BACK TO
TOP
Διεθνή

Η γαλλική κυβέρνηση καταργεί τους στόχους της βιολογικής γεωργίας από τον υπό συζήτηση αγροτικό νόμο

Το γαλλικό κοινοβούλιο ψήφισε το άρθρο 1 του νέου σχεδίου νόμου για τη γεωργική πολιτική, το οποίο καταργεί τους στόχους του 15% της γεωργικής γης για βιολογική γεωργία και του 8% για τα όσπρια. Αν και περιλαμβάνονταν στο αρχικό σχέδιο νόμου, αυτοί οι στόχοι αποσύρθηκαν κατά την ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση στις 16 Μαΐου.

shutterstock_2416855283-800x450

66
0
Η εν λόγω απόφαση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), οι οποίες τη χαρακτήρισαν ως ένα ιστορικό πλήγμα στις προσπάθειες της Γαλλίας για περιβαλλοντική πρόοδο. 

Αν και πέρασε σχετικά απαρατήρητη, η απόσυρση των ποσοτικών στόχων για βιολογικές γεωργικές εκτάσεις και καλλιέργειες ψυχανθών, έχει πλέον επιβεβαιωθεί μετά τις πρώτες ψηφοφορίες για τη νέα νομοθεσία περί γεωργικής πολιτικής, η οποία ξεκίνησε στις 15 Μαΐου. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν τριάντα οργανώσεις σε δελτίο τύπου στις 22 Μαΐου «η απόφαση αυτή αντιπροσωπεύει τροχοπέδη εξέλιξης, καθώς υπάρχει επιστημονική συναίνεση για το γεγονός ότι η βιολογική γεωργία είναι μια από τις μεθόδους γεωργικής παραγωγής με τις πιο θετικές περιβαλλοντικές και κοινωνικοοικονομικές εξωτερικές επιδράσεις»

Στη νομοθεσία από το 2009 

Ο στόχος της επίτευξης ενός ορισμένου επιπέδου βιολογικής γεωργικής γης κατοχυρώθηκε με νόμο από το 2009: 6% έως το 2012, στη συνέχεια 20% έως το 2020. Την ίδια χρονιά, η ΕΕ μέσω της στρατηγικής «Farm to Fork» πρότεινε την επίτευξη του 25% της βιολογικής γης στο σύνολο των γεωργικών εκτάσεων. Το 2021, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε στόχο 15% έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, με πρόσθετο 8% της γης να καλλιεργείται με όσπρια έως το 2030. 

Οι Πράσινοι απέτυχαν να επαναφέρουν αυτούς τους στόχους μέσω τροπολογίας, η οποία απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών, κυρίως από τη Δεξιά (Les Républicains και Rassemblement National). Έτσι, ο νέος γαλλικός νόμος δεν θα περιλαμβάνει πλέον ποσοτικούς στόχους για τη βιολογική γεωργία. 

Ερωτηθείς για το θέμα στη Βουλή, ο υπουργός Γεωργίας Marc Fesneau αποδέχτηκε αυτή την απόφαση, επισημαίνοντας ειρωνικά ότι ο στόχος ήταν για τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Η Γαλλία έχει επί του παρόντος περίπου το 10% της γης της σε βιολογική γεωργία. «Είναι άσκοπο να νομοθετούνται ετήσιοι ή διετές στόχοι», επέμεινε, καταγγέλλοντας τα «σοκ» και τις «διαιρέσεις» που προβάλλουν οι οικολόγοι.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία