BACK TO
TOP
Διεθνή

Σε ισχύ ο νέος κανονισμός της ΕΕ για την προστασία των ΠΟΠ, ΠΓΕ και άλλων επώνυμων προϊόντων

Σε ισχύ τέθηκε από την Δευτέρα 13 Μαΐου 2024 ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός (ΕΕ) 2024/1143 για ΠΟΠ, ΠΓΕ και άλλα επώνυμα προϊόντα μετά την δημοσίευση του στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε, ο οποίος στοχεύει στην διαφυλάξει τη γαστρονομικής κληρονομιάς της ΕΕ σε ολόκληρο τον κόσμο.

2024-02-28T093240Z_1709112756_DPAF240228X99X152470_RTRFIPP_4_EU-DEFENSE-DEFENSEINDUSTRY-EUROPE-scaled

44
0

Ο νέος κανονισμός της Ε.Ε αφορά τις γεωγραφικές ενδείξεις για τα αλκοολούχα ποτά, τον οίνο και τα γεωργικά προϊόντα, καθώς και σχετικά με τα εγγυημένα παραδοσιακά ιδιότυπα προϊόντα και τις προαιρετικές ενδείξεις ποιότητας για τα γεωργικά προϊόντα.

Μεταξύ των βελτιώσεων του υφιστάμενου συστήματος ΓΕ περιλαμβάνονται οι ακόλουθες:

  • Eνίσχυση του ρόλου των Oμάδων Παραγωγών με την παροχή εξουσιών και αρμοδιοτήτων για τη διαχείριση των γεωγραφικών τους ενδείξεων, συμπεριλαμβανομένης της εκπροσώπησης των μελών τους στα δίκτυα επιβολής της νομοθεσίας για τη διανοητική ιδιοκτησία.
  • Tη δυνατότητα των κρατών μελών να ορίζουν Ομάδες Παραγωγών ως «αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών» με αποκλειστικά δικαιώματα που πρέπει να ασκούνται εξ ονόματος όλων των παραγωγών του προϊόντος που φέρει ΓΕ.
  • Επιβεβαίωση του ρόλου της Επιτροπής στην εξέταση των αιτήσεων καταχώρισης προϊόντων ως ΓΕ.
  • Καλύτερη προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων, μεταξύ άλλων και στο διαδίκτυο, σε ονόματα τομέων (domain names) που περιέχουν γεωγραφικές ενδείξεις, μέσω γεωγραφικού αποκλεισμού. Για τον σκοπό αυτό, έχει ανατεθεί στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) η δημιουργία συστήματος πληροφοριών και προειδοποιήσεων για τα ονόματα τομέα (domain names).
Αναλυτικά ο νέος κανονισμός της Ε.Ε. διαθέσιμος εδώ.

Η σημασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων

Οι γεωγραφικές ενδείξεις είναι δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας που προστατεύουν τις ονομασίες προϊόντων με ειδικά χαρακτηριστικά, ιδιότητες ή ιδιαίτερη φήμη, τα οποία συνδέονται με την περιοχή παραγωγής τους. Έως τον Μάρτιο του 2024, περισσότερες από 3.500 ονομασίες είχαν καταχωριστεί στο μητρώο γεωγραφικών ενδείξεων eAmbrosia της ΕΕ.

Τα προϊόντα αυτά προστατεύονται από την απομίμηση και την κατάχρηση εντός της ΕΕ, καθώς και σε τρίτες χώρες, μέσω της συμφωνίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στον τομέα του εμπορίου (TRIPs) και άλλων ειδικών συμφωνιών προστασίας. Το σύστημα των γεωγραφικών ενδείξεων εγγυάται ότι έχουν παραχθεί σύμφωνα με υψηλά πρότυπα στην περιοχή προέλευσής τους.

Τα συστήματα ποιότητας προσφέρουν στους παραγωγούς ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να εμπορεύονται καλύτερα τα προϊόντα τους και να αυξάνουν τις πωλήσεις τους, μεταξύ άλλων με τη στήριξη τοπικών ομάδων παραγωγών. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2020, η μοναδιαία αξία πώλησης ενός προϊόντος με γεωγραφική ένδειξη είναι κατά μέσο όρο διπλάσια εκείνης παρόμοιου μη πιστοποιημένου προϊόντος.

Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παράγωγων Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, όσον αφορά τα αλκοολούχα ποτά, τροποποιούνται ορισμένες διατάξεις του βασικού κανονισμού τους (ΕΕ) 2019/787 κυρίως σε ότι αφορά: το κεφάλαιο ΙΙΙ αυτού, σχετικά με τις γεωγραφικές ενδείξεις των αλκοολούχων ποτών, οι διατάξεις του οποίου κατ’ ουσίαν μεταφέρονται και ενσωματώνονται στον νέο κανονισμό που αφορά τις γεωγραφικές ενδείξεις συνολικά των τομέων οίνου, αλκοολούχων ποτών και γεωργικών προϊόντων καιτο παράρτημα Ι αυτού, σχετικά με τις κατηγορίες αλκοολούχων ποτών, στο οποίο προστίθενται τρεις νέες κατηγορίες αλκοολούχων ποτών (απόσταγμα γεώμηλων, απόσταγμα ψωμιού και απόσταγμα χυμού σημύδας / απόσταγμα χυμού σφενδάμου / απόσταγμα σημύδας και σφενδάμου).

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία