BACK TO
TOP
Διεθνή

Γαλλία και Πολωνία πιέζουν για ένταξη των σιτηρών στους περιορισμούς των εισαγόμενων τροφίμων από την Ουκρανία

Η Γαλλία και η Πολωνία πίεσαν για μεγαλύτερους περιορισμούς στις εισαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία για να αποτρέψουν αποσταθεροποίηση των γεωργικών αγορών της ΕΕ και περαιτέρω αναστάτωση των αγροτών.

gallia-polwnia-piezoun-sithra-oukrania

4
0

Τα μέλη της ΕΕ συζητούν πώς να παραχωρήσουν στην Ουκρανία μια περαιτέρω επέκταση για ένα χρόνο της ατελούς πρόσβασης στις αγορές της, ενώ παράλληλα καθησυχάζουν τους αγρότες που διαμαρτύρονται για μήνες ενάντια στους περιβαλλοντικούς κανόνες της ΕΕ και τις φθηνές εισαγωγές.

Ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Μαρκ Φεσνό είπε στους δημοσιογράφους πριν από την σύνοδο των υπουργοών Γεωργίας στις Βρυξέλλες την Τρίτη 26 Μαρτίου ότι οι αποσταθεροποιημένες αγορές θα μπορούσαν να διαβρώσουν τη δημόσια υποστήριξη προς το Κίεβο, κάτι που δεν θα ήταν ούτε προς το συμφέρον της ΕΕ ούτε των Ουκρανών.

Ο Πολωνός ομόλογός του Czeslaw Siekierski είπε ότι οι αγρότες στις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας πλήρωναν πολύ ακριβό τίμημα.

Φρένο έκτακτης ανάγκης

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αναστολή των δασμών στα ουκρανικά αγροτικά προϊόντα για ένα ακόμη έτος έως τον Ιούνιο του 2025, με νέο «φρένο έκτακτης ανάγκης» για τα πουλερικά, τα αυγά και τη ζάχαρη να οδηγεί σε δασμούς εάν οι εισαγωγές υπερβούν τα μέσα επίπεδα του 2022 και του 2023. Η βρώμη, το καλαμπόκι, το πλιγούρι και το μέλι προστέθηκαν από τότε στη λίστα. Ο Φεσνό και ο Ούγγρος υπουργός Ίστβαν Νάγκι δήλωσαν ότι πρέπει να συμπεριληφθεί και το σιτάρι.

Εν τω μεταξύ, η Γαλλία και η Πολωνία πιέζουν ώστε το κατώφλι πέδησης να είναι ο μέσος όρος της περιόδου 2021-2023. Αυτό θα περιλάμβανε το έτος πριν από την εισβολή της Ρωσίας, όταν οι εξαγωγές της Ουκρανίας στην ΕΕ περιορίστηκαν από δασμούς και ποσοστώσεις.

Εξαγωγές σιτηρών

Το Κίεβο έχει πει ότι οι περισσότερες από τις εξαγωγές σιτηρών του πραγματοποιούνται πλέον μέσω της παραδοσιακής διαδρομής της Μαύρης Θάλασσας και όχι στην Ανατολική Ευρώπη. Οι χαμηλές παγκόσμιες τιμές σιταριού έχουν μειωθεί λόγω των άφθονων προμηθειών στην κορυφαία εξαγωγέα Ρωσία.

«Η υπεράσπιση της Ουκρανίας αφορά επίσης τη μη συμμετοχή στην προπαγάνδα του Πούτιν, δηλαδή ότι το πρόβλημα της πτώσης των τιμών των σιτηρών οφείλεται στις προμήθειες της Ουκρανίας», είπε στους δημοσιογράφους ο Γερμανός Τζεμ Οζντεμίρ.

Ο Ντέιβιντ Καρινβάλ, υπουργός Γεωργίας του Βελγίου, που ασκεί την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, δήλωσε ότι αναμένει να βρεθεί μια λύση τις επόμενες ημέρες, χωρίς να διευκρινίσει τι θα συνεπαγόταν μια τέτοια λύση. Οι πρεσβευτές της ΕΕ έχουν προγραμματιστεί να ασχοληθούν με το θέμα την Τετάρτη.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία