Ασυγκόμιστη παραγωγή δημητριακών και κατεστραμμένα σιλό στο πλημμυρόπληκτο Ρίο Γκράντε ντο Σουλ της Βραζιλίας
Σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία καλλιέργειας Emater την Πέμπτη, η συγκομιδή σόγιας στη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής της χώρας έφτασε το 85% της έκτασης, από 78% την περασμένη εβδομάδα, παρόλο που οι καιρικές συνθήκες παρέμειναν δυσμενείς και κατέστρεψαν σοβαρά τις καλλιέργειες.
«Υπήρξε μια απότομη μείωση στην ποιότητα των σιτηρών σε σύγκριση με το προϊόν που ελήφθη πριν από την υπερβολική βροχή», ανέφερε η Emater, αναφερόμενη στη σόγια.
Ο οργανισμός προέβλεψε ότι μέρος της έκτασης σόγιας που απομένει να συγκομιστεί στο Ρίο Γκράντε ντο Σουλ θα μπορούσε να «εγκαταλειφθεί», επειδή θα ήταν αντιοικονομικό για τους αγρότες να συγκομίσουν τα φασόλια σόγιας υπό τις παρούσες συνθήκες.
Οι φονικές πλημμύρες, που βύθισαν ολόκληρες πόλεις και προκάλεσαν ζημιές σε κρίσιμες υποδομές, οδήγησαν τις προβλέψεις να μειώσουν την εκτίμηση της κρατικής παραγωγής σόγιας μεταξύ 1,78 και 3 εκατομμυρίων τόνων τις τελευταίες ημέρες. Στην πόλη Canoas, 100.000 τόνοι σόγιας κινδυνεύουν μετά την πλημμύρα μιας αποθήκης που ανήκει στον ιδιόκτητο θραυστήρα σόγιας Bianchini.
Ο Emater σημείωσε ότι τα σιλό ρυζιού επίσης καταστράφηκαν μετά από πλημμύρες που έπληξαν αυτές τις κατασκευές, προκαλώντας διακοπές ρεύματος και εμποδίζοντας τον αερισμό των κόκκων. Ο οργανισμός τόνισε επίσης την αδυναμία μεταφοράς προϊόντων από τις πληγείσες μονάδες αποθήκευσης λόγω κατεστραμμένων δρόμων.
Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει ακριβής εκτίμηση του αριθμού των σιλό ρυζιού που πλημμύρισαν από νερό, λέει η Emater. Οι αγρότες δεν έχουν ακόμη συγκομίσει το 14% των ορυζώνων τους στο Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, πρόσθεσε.
Στο Frederico Westphalen, τα σιλό ενσίρωσης καλαμποκιού καταστράφηκαν από τη βροχή ή υπέστησαν διείσδυση νερού, προκαλώντας σημαντικές απώλειες, σημειώνει η Emater.
Οι βροχές και η υψηλή υγρασία του αέρα τις τελευταίες εβδομάδες έχουν προκαλέσει τόσο ποσοτικές όσο και ποιοτικές απώλειες στο καλαμπόκι, ανέφερε η υπηρεσία. «Και πάλι, στις λίγες ευκαιρίες συγκομιδής που προέκυψαν, η σόγια είχε προτεραιότητα έναντι του καλαμποκιού», λέει η Emater. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση μόλις 2% της έκτασης καλαμποκιού που συγκομίστηκε από την προηγούμενη εβδομάδα, σε 88%.
Πηγή: Reuters