BACK TO
TOP
Διεθνή

Η Βραζιλία καταργεί τους δασμούς εισαγωγών ρυζιού μέχρι το τέλος του έτους

Η Βραζιλία θα επιτρέψει αδασμολόγητες εισαγωγές ρυζιού με άμεση ισχύ και έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείο Εμπορίου της.

rice_2022-05-15_18-23-14

36
0

Το μέτρο θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να αποτρέψει τις έντονες ελλείψεις των βασικών τροφίμων της Βραζιλίας και ενδεχομένως να αποτρέψει την άνοδο των εγχώριων τιμών μετά τις φονικές πλημμύρες στην πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, όπου καλλιεργούνται τα δύο τρίτα του ρυζιού της χώρας.

Η εξαίρεση θα ισχύει για το ρύζι με κωδικούς εισαγωγής Βραζιλίας (NCM) 10061092 και 10062020 που συνήθως πληρώνουν δασμό 9% και 10063021 για το οποίο συνήθως ισχύει δασμός 10,8%, σύμφωνα με μια ενημέρωση της λίστας των προϊόντων που εξαιρούνται από δασμούς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η κυβερνητική υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων και εφοδιασμού, Conab, επρόκειτο να ξεκινήσει διαγωνισμό στις 21 Μαΐου για την αγορά έως και 104.000 mt λευκασμένου ρυζιού, όμως όπως είπε αυτό έχει ανασταλεί και θα ανακοινωθεί νέα ημερομηνία. Τα έγγραφα του διαγωνισμού αναφέρουν ότι το ρύζι επρόκειτο να παραδοθεί στη χώρα προσυσκευασμένο σε μονάδες των 2 κιλών με τη σφραγίδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και την τιμή των 8 ρεάλ, που αντιστοιχεί σε 0,78 $ ανά κιλό, για να αποφευχθεί η αύξηση των τιμών.

Αναλυτές της βραζιλιάνικης αγοράς διαπιστώνουν μια ρήξη μεταξύ της κυβέρνησης και των ενώσεων παραγωγών ρυζιού σχετικά με τα κυβερνητικά σχέδια, τα οποία οι αγρότες υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να τους προκαλέσουν απώλειες και να οδηγήσουν σε χαμηλότερη φύτευση την επόμενη σεζόν. Οι αγρότες ήθελαν περιορισμό στις εισαγωγές χωρίς δασμούς.

«Θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα (χωρίς ανώτατο όριο) επειδή οι ασιατικές τιμές είναι πιο ανταγωνιστικές. Ο τομέας του λιανικού εμπορίου μπορεί να αγοράσει προσυσκευασμένο ρύζι από άλλες χώρες και αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα (τοπικά) εργοστάσια που το κάνουν αυτό», δήλωσε ένας εξαγωγέας.

Οι εξαγωγείς λένε ότι οι αγρότες απαιτούν υπερβολικά ποσά για την παραγωγή τους και έχουν υποβαθμίσει κυρίως τη συζήτηση για τεράστιες απώλειες, υποστηρίζοντας ότι το 85-90% του ρυζιού του Ρίο Γκράντε ντε Σοουλ είχε συγκομιστεί πριν από τις πλημμύρες και ότι μέρος του υπόλοιπου βρισκόταν σε ανεπηρέαστες περιοχές.

Αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι η έκταση της ζημιάς θα γίνει γνωστή μόνο όταν τα νερά των πλημμυρών αποστραγγιστούν, κάτι που έχει καθυστερήσει καθώς σημειώθηκαν και νέες βροχοπτώσεις. «Πιστεύουμε ότι θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να είναι κάπως φυσιολογικό», είπε ένας εξαγωγέας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία