BACK TO
TOP
Διεθνή

Κερδοσκοπία στο ρύζι ελέω πλημμυρών θέλει να αποφύγει η Βραζιλία, αγοράζει 1 εκατ. τόνους

Στην Εθνική Εταιρεία Εφοδιασμού της Βραζιλίας (Conab) ανατέθηκε το έργο αγοράς 1 εκατ.τόνων ρυζιού για την διάθεση του στους πλημμυρόπληκτους κατοίκους του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, σε μία προσπάθεια να αποφύγει φαινόμενα μεσαζόντων που αναζητούν κέρδος στη μαύρη αγορά από τους πληγέντες των πρωτοφανών καταιγίδων. Υπό κανονικές συνθήκες, το Rio Grande do Sul αντιπροσωπεύει το 70% της παραγωγής ρυζιού της Βραζιλίας.

image_processing20240505-3520254-565uug

40
1

Οι προβλέψεις για περαιτέρω βροχές και κρύο για τις επόμενες ημέρες κρατούν τις αρχές σε επιφυλακή. Σε αυτό το σενάριο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δημοσίευσε την Παρασκευή στην Επίσημη Εφημερίδα (DOU) το μέτρο που εξουσιοδοτεί την Conab να εισάγει έως και ένα εκατομμύριο τόνους έτοιμου για κατανάλωση ή ρυζιού paddy. Το μέτρο επιδιώκει να αποτρέψει την αύξηση των τιμών των τροφίμων, υποστήριξε το υπουργείο Γεωργίας. Η αγορά θα γίνει μέσω δημοπρασιών σε τιμή αγοράς. Τα αποθέματα θα πωλούνται κατά προτίμηση σε μικρούς λιανοπωλητές.

«Αυτή τη στιγμή, το μέτρο έρχεται για να αποφευχθεί οποιαδήποτε κερδοσκοπία με την τιμή του ρυζιού. Μίλησα επίσης με τους παραγωγούς για να ξεκαθαρίσω ότι δεν είναι για να ανταγωνιστούμε το ρύζι μας, γιατί οι παραγωγοί έχουν ήδη (αρκετά) να καλύψουν την εθνική ζήτηση, αλλά έχουν υλικοτεχνικές δυσκολίες. Με υλικοτεχνικές δυσκολίες στον εφοδιασμό, έρχεται η κερδοσκοπία», εξήγησε ο υπουργός Carlos Fávaro σε δήλωσή του. «Δεν θέλουμε κανένα βάρος στις τσέπες των Βραζιλιάνων. Θέλουμε σταθερότητα και φαγητό στο τραπέζι», πρόσθεσε.

Την περασμένη Πέμπτη, ο πρόεδρος Luiz Inácio Lula da Silva ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει ένα προσωρινό μέτρο (MP) για να επιτρέψει στις εισαγωγές ρυζιού να μειώσουν την εγχώρια τιμή του προϊόντος. «Δεν χρειάζεται να πληρώσετε φόρο στα τρόφιμα. Έχω τσαντιστεί λίγο γιατί τις προάλλες είδα ένα πακέτο 5 κιλών ρύζι στο ράφι της αγοράς για 33 R$ (6,4 $). Είπα: «Όχι, αυτό δεν είναι φυσιολογικό». Οι φτωχοί άνθρωποι δεν έχουν την πολυτέλεια να πληρώσουν 33 R$ για ένα πακέτο 5 κιλών ρύζι. Σήμερα, στέλνουμε ένα μέτρο για να ψηφίσει ο σύντροφος [Πρόεδρος της Κάτω Βουλής Άρθουρ] Λίρα. Θα πρέπει να εισάγουμε ρύζι από τη Βολιβία, την Παραγουάη, την Ουρουγουάη, την Αργεντινή... ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε την τιμή του ρυζιού και των φασολιών σε αυτή τη χώρα, η οποία είναι απαραίτητη τροφή για τους ανθρώπους», είπε ο Λούλα.

Η μέση ετήσια κατανάλωση ρυζιού στη Βραζιλία είναι κοντά στους 10 εκατομμύρια τόνους. Ο πρόεδρος της Conab, Έντεγκαρ Πρέτο, επεσήμανε επίσης ότι μέρος της παραγωγής στο Ρίο Γκράντε ντο Σουλ δεν συγκομίστηκε και ότι το 15% βρίσκεται σε εδάφη που παραμένουν κάτω από το νερό.

Σύμφωνα με το μέλος του εθνικού συντονισμού του Κινήματος Αγροτικών Εργαζομένων Ακτήμων (MST), Ντιέγκο Μορέιρα, η νέα πρωτοβουλία δεν θα ήταν απαραίτητη εάν οι κυβερνήσεις των πρώην προέδρων Μισέλ Τέμερ (2016-2018) και Ζαΐρ Μπολσονάρο (2019-2023) δεν σταμάτησε τις αγορές τροφίμων της Conab και δημιούργησε αποθέματα.

Επί Λούλα, η Βραζιλία ακύρωσε την πώληση των αποθηκών Conab που ξεκίνησε από τον Bolsonaro και υποσχέθηκε να τις ξαναχτίσει. Τον Ιούνιο του 2023 η Conab έκανε την πρώτη της αγορά τροφίμων σε έξι χρόνια, αποτελούμενα από καλαμπόκι. Τα αποθέματα ρυζιού και φασολιών παρέμειναν στο μηδέν.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, 143 έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής από τις 29 Απριλίου, ενώ άλλοι 125 αγνοούνται και 806 είναι τραυματίες, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους έφτασε τις 618.000, με 81.000 από αυτούς σε καταφύγια και 537.000 στεγασμένους αλλού, είτε με φίλους είτε συγγενείς. Οι επιχειρήσεις παροχής βοήθειας είχαν ως αποτέλεσμα 76.399 άτομα και 10.555 ζώα να διασωθούν καθώς 446 δήμοι σε όλη την πολιτεία έχουν πληγεί.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία