BACK TO
TOP
Διεθνή

Εμπόδιο στις εισαγωγές σιτηρών από Ρωσία βάζει η ΕΕ, ψηλά οι δασμοί 1η Ιούλη

Κανονισμό που αποσκοπεί στην επιβολή απαγορευτικών δασμών στα προϊόντα σιτηρών που εισάγονται από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, εξέδωσε την Πέμπτη 30 Μαΐου το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κανονισμός αυξάνει τους δασμούς στα δημητριακά, τους ελαιούχους σπόρους και τα παράγωγα προϊόντα από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία σε τέτοιο βαθμό που στην πράξη θα σταματήσει τις εισαγωγές τους.

94108efd-belgaimage-46844439-1024x681

75
0

Ο κανονισμός αυξάνει τους εισαγωγικούς δασμούς για τα δημητριακά, τους ελαιούχους σπόρους και τα παράγωγα προϊόντα, καθώς και για πολτό τεύτλων και αποξηραμένα μπιζέλια από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, για τα οποία, επί του παρόντος, οι εισαγωγείς πληρώνουν μηδενικούς ή πολύ χαμηλούς δασμούς. Επιπλέον, τα αγαθά αυτά θα αποκλειστούν από τις δασμολογικές ποσοστώσεις της Ένωσης.

Τα μέτρα αυτά αφορούν προϊόντα που προέρχονται ή εξάγονται άμεσα ή έμμεσα από τη Ρωσία και Λευκορωσία προς την ΕΕ. Ωστόσο, δεν θα επηρεάσουν τη διέλευση των αγαθών μέσω της ΕΕ προς άλλες τρίτες χώρες.

«Οι νέοι δασμοί που ορίστηκαν σήμερα στοχεύουν να σταματήσουν στην πράξη τις εισαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία στην ΕΕ. Αυτά τα μέτρα θα αποτρέψουν την αποσταθεροποίηση της αγοράς σιτηρών της ΕΕ, θα σταματήσουν τις παράνομες ρωσικές εξαγωγές σιτηρών που παράγονται στα εδάφη της Ουκρανίας και θα εμποδίσουν τη Ρωσία να χρησιμοποιεί τα έσοδα από τις εξαγωγές στην ΕΕ προκειμένου να χρηματοδοτήσει τον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Αυτός είναι ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο η ΕΕ θα εκφράσει την υποστήριξη της προς την Ουκρανία», δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Vincent Van Peteghem.

Ο κανονισμός θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2024.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία