτω από βελτιωμένες οικονομικές προβλέψεις.

- Η προβλεπόμενη δαπάνη του προγράμματος βασικών εμπορευμάτων μειώνεται επίσης λίγο, με βάση ορισμένες προβλέψεις για υψηλότερες τιμές την επόμενη δεκαετία σε σύγκριση με τις προβλέψεις που χρησιμοποιήθηκαν πέρυσι.

- Το κόστος ασφάλισης των καλλιεργειών αυξάνεται σημαντικά καθώς οι υψηλότερες τιμές μεταφράζονται σε υψηλότερες ασφαλιστικές αξίες, υψηλότερα ασφάλιστρα και υψηλότερη ομοσπονδιακή υποστήριξη. Το κόστος ασφάλισης αυξάνεται επίσης για τα κτηνοτροφικά προϊόντα με βάση την υψηλότερη συμμετοχή τα τελευταία χρόνια που προβλέπεται να συνεχίσει να αυξάνεται.

Αντίθετα, οι διάφορες προτάσεις για περικοπή προγραμμάτων, όπως ορισμένες εκκλήσεις για μείωση των δαπανών διατήρησης, οι δαπάνες για επισιτιστική βοήθεια ή κάποιες διακριτικές δαπάνες από τον υπουργό Γεωργίας, εκτιμάται ότι θα εξοικονομήσουν χρήματα ή θα παρέχουν μια πηγή χρηματοδότησης για άλλες προτεραιότητες.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία