BACK TO
TOP
Διεθνή

Η Αίγυπτος στοχεύει σε αυτάρκεια στις καλλιέργειες σιταριού και καλαμποκιού έως το 2025/2026

Η Αίγυπτος σκοπεύει να προμηθευτεί 3,5 εκατομμύρια τόνους εγχώριου σιταριού κατά τη διάρκεια της σεζόν του 2024, όπως ανακοίνωσε ο Ali Al-Moselhy, υπουργός Εφοδιασμού και Εσωτερικού Εμπορίου της χώρας. Αυτή η πρωτοβουλία προηγείται της συγκομιδής σιταριού στην Αίγυπτο, η οποία συνήθως ξεκινά τον Απρίλιο και διαρκεί αρκετούς μήνες.

aiguuptos-stoxeuei--se-kalliergeies-sitariou-kalampoki

26
0

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει την αυτάρκεια στις καλλιέργειες σιταριού και καλαμποκιού. Ο υπουργός Σχεδιασμού, Hala Al-Saeed, δήλωσε ότι στόχος είναι να αυξηθεί η παραγωγή σιταριού στο 53% από 45% το 2021 και η παραγωγή καλαμποκιού στο 56% έως το 2025/2026.

Από τον Νοέμβριο του 2023, η Αίγυπτος έχει φυτέψει τρία εκατομμύρια φεντάν σίτου, που αντιπροσωπεύει ετήσια αύξηση σχεδόν μισού εκατομμυρίου στρεμμάτων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου τον Ιανουάριο του 2024.

Η αναπληρωτής Υπουργός Εφοδιασμού Ibrahim Ashmawy ενημέρωσε το Bloomberg ότι οι εισαγωγές σιταριού της Αιγύπτου αυξήθηκαν κατά 14,5% σε 11 εκατομμύρια τόνους το 2023 σε σύγκριση με 9,6 εκατομμύρια τόνους το 2022.

Μια έκθεση του 2022 από το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών δείχνει πώς η Αίγυπτος εισήγαγε σταθερά περίπου 12 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σιταριού ετησίως από το 2017 έως το 2021.

Ως η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον αραβικό κόσμο, η Αίγυπτος είναι συχνά ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο, βασιζόμενη σε ξένες πηγές για πάνω από το 50 τοις εκατό των αναγκών της σε σιτάρι. Η ετήσια κατανάλωση σιταριού ανέρχεται σε 18 εκατομμύρια τόνους, με το έλλειμμα μεταξύ εισαγωγών και κατανάλωσης να καλυφθεί μέσω της τοπικής παραγωγής.

Τον Νοέμβριο, το αιγυπτιακό υπουργικό συμβούλιο αύξησε την τοπική τιμή προμήθειας σιταριού σε 1.600 EGP (33,7 USD) ανά άρδεμπ (150 κιλά) από 1.500 EGP για την επερχόμενη περίοδο συγκομιδής, με στόχο να δώσει κίνητρα στους αγρότες να πουλήσουν στο κράτος.

Κατά την προηγούμενη περίοδο συγκομιδής, που διήρκεσε από την 1η Απριλίου έως τις 31 Αυγούστου, η κυβέρνηση αγόρασε 3,8 εκατομμύρια τόνους σίτου από ντόπιους αγρότες.

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, των βασικών προμηθευτών σιταριού στην Αίγυπτο, έχει πυροδοτήσει μια παγκόσμια άνοδο των τιμών του σιταριού, επιδεινώνοντας τους σημαντικούς λογαριασμούς των εισαγωγών της Αιγύπτου. Το σιτάρι έχει κρίσιμη σημασία στην Αίγυπτο, όπου περίπου 70 εκατομμύρια από τα 104 εκατομμύρια άτομα βασίζονται στο κρατικό επιδοτούμενο ψωμί για τη διατροφή τους.

