Η έκθεση της FAS, που κυκλοφόρησε στις 23 Απριλίου, σημείωσε ότι οι αιγυπτιακές τράπεζες έλαβαν μεγάλη εισροή ξένου νομίσματος τον Μάρτιο από μια συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για 5 δισ. δολάρια και μια επενδυτική συμφωνία 35 δισ. δολαρίων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για έργα στο Ras El-Hikma. «Ως αποτέλεσμα της αυξημένης διαθεσιμότητας ξένου νομίσματος, ορισμένοι έμποροι ανέφεραν ότι οι αιγυπτιακές τράπεζες επιλύουν τις εκκρεμείς πληρωμές για σιτηρά που έχουν κολλήσει στα λιμάνια», ανέφερε η FAS.
Η FAS προβλέπει ότι οι εισαγωγές σιταριού το 2024-2025 θα φτάσουν τους 11,2 εκατομμύρια τόνους στην Αίγυπτο, η οποία πάντα βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές για να βοηθήσει στην παροχή σημαντικού προγράμματος επιδοτήσεων που παρέχει ψωμί χαμηλού κόστους στους καταναλωτές.
Τα τελικά αποθέματα σιταριού της χώρας για το 2024-25 αναμένεται να μειωθούν στους 2,48 εκατομμύρια τόνους, περίπου το ήμισυ της ποσότητας που ήταν στο αποθεματικό το 2022-2023 και το χαμηλότερο επίπεδο από 1,85 εκατομμύρια τόνους το 2002-03.
Με τον πληθυσμό της Αιγύπτου να αυξάνεται - τώρα ανέρχεται σε 106 εκατομμύρια, αλλά αναμένεται να φτάσει τα 124 εκατομμύρια έως το 2030 - η αύξηση της παραγωγής και των εισαγωγών αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της αιγυπτιακής κυβέρνησης. Μεταξύ των κορυφαίων καταναλωτών προϊόντων σίτου στον κόσμο κατά κεφαλήν, η συνολική κατανάλωση της Αιγύπτου το 2024-2025 προβλέπεται σε υψηλό οκταετίας 20,65 εκατομμυρίων τόνων, ανέφερε η FAS.
Η FAS προβλέπει την παραγωγή σιταριού 2024-2025 σε 9 εκατομμύρια τόνους, ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο έτος. «Η παραγωγή σιταριού στην Αίγυπτο έχει βελτιωθεί μέσω της ανάπτυξης νέων πρακτικών αναπαραγωγής και καλλιέργειας που οδήγησαν στη διάδοση νέων ποικιλιών υψηλής απόδοσης», ανέφερε η FAS. «Επιπλέον, η χρήση της μεθόδου φύτευσης σε υπερυψωμένη κλίνη, αντί της παλιάς μεθόδου φύτευσης σε σε λεκάνες, έχει συμβάλει περισσότερο στην αύξηση της απόδοσης».