Πέρυσι, η εταιρεία γεωργικών επιχειρήσεων Al Dahra με έδρα το Άμπου Ντάμπι και το Γραφείο Εξαγωγών του Άμπου Ντάμπι (Adex) εξασφάλισαν πολυετή συμφωνία 500 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (23 δισεκατομμύρια EGP) για την παροχή σίτου στην Αίγυπτο. Η πενταετής συμφωνία, ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (4,7 δισεκατομμύρια EGP) ετησίως, ξεκίνησε να προμηθεύει την Αίγυπτο με εισαγόμενο αλεσμένο σιτάρι πέρυσι.

Η οικονομία της Αιγύπτου αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια, όπως ο αυξανόμενος πληθωρισμός, οι ελλείψεις συναλλάγματος και τα υψηλά επίπεδα χρέους.

Τον Φεβρουάριο, η επιχειρηματική δραστηριότητα στον μη πετρελαϊκό ιδιωτικό τομέα της χώρας συρρικνώθηκε απότομα, αποδοθείσα στην εντεινόμενη συναλλαγματική κρίση και στη σημαντική πτώση των πωλήσεων, όπως ανέφερε η S&P Global στις 5 Μαρτίου.

Η διακοπή της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα λόγω των επιθέσεων των ανταρτών Χούτι της Υεμένης έχει επηρεάσει σημαντικά την Αίγυπτο, οδηγώντας σε μείωση περίπου 50% των βασικών εσόδων από τη Διώρυγα του Σουέζ το 2024 μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης.

Σε θετικό σημείο, οι αγροτικές εξαγωγές της Αιγύπτου αυξήθηκαν σε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (71 δισεκατομμύρια EGP) το πρώτο τρίμηνο του 2024, σημειώνοντας αύξηση 300 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (14 δισεκατομμύρια EGP) σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τον Al-Sayed Al. -Kosayer, Υπουργός Γεωργίας και Αναδασμού. Παρά τις παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις που επηρεάζουν τις αλυσίδες εφοδιασμού, οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων ξεπέρασαν τους 2,2 εκατομμύρια τόνους, με την Αίγυπτο να εξάγει πλέον πάνω από 400 γεωργικά προϊόντα σε 160 χώρες. Το 2023, οι εξαγωγές νωπών και μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων της Αιγύπτου ανήλθαν σε περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (426 δισεκατομμύρια EGP).

Επιπλέον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ενέκρινε ένα πακέτο δανείου 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (379 δισεκατομμύρια EGP) για την Αίγυπτο, με στόχο την αναζωογόνηση της παραπαίουσας οικονομίας της χώρας, η οποία έχει επηρεαστεί περαιτέρω από τη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας. Αυτό το νέο πρόγραμμα συμπληρώνει την υπάρχουσα διευρυμένη διευκόλυνση 46 μηνών, ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (142 δισεκατομμύρια EGP) που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2022, επιτρέποντας στην Αίγυπτο άμεση πρόσβαση σε 820 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (38 δισεκατομμύρια EGP).

Το ΔΝΤ επέκτεινε τη συμφωνία ως απάντηση στις οικονομικές προκλήσεις της Αιγύπτου που επιδεινώθηκαν από την κρίση της Γάζας, η οποία επιβράδυνε την τουριστική ανάπτυξη και διέκοψε τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, με αποτέλεσμα σημαντική πτώση στα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ. Ο τουρισμός και η ναυτιλία είναι ζωτικής σημασίας πηγές συναλλάγματος για την Αίγυπτο.

Η διευρυμένη δανειακή σύμβαση ανακοινώθηκε στις 6 Μαρτίου, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου να αυξήσει τα επιτόκια και να επιτρέψει στο τοπικό νόμισμα να κινείται ελεύθερα χωρίς κρατική παρέμβαση. Το Κάιρο είχε λάβει προηγουμένως μια πρώτη δόση 347 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (16,4 δισεκατομμύρια EGP) μετά την υπογραφή της συμφωνίας του Δεκεμβρίου 2022.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